REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce influență are locul de muncă asupra riscului de demență?

Ce influență are locul de muncă asupra riscului de demență?

Replica API 2 decembrie 2021 | 20:55 851

Știai că locul de muncă îți poate influența starea mentală în viitor? Se pare, de exemplu, că joburile care te stimulează mental scad riscul de demență spre bătrânețe.

Sursă foto: Shutterstock

Se presupune că stimularea cognitivă poate preveni sau amâna apariția demenței, însă rezultatele cercetărilor științifice au variat, iar cele mai recente studii pe termen lung au sugerat că activitatea cognitivă în timpul liber nu reduce riscul de demență. Un alt studiu, apărut în jurnalul medical The BMJ sugerează că persoanele cu locuri de muncă stimulante din punct de vedere mental au un risc mai mic de demență la bătrânețe decât cei cu joburi care nu îi stimulează mental, scrie doc.ro.

Un loc de muncă antrenant psihic ar putea reduce riscul de a dezvolta demență

O posibilă explicație a conexiunii dintre un job antrenant și scăderea riscului de demență ar fi că stimularea mentală este legată de niveluri mai scăzute ale anumitor proteine care pot împiedica celulele creierului să formeze noi conexiuni (procese numite axonogeneză și sinaptogeneză). Expunerea la stimularea cognitivă la locul de muncă durează în mod obișnuit mult mai mult decât hobby-urile care stimulează cognitiv; totuși, alte studii efectuate la locul de muncă nu au reușit să producă dovezi convingătoare ale beneficiilor.

O echipă internațională de cercetători și-a propus să examineze asocierea dintre joburile care stimulează funcția cognitivă și riscul ulterior de demență și să identifice căile proteice pentru această asociere. Descoperirile lor se bazează pe studii efectuate în Europa și SUA, care analizează legăturile dintre factorii legați de muncă și bolile cronice, dizabilitățile și mortalitatea.

Au fost examinate trei asocieri:

stimularea cognitivă și riscul de demență la 107.896 de participanți (42% bărbați, vârsta medie 45 de ani) din șapte studii din consorțiul IPD-Work, un proiect de cercetare contributiv a 13 studii de cohortă europene;

stimularea cognitivă și proteinele într-un eșantion aleatoriu de 2261 de participanți dintr-un studiu;

proteinele și riscul de demență la 13.656 de participanți din două studii.

Stimularea cognitivă la locul de muncă a fost măsurată la începutul studiului, iar participanții au fost urmăriți pentru o medie de 17 ani pentru a vedea dacă au dezvoltat demență. Locuri de muncă „active”, antrenante, care stimulează cognitiv, sunt acelea care includ sarcini solicitante și latitudine mare de decizie la serviciu (cunoscut și sub numele de control al locului de muncă), în timp ce locurile de muncă „pasive”, nestimulatoare sunt cele cu cerințe scăzute și lipsă de control al locului de muncă.

După ajustarea pentru factorii potențial influenți, inclusiv vârsta, sexul, nivelul educațional și stilul de viață, s-a constatat că riscul de demență a fost mai mic pentru participanții cu stimulare cognitivă ridicată în comparație cu aceia la care stimularea cognitivă era scăzută la locul de muncă. Această constatare a rămas valabilă după ajustări suplimentare pentru o serie de factori de risc stabiliți pentru demență în copilărie și la vârsta adultă și boli cardiometabolice (diabet, boli coronariene și accident vascular cerebral).

Asocierea nu a arătat diferențe între bărbați și femei și nici între cei mai tineri dintre participanți și cei mai în vârstă de 60 de ani, însă a existat un indiciu că asocierea a fost mai puternică pentru boala Alzheimer decât pentru alte demențe. Stimularea cognitivă a fost, de asemenea, asociată cu niveluri mai scăzute ale unor proteine legate atât de stimularea cognitivă la vârsta adultă, cât și de demență, oferind posibile indicii asupra mecanismelor biologice subiacente.

Acesta a fost un studiu observațional, deci nu se poate stabili cauza, iar cercetătorii nu pot exclude posibilitatea ca o parte din riscul de demență observat să fie cauzat de alți factori nemăsurați în analiză. Cu toate acestea, a fost un studiu amplu, bine conceput, care a folosit diferite tipuri de analize pentru a oferi un anumit grad de validare pentru principalele constatări, iar rezultatele par a fi generalizabile la diferite populații.

Ca atare, cercetătorii spun că descoperirile lor sugerează că persoanele cu locuri de muncă stimulante din punct de vedere cognitiv au un risc mai scăzut de demență la bătrânețe decât cei cu locuri de muncă nestimulante. Descoperirile conform cărora stimularea cognitivă este asociată cu niveluri mai scăzute de proteine plasmatice care pot inhiba axonogeneza și sinaptogeneza și cresc riscul de demență ar putea oferi indicii asupra mecanismelor biologice de bază.

Cum îți poți antrena funcția cognitivă?

Creierul are capacitatea de a învăța și de a se dezvolta toată viața (ceea ce se numește plasticitate cerebrală), însă e nevoie să-l antrenezi în mod regulat. Pentru a-ți stimula funcția cognitivă, e important să-ți alegi efectuarea unei activități care îți place foarte mult și care îți menține interesul constant.

Potrivit specialiștilor de la Școala de Medicină Harvard, indiferent de activitatea pe care o alegi pentru a-ți antrena creierul (unele persoane sunt interesate să învețe o limbă străină, altele să cânte la pian, altele să practice un sport etc.), asigură-te că urmează trei linii directoare pentru a maximiza stimularea cognitivă:

Activitatea trebuie să fie provocatoare

Trebuie să-ți provoci mereu creierul pentru a-ți îmbunătăți funcția cognitivă. Acesta este motivul pentru care alegerea unei activități noi este atât de benefică: angajează creierul să învețe ceva nou și oferă șansa de a te îmbunătăți. Nu ești pregătit să te apuci de o activitate nouă? Atunci gândește-te la o activitate pe care o faci deja și ridică ștacheta pentru aceasta. De exemplu, dacă obișnuiești să joci din când în când tenis în timpul liber, stabilește-ți să joci mai des și să te antrenezi mai mult.

Activitatea trebuie să fie complexă

O activitate complexă nu numai că provoacă entuziasm, dar îți obligă creierul să lucreze la anumite procese de gândire, cum ar fi rezolvarea problemelor și gândirea creativă. Astfel, în timp ce joci tenis, caută mereu soluții de a-ți învinge adversarul, încearcă lovituri noi și mișcări care să îți aducă mai multe puncte.

Activitatea trebuie practicată

Funcția cognitivă se îmbunătățește atunci când practici constant activitatea aleasă. Cu cât dedici mai mult timp angajării creierului în această activitate, cu atât beneficiază mai mult. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci eforturi supraomenești ca să obții rezultate fenomenale; contează mai mult repetarea constantă a activității cu pricina pentru a o îmbunătăți.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920