rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CE: Investiţii de 14,7 miliarde euro pentru o Europă mai sănătoasă, mai verde şi mai digitală

Comisia Europeană a adoptat programul principal de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, în care sunt prezentate obiectivele şi domeniile tematice specifice care vor beneficia de o finanţare totală în valoare de 14,7 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citează Agerpres.

Margrethe Vestager

Aceste investiţii vor contribui la accelerarea dublei tranziţii verzi şi digitale, la redresarea sustenabilă în urma pandemiei de coronavirus şi la consolidarea rezilienţei UE faţă de crizele viitoare. Investiţiile îi vor sprijini pe cercetătorii europeni prin burse, formare şi schimburi, vor pune bazele unor ecosisteme de inovare europene mai conectate şi mai eficiente şi vor crea infrastructuri de cercetare de talie mondială. În plus, ele vor încuraja participarea la nivel european şi mondial, consolidând totodată Spaţiul european de cercetare.

"Acest program de lucru al programului Orizont Europa îi va ajuta pe cercetătorii europeni să desfăşoare activităţi de cercetare şi de inovare excelente şi de înaltă calitate, în beneficiul tuturor europenilor. Programul, care acoperă întregul ciclu al cercetării şi inovării, de la laborator la piaţă, va consolida cooperarea dintre cercetătorii şi inovatorii din întreaga lume în vederea abordării problemelor cu care ne confruntăm în prezent", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: "Cu 40 % din buget dedicat creşterii sustenabilităţii Europei, acest program de lucru al programului Orizont Europa va transforma continentul, făcându-l mai verde şi mai bine adaptat la transformarea digitală. În prezent, Orizont Europa este pe deplin operaţional: aş dori să încurajez cercetătorii şi inovatorii din întreaga Europă să participe la cererile de propuneri şi să găsească soluţii pentru a ne îmbunătăţi viaţa de zi cu zi."

Orizont Europa promovează neutralitatea climatică şi poziţia de lider digital. Peste patru din zece euro, adică aproximativ 5,8 miliarde de euro în total, vor fi investiţi în cercetare şi inovare, pentru a sprijini Pactul verde european şi angajamentul Uniunii de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050. Fondurile vor sprijini proiecte care fac să progreseze cercetarea ştiinţifică în domeniul schimbărilor climatice şi care dezvoltă soluţii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru adaptarea la evoluţiile climatice. De exemplu, activităţile vor accelera, într-un mod sustenabil şi echitabil, tranziţia către o energie şi o mobilitate curate, vor contribui la adaptarea sistemelor alimentare, vor sprijini economia circulară şi bioeconomia, vor contribui la menţinerea şi consolidarea absorbanţilor naturali de carbon din ecosisteme şi vor promova adaptarea la schimbările climatice.

Transformarea deceniului actual în deceniul digital al Europei şi punerea bazelor unor noi întreprinderi digitale într-o perspectivă pe termen mai lung reprezintă, la rândul lor, obiective centrale ale programului, care va asigura o creştere substanţială a investiţiilor în acest domeniu. De exemplu, programul va contribui la utilizarea la maximum a întregului potenţial al instrumentelor digitale şi al cercetării şi inovării bazate pe date în domeniul sănătăţii, al mass-mediei, al patrimoniului cultural şi al economiei creative, al energiei, al mobilităţii şi al producţiei alimentare, sprijinind modernizarea modelelor industriale şi promovând poziţia de lider a industriei europene. Dezvoltarea tehnologiilor digitale de bază va fi susţinută cu fonduri în valoare de aproximativ patru miliarde de euro în perioada 2021-2022.

În fine, acest program de lucru va direcţiona investiţii totale în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro pentru a contribui la repararea daunelor economice şi sociale imediate cauzate de pandemia de coronavirus. În concordanţă cu instrumentul NextGenerationEU, fondurile vor contribui la construirea unei Europe post-coronavirus care va fi nu doar mai verde şi mai digitală, ci şi mai rezilientă faţă de provocările actuale şi viitoare. Este vorba, printre altele, de modernizarea sistemelor de sănătate şi de consolidarea capacităţilor de cercetare, în special pentru dezvoltarea de vaccinuri.

Cooperarea internaţională în domeniul cercetării şi inovării este esenţială pentru abordarea provocărilor globale şi pentru a permite Europei să acceseze resurse, cunoştinţe, excelenţă ştiinţifică, lanţuri valorice şi pieţe care se dezvoltă în alte regiuni ale lumii. În mai 2021, Comisia a prezentat o abordare globală în materie de cercetare şi inovare - strategia Europei privind cooperarea internaţională într-o lume în schimbare. UE urmăreşte astfel să găsească soluţii şi să faciliteze răspunsurile globale la provocările globale, pe baza multilateralismului, a deschiderii şi a reciprocităţii.

Programul de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022 include acţiuni speciale de sprijinire şi de consolidare a cooperării prin intermediul unor iniţiative multilaterale în domenii precum protecţia biodiversităţii şi a climei, observaţiile de mediu, cercetarea oceanelor sau sănătatea mondială. De asemenea, programul include acţiuni specifice cu parteneri cheie din afara UE, inclusiv prima "iniţiativă pentru Africa", ambiţioasă şi cuprinzătoare.

Prin natura sa, programul Orizont Europa este deschis către lume. Asocierea ţărilor din afara UE la Orizont Europa va lărgi domeniul de aplicare geografic al întregului program şi va oferi oportunităţi suplimentare cercetătorilor, savanţilor, companiilor, instituţiilor sau altor entităţi interesate să participe, în condiţii în general identice cu cele din statele membre. În cazul unui număr foarte restrâns de acţiuni, programul va limita participarea pentru a proteja activele strategice, interesele, autonomia sau securitatea UE, în conformitate cu articolul 22 alineatul (5) din Regulamentul privind programul Orizont Europa. Această limitare va fi excepţională şi justificată în mod corespunzător, în acord cu statele membre şi cu respectarea deplină a angajamentelor asumate de UE în cadrul acordurilor bilaterale.

Primele cereri de propuneri se vor deschide la 22 iunie pe portalul de finanţare şi licitaţii al Comisiei. Zilele europene ale cercetării şi inovării, care se vor desfăşura în perioada 23 - 24 iunie, reprezintă o ocazie pentru factorii de decizie, cercetători, inovatori şi cetăţeni de a discuta împreună despre programul Orizont Europa. În perioada 28 iunie - 9 iulie vor avea loc Zilele informării cu privire la programul Orizont Europa, un eveniment destinat potenţialilor candidaţi.

Orizont Europa este programul de cercetare şi inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi succesorul programului Orizont 2020. Programul de lucru adoptat astăzi în cadrul programului Orizont Europa se bazează pe Planul strategic al programului Orizont Europa, adoptat în martie 2021 pentru a stabili priorităţile UE în materie de cercetare şi inovare pentru perioada 2021-2024. Majoritatea fondurilor se alocă pe baza unor cereri competitive de propuneri, stabilite în cadrul programelor de lucru. Încă de la începutul anului 2021 au fost deja deschise noi oportunităţi de finanţare: în luna februarie, Comisia a lansat primele cereri ale Consiliului European pentru Cercetare în cadrul programului Orizont Europa, iar în martie a lansat noul Consiliu European pentru Inovare. În plus, în luna aprilie, Comisia a mobilizat rapid 123 milioane EUR pentru cercetarea şi inovarea vizând combaterea variantelor coronavirusului.

vineri, 18 iunie 2021174
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Știrea zilei: Primarul Cristi Spiridon S-A SINUCIS!
Comentarii
mai mult...Economic
18 sep 00:00EconomicPremierul Cîţu va propune o creştere a salariului minim de 8% de la 1 noiembrie sau 1 decembrie

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim...235

18 sep 00:00EconomicValoarea creditelor alocate de bănci prin Programul IMM Invest este de 8,2 miliarde lei315
18 sep 02:34EconomicACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au scăzut cu 8,2%, în august, dar cota producătorului creşte216
18 sep 00:00EconomicForumul Economic Mondial va reveni la Davos în 2022

Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia...208

18 sep 00:00EconomicRomânia, cel mai semnificativ avans al vânzărilor auto din Europa, în august223
18 sep 00:00EconomicChina a cerut să adere la tratatul de liber schimb transpacific221
17 sep 00:00EconomicUNCTAD spune că economia mondială va înregistra în 2021 cea mai rapidă creştere din ultimii 50 de ani

