REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CE: Investiţii de 14,7 miliarde euro pentru o Europă mai sănătoasă, mai verde şi mai digitală

CE: Investiţii de 14,7 miliarde euro pentru o Europă mai sănătoasă, mai verde şi mai digitală

Replica API 18 iunie 2021 | 00:00 363

Comisia Europeană a adoptat programul principal de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, în care sunt prezentate obiectivele şi domeniile tematice specifice care vor beneficia de o finanţare totală în valoare de 14,7 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citează Agerpres.

Margrethe Vestager

Aceste investiţii vor contribui la accelerarea dublei tranziţii verzi şi digitale, la redresarea sustenabilă în urma pandemiei de coronavirus şi la consolidarea rezilienţei UE faţă de crizele viitoare. Investiţiile îi vor sprijini pe cercetătorii europeni prin burse, formare şi schimburi, vor pune bazele unor ecosisteme de inovare europene mai conectate şi mai eficiente şi vor crea infrastructuri de cercetare de talie mondială. În plus, ele vor încuraja participarea la nivel european şi mondial, consolidând totodată Spaţiul european de cercetare.

"Acest program de lucru al programului Orizont Europa îi va ajuta pe cercetătorii europeni să desfăşoare activităţi de cercetare şi de inovare excelente şi de înaltă calitate, în beneficiul tuturor europenilor. Programul, care acoperă întregul ciclu al cercetării şi inovării, de la laborator la piaţă, va consolida cooperarea dintre cercetătorii şi inovatorii din întreaga lume în vederea abordării problemelor cu care ne confruntăm în prezent", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: "Cu 40 % din buget dedicat creşterii sustenabilităţii Europei, