REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce-i determină pe minorii din Constanţa să devină infractori? Cum explică poliţiştii

Ce-i determină pe minorii din Constanţa să devină infractori? Cum explică poliţiştii

Replica API 6 ianuarie 2015 | 00:06 248

Sfaturi de la IPJ Constanţa

Sfaturi de la IPJ Constanţa

Tot mai multe evenimente nefericite din Constanţa au ca autor minorii. Conştienţi, sau nu, de faptul că au parte de pedepse ceva mai blânde întrucât nu au împlinit 18 ani, cert este că tot mai mulţi tind să devină infractori încă de la vârste fragede. Poliţiştii constănţeni au precizat că la baza acestui fenomen stau mai mulţi factori.

Dintre cauzele şi condiţiile ce determină comportamentul infracţional în rândul minorilor se remarcă teribilismul şi spiritul aventurier specifice vârstei minoratului, imaturitatea psihică datorată unei insuficiente socializări în familie şi şcoală, nedepistarea la timp a unor eventuale afecţiuni psihice, lipsa de conlucrare între factorii educaţionali (familie, şcoală, alte forme instituţionalizate), libertinajul şi perceperea alterată a valorilor sociale şi morale, lipsa de preocupare pentru orientarea minorilor spre activităţi folositoare, cultural-educative, care să se desfăşoare în timpul liber al acestora, consumul de băuturi alcoolice, decalajul dintre aspiraţiile şi tentaţiile specifice vârstei şi posibilităţile reale ale familiei de a le satisface, ceea ce duce la comiterea unor furturi, tâlhării, înşelăciuni etc., dar şi pericolul pe care îl reprezintă liderii negativi (majori şi minori) care influenţează minorii marginalizaţi, spun reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Totodată, având în vedere că vacanţa din perioada sărbătorilor de iarnă a luat sfârşit iar elevii s-au întors în unităţile de învăţământ, pentru a preveni riscul de victimizare şi de implicare al acestora în evenimente nedorite, oamenii legii le recomandă elevilor ca, în timpul deplasării către şcoală şi la finalizarea orelor de curs, în special cei care învaţă după-amiază, să aibă grijă la traseul folosit, acesta să fie pe artere centrale, prin zone bine iluminate, să nu folosească scurtături prin ganguri, scări de bloc sau prin spatele blocurilor şi, în măsura posibilităţilor, să se deplaseze în grup. De asemenea, nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu acceptaţi oferte care par tentante, respectaţi regulamentul de ordine interioară, evitaţi adresarea cuvintelor jignitoare care poate duce la apariţia violenţei fizice, pentru rezolvarea unei dispute sau a unui conflict, apelaţi la un cadru didactic, nu încercaţi să vă faceţi singuri dreptate. Pentru protejarea bunurilor personale, nu le afişaţi ostentativ nici la şcoală şi nici pe stradă. Semnalaţi imediat dispariţia oricărui bun personal Poliţiei şi cadrelor didactice.

IPJ Constanţa: nu oferiţi date personale persoanelor cunoscute pe internet

Tot poliţiştii constănţeni vă sfătuiesc să nu oferiţi persoanelor cunoscute pe internet informaţii personale despre voi sau familia voastră. Dacă vreţi să vă întâlniţi cu o persoană pe care aţi cunoscut-o pe internet, anunţaţi părinţii anterior, oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe internet şi astfel puteţi deveni victimele traficului de persoane şi ale altor întâmplări tragice. „Pentru prevenirea dispariţiilor de minori recomandăm părinţilor să le transmită celor mici să nu intre în discuţii cu persoane străine, să nu accepte bunuri, cadouri sau dulciuri de la persoane pe care nu le cunosc, să nu însoţească persoane necunoscute, indiferent de locul unde sunt invitaţi, mai ales dacă locul respectiv este neiluminat, să nu poarte la vedere obiecte de valoare cum ar fi telefonul mobil sau bijuterii, să nu invite persoane necunoscute în locuinţă şi să nu le permită accesul atunci când acestea le solicită acest lucru”, au adăugat reprezentanţii IPJ Constanţa. Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul autoturismului folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele Poliţiei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614