Economia mondială ar urma să înregistreze în acest an cea mai rapidă revenire din ultimele cinci decenii, însă...146

17 sep 00:00EconomicItalia: Declin semnificativ al turismului în 2020, din cauza pandemiei147
17 sep 00:00EconomicUE are de gând să suspende tarifele vamale pentru aluminiul din China139
17 sep 01:44EconomicKremlinul susţine că lansarea Nord Stream 2 va ajuta la calmarea preţului gazelor în Europa

O lansare rapidă a conductei Nord Stream 2 ar putea ajuta la calmarea preţului gazelor în Europa, a declarat miercuri...240

17 sep 01:36EconomicEnergia electrică atinge un nou MAXIM pe bursă247
17 sep 01:39EconomicApple a prezentat noua generaţie de telefoane iPhone535
Vremea
18°18° - 19.4° duminică, 19 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 45%
Vânt: 3.59 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/498121961110
5/4018213120216
joker233387159
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 sep 00:00SportPremier League: Victorii pentru Liverpool și Arsenal / Manchester City, pas greșit pe teren propriu (Rezultatele zilei)

Liverpool şi Arsenal Londra au obţinut victorii în partidele disputate, sâmbătă, în etapa a cincea din Premier...246

19 sep 08:14SportLiga I: FC U Craiova - FCSB 0-1

FCSB a învins-o pe FC U Craiova 1948 cu scorul de 1-0 (0-0), sâmbătă seara, în deplasare, într-un meci din etapa a...302

19 sep 22:37SportGigi Becali, ”lovit” din plin de situația de la City Insurance! Suma uriașă pe care o pierde dacă firma dă faliment

FCSB a încasat sume importante de bani în ultimele sezoane doar de la sponsori și din vânzări de jucători, echipa...809

19 sep 22:38SportGimnastică aerobică: România a obţinut două medalii de argint la Europene în întrecerile pe echipe

România a cucerit primele sale medalii la Campionatele Europene de gimnastică aerobică de la Pesaro (Italia),...247

Local
18 sep 00:04LocalCOVID-19: 4 NOI DECESE, la Constanța

Până vineri, 17 septembrie a.c., 35.359 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...880

18 sep 22:37LocalIncidenţă mai mare de 2/1.000 de locuitori, la Topalu

În cadrul CJSU, a fost votată vineri, 17 septembrie a.c., hotărârea nr. 124. Aceasta prevede constatarea...514

18 sep 22:37LocalBărbat REȚINUT pentru TRAFIC de DROGURI, la un festival de muzică din Neptun

1120

19 sep 10:26LocalRAZII în MANGALIA și NEPTUN!

La data de 17 septembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au desfășurat activități pe...765

19 sep 11:15LocalToţi asiguraţii cu poliţe de la CITY INSURANCE vor beneficia de DESPĂGUBIRI prin FGA

Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu...1304

18 sep 22:38LocalCOVID-19: 237 de persoane, internate în spitalele din Constanţa

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 45.191 de persoane...671

18 sep 22:37LocalReprezentanți ai principalelor agenții touroperatoare din Kazahstan, în vizită la Constanța

Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a primit vineri, 17 septembrie a.c., vizita unei delegații formate...487

18 sep 22:35LocalMasă rotundă, în cadrul unui proiect european, la Universitatea Ovidius

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat joi, 16 septembrie, masa rotundă „Schimb de bune practici în...522

18 sep 22:36LocalAutoutilitară ÎN FLĂCĂRI, pe DN 22, între Tulcea și Mihail Kogălniceanu. VIDEO

547

Politică
18 sep 22:39PoliticăCîțu, la congresul UDMR: Dragă Hunor, vom sta la guvernare 4 ani

Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, înainte de începerea congresului UDMR la care a fost invitat, că se...400

18 sep 22:39PoliticăDan Vîlceanu îngroapă România în datorii: Împrumuturi imense

Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2030 şi a împrumutat joi de la bănci suma...841

18 sep 22:39PoliticăMarcel Ciolacu: PSD dezbate un proiect pentru legalizarea marijuanei în scop medicinal

416

18 sep 22:40PoliticăVirgil Popescu explică de ce nu este indicată plafonarea prețurilor la energie

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a explicat joi, pentru B1 TV, de ce nu se poate și nu este indicată...464

18 sep 22:40PoliticăCîţu: Ludovic Orban pare cel mai mare susţinător al moţiunii USR AUR

