REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce indică rezultatele testelor de anticorpi și de ce pot fi diferite?

Ce indică rezultatele testelor de anticorpi și de ce pot fi diferite?

Replica API 6 mai 2021 | 00:00 907

Testele pentru detectarea anticorpilor COVID-19, cunoscute și sub numele de teste serologice, arată dacă o persoană a dezvoltat anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Testele de anticorpi ajută la identificarea persoanelor care ar fi putut fi infectate cu noul virus, fără să știe, precum și la evaluarea răspunsului imun al organismului în urma infecției COVID-19 sau a vaccinării, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

În acest moment, nu se știe cu exactitate dacă prezența anticorpilor reprezintă o certitudine a imunității în fața unei noi infectări cu SARS-CoV-2 și nici cât timp persistă anticorpii în organism în urma infecției sau a vaccinării.

Ce sunt anticorpii

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar al organismului, ca răspuns la bacterii, virusuri sau alte substanțe considerate străine de sistemul imunitar, și pot ajuta la prevenirea viitoarelor infecții de același tip.

În urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, anticorpii se pot dezvolta în organismul uman la câteva zile sau chiar săptămâni după boală sau vaccinare și nu se cunoaște cu exactitate pentru cât timp rămân în sânge.

Testele pentru anticorpi - utile în diagnosticarea infecției COVID-19?

Un test de anticorpi nu detectează prezența virusului SARS-CoV-2 în organism. Acest tip de teste pot da un rezultat negativ chiar și la pacienții care au o infecție acută (de exemplu, dacă nu s-au dezvoltat încă anticorpi ca răspuns la virus) sau pot genera rezultate fals pozitive (de exemplu, dacă sunt detectați anticorpi împotriva unui alt tip de coronavirus).

Așadar, trebuie reținut faptul că testele pentru detectarea anticorpilor COVID-19 nu trebuie utilizate pentru a evalua dacă sunteți infectat sau contagios în prezent.

Ce înseamnă un test de anticorpi pozitiv

În cazul în care aveți un rezultat pozitiv la testul de anticorpi, înseamnă fie că ați trecut deja prin infecția cu COVID-19, fie că organismul a produs anticorpi în urma vaccinării recente împotriva bolii.

Există, de asemenea, situații în care rezultatul pozitiv să fie greșit, cunoscut și sub numele de fals pozitiv. Pot apărea teste fals pozitive în următoarele situații:

- testele de anticorpi pot detecta și alte coronavirusuri, altele decât SARS-CoV-2, cum ar fi cele care cauzează răceala comună;

- atunci când testarea se face pe o populație fără multe cazuri de infecții COVID-19. Aceste tipuri de teste funcționează cel mai bine la populațiile cu rate mai mari de infecție.

Este important de știut că un test de anticorpi pozitiv nu înseamnă neapărat că sunteți imun la infecția cu SARS-CoV-2, deoarece nu există suficiente date care să garanteze că prezența anticorpilor vă va proteja de o viitoare infectare cu SARS-CoV-2.

Ce înseamnă un test de anticorpi negativ

În schimb, un rezultat negativ indică fie faptul că organismul nu a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp necesară dezvoltării anticorpilor este insuficientă.

Diferențe între kiturile care detectează anticorpii anti-N și cele care detectează anticorpii anti-S

Testele comerciale pun în evidență anticorpi de legare anti-N, anti-S, de tip IgM, IgG sau totali, în funcție de producător și metoda utilizată (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta,etc).

Kiturile comerciale care detectează anticorpii anti-N au o variație în structură neprecizată de producător, dar nefiind o moleculă importantă în strategia răspunsului imun al organismului gazdă, acest lucru nu influențează foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.

În schimb, în cazul kiturilor care pun în evidență anticorpi de legare anti-S există diferențe, uneori majore, în structura determinanților antigeni ce sunt conținuți de reactivi, deci și în tipul de anticorpi detectați, ceea ce poate duce la diferențe de specificitate între kituri și respectiv, între rezultatele obținute.

Teste calitative și teste cantitative

Unele teste pentru anticorpi sunt calitative, ceea ce înseamnă că rezultatul acestora confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să detecteze și concentrația. Rezultatul testelor calitative se exprimă sub formă de Index, Ratio sau S/CO.

Pe de altă parte, testele cantitative determină concentrația anticorpilor și se exprimă prin unități arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecărui producător, sau BAU/ml, adică unități de legare a anticorpilor.

Specialiștii atrag atenția că aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcție de laborator.

În plus, medicii explică faptul că nu există încă un acord privind concentrația (sau titrul) de anticorpi neutralizanți care oferă protecție în fața unei noi infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentrația de anticorpi de legare este mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.

Ce înseamnă sensibilitatea şi specificitatea unui test

Sensibilitatea se referă la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv dacă ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detectează majoritatea persoanelor care au anticorpi și puține persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reacție fals negativă).

Specificitatea reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienții care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Un test specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi și puține persoane fără anticorpi identificați ca fiind pozitivi prin test (reacție fals pozitivă).

Laboratoarele medicale pun la dispoziția pacienților atât analize individuale pentru detectarea anticorpilor anti-S sau anti-N, de tip IgM și IgG, cât și pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun în urma vaccinării sau a infecției cu SARS-CoV-2.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218