REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ce înseamnă să ai o imunitate bună și cum o poți influența prin alimentație?

Ce înseamnă să ai o imunitate bună și cum o poți influența prin alimentație?

Replica API 22 aprilie 2020 | 00:00 949

Foto: Guliver/GettyImages

Dificultățile și situațiile inedite prin care trecem în perioada de pandemie duc la instabilitate emoțională, iar uneori oamenii au tentația de a regla această problemă mâncând excesiv sau recurgând la alcool.

În această perioadă, pe lângă problemele de ordin material, psihologice (teama de boală, neîncrederea în sistemul sanitar, stresul dat de insecuritatea locului de muncă), apar și cele morale, legate de respectarea obiceiurilor religioase. Dificultățile sunt mai ușor acceptate de cei tineri, însă vârstinicii au reacții emoționale mult mai intense și au nevoie de suport, mai ales în condițiile în care au un sistem imunitar slăbit de alte boli asociate.

Recomandările de mai jos, transmise de Universitate de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, vin ca un sprijin pentru păstrarea unui stil de viață sănătos și pentru alegerea corectă a alimentelor în perioada următoare, scrie digi24.ro.

Ce înseamnă o imunitate bună?

Sistemul imunitar este una dintre cele mai complexe structuri ale corpului uman alături de rețelele de neuroni ale sistemului nervos. El are rolul de a se adapta prin celulele și moleculele pe care le produce (anticorpii) la toate agresiunile din mediul exterior. Sistemul imunitar are sarcina de a menține un echilibru cu totalitatea bacteriilor și virusurilor care trăiesc în sau pe suprafața corpului uman, numită microbiom.

Numărul exact de virusuri care co-există cu celulele corpului nostru (virom) nu a putut fi calculat exact, dar probabil este de 10 ori mai mare decât numărul de bacterii.

Coronavirusuri sau alți membri ale familiei Coronaviridae pun la încercare în permanență sistemul imunitar, de cele mai multe ori cauzând răceli banale.

Cum îmi pot influența imunitatea prin alimentație?

Tot ceea ce introducem prin alimentație în intestinul subțire și gros va interacționa cu microbiomul local, ajutând procesul de digestie și îmbunătățirea imunității.

Acele persoane care au o dietă echilibrată, cu un aport normal de macronutrienți (glucide, lipide, proteine) și micronutrienți - vitamine și minerale, se vor apăra mai bine de eventuale infecții.

Dacă alimentele sunt bine spălate și preparate corect termic, riscul de îmbolnăvire dat de virusuri și bacterii dăunătoare scade.

Sfaturi pentru cumpărături

Nu există date confirmate prin care să se susțină ipoteza conform căreia noul Coronavirus se poate transmite direct de pe ambalaje. Totuși, sunt informații că virusul poate rezista până la 3 zile pe suprafețe din materiale plastice sau oțel.

Recomandarea este să nu introduceți în casă imediat toate cumpărăturile, ci să le lăsați câteva ore în afara casei dacă este posibil, sau puteți dezinfecta ambalajele.

De aceea, impulsul de a cumpăra mult dintr-odată nu este avantajos. Procurați minimul de alimente pentru o perioadă de maximum 3-4 zile.

Încercați să nu petreceți prea mult timp în magazine, folosiți o listă de produse necesare și încercați să o urmați, reușind să evitați aglomerația de sărbători din marile magazine.

Cât și ce trebuie să mâncăm?

Recomadările generale ale Organizației Mondiale a Sănătății, la care am adăugat câteva note legate de alimentația tradițională, sunt următoarele:

- mâncați zilnic alimente neprocesate:

fructe (4 porții),

legume prospete (5 porții),

nuci (15-20 g),

180 g cereale integrale (grâu, ovăz, porumb, orez),

160 g carne de calitate bună sau leguminoase (fasole, mazăre, năut) și cât mai variat.

- carnea roșie va fi preferată de 1-2 ori pe săptămână, iar carnea albă de 2-3 ori pe săptămână;

- pentru prepararea alimentelor tradiționale de tip sarmale folosiți o carne mai slabă și adăugați doar o lingură de ulei la 1 kg de compoziție.

- gătiți alimentele prin fierbere/coacere/grătar, dar nu un timp îndelungat pentru că își pierd vitaminele, evitați prepararea prin prăjire;

- introduceți varza la cuptor, nu o căliți în ulei.

- alegeți grăsimi nesaturate (pește, avocado, ulei de măsline, floarea soarelui) în favoarea celor saturate (unt, ulei de cocos sau palmier, brânzeturi).

- limitați gustările dulci și consumul de alimente crocante (chipsuri, alune, semințe) care dau o falsă senzație de calmare, mai cu seamă când sunteți la televizor.

- evitați să cumpărați gustări dulci sau sărate;

- încercați să mâncați produsele de tip cozonac sau pască în prima parte a zilei și într-o cantitate moderată.

- limitați consumul de sare; atenție la murături și la brânzeturi.

- hidratați-vă cu 8-10 pahare de apă pe zi; evitați băuturile carbogazoase îndulcite; consumați alcool cu moderație (200 ml vin demi-sec la masă).

- evitați să comandați mâncare gătită, reducând astfel contactul cu persoane necunoscute și preparați mâncarea acasă; astfel puteți controla calitatea alimentelor.

Recomandări pentru o bună sănătate psihică

Gestionați corect timpul: treziți-vă la aproximativ aceeași oră a dimineții și schimbați-vă hainele ca și cum ați ieși din casă.

Păstrați aceeași oră de somn seara.

Dacă lucrați de acasă, așezați-vă la birou având o poziție corectă. Ridicați-vă la fiecare oră pentru a face câțiva pași prin casă.

Investiți în ceea ce merită: nu irosiți timpul mai mult de 5-10 minute pe canalele de știri. Alegeți surse credibile din rețelele sociale, iar dacă ceea ce citiți sau auziți vă provoacă teamă, disconfort sau foame, opriți sursa.

Activitate fizică: faceți câteva exerciții fizice dimineața la trezire sau seara, la distanță de 2 ore de ultima masă. Sunt recomandate exerciții de relaxare tip Yoga, Pilates, Tai-chi.

Rămâneți în relație cu familia și prietenii, comunicați telefonic despre problemele sau îngrijorările pe care le aveți.

Nu ezitați să apelați medicul de familie, specialistul sau un psiholog deoarece mulți dintre ei acordă consulații telefonice și sunt dispuși să vă consilieze.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218