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi seara că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL,...434

17 sep 00:12PoliticăOrban: O soluţie la criza politică poate fi demisia premierului

444

Interviuri
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța se află de trei luni la...1262

17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...1998

9 sep 23:12InterviuriMircea DOBRE: Mă uit ca la BÂLCI! Ar trebui să le fie RUȘINE! Video

Mircea Dobre, fost deputat și ministru al Turismului, acum președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din...1145

Monden
18 sep 00:00Monden„Gemenii“ Schwarzenegger şi DeVito revin pe marile ecrane cu o super comedie

Veşti bune pentru devoratorii de comedii de calitate! Arnold Schwarzenegger şi Danny DeVito revin într-un nou film...349

18 sep 00:00Monden'Cronica cârcotaşilor' revine cu un nou sezon, într-o nouă formulă de prezentare

Emisiunea de satiră „Cronica cârcotaşilor” revine la Prima TV cu un nou sezon, pe 17 septembrie, într-o nouă...639

18 sep 00:00MondenHarry, Meghan şi cântăreaţa Billy Eilish, între cele mai influente 100 de persoane în 2021

Harry şi Meghan, dar şi cântăreaţa Billy Eilish, regizoarea Chloé Zao şi actorul Omar Sy figurează în topul...237

18 sep 00:00MondenActriţa Catherine Deneuve şi-a scos la licitaţie colecţia de încălţăminte

Pantofi, sandale şi cizme create de designeri de renume şi purtaţi de legendara actriţă Catherine Deneuve au fost...288

18 sep 00:00MondenAndrea Bocelli, BTS şi Metallica vor participa la concertele Global Citizen pentru planetă

Andrea Bocelli din Toscana, BTS din Seul şi Metallica din Louisville (Statele Unite) se alătură numelor sonore care...244

18 sep 00:00Monden'E prea târziu ca să-mi mai fie frică', spune actriţa rusă care va pleca spre ISS

320

Mapamond
18 sep 00:00MapamondRepublica Moldova împrumută 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială pentru vaccinarea populaţiei

Republica Moldova va face un împrumut de 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială (BM) pentru imunizarea populaţiei...247

18 sep 00:00MapamondCoronavirus: Italia impune obligativitatea paşaportului sanitar pentru toate categoriile de angajaţi

Guvernul de la Roma a aprobat joi una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 din lume, impunând obligativitatea...242

18 sep 03:09MapamondÎți faci vaccinul anti-COVID sau îți pierzi locul de muncă: Statele vor să introducă această obligativitate

460

18 sep 03:24MapamondCasa Albă: SUA schimbă radical modul în care luptă împotriva Covid-19

Coordonatorul reacţiei la coronavirus de la Casa Albă, Jeff Zients, a declarat miercuri că Statele Unite dezvoltă...505

18 sep 03:24MapamondLiderul unei grupări teroriste din Africa, ucis de trupele franceze

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri noapte moartea liderului organizaţiei Stat Islamic din...389

18 sep 03:25MapamondSurpriză pentru toți utilizatorii Microsoft: Serviciile pot fi folosite fără parolă

480

Sănătate
18 sep 00:00SănătateDe ce nu îți este foame? Motive pentru lipsa poftei de mâncare

Lipsa poftei de mâncare poate avea foarte multe motive, atât fizice, cât și psihice. Află de ce nu îți este...264

18 sep 00:00SănătateALERTĂ Compania Moderna RECUNOAȘTE: Vaccinul său își pierde protecţia

Noi date dintr-un studiu de amploare pe vaccinul propriu anti-COVID-19 realizat de Moderna Inc arată că protecţia...287

18 sep 00:00SănătateINSP: Încă două cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Alte două cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în România, acestea fiind raportate în...213

18 sep 02:47SănătateAlertă în privința alimentației copiilor: Cei mici mănâncă dulciuri prea des

București, septembrie 2021 – 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, relevă...314

18 sep 02:48SănătateUE se pregătește pentru viitoarele pandemii - HERA, agenția cu un buget de șase miliarde de euro

Comisia Europeană (CE) prezintă joi o instanţă - Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (Health...369

18 sep 02:48SănătateMedicii din centrele de vaccinare își vor primi salariile restante pentru perioada mai-iulie

255

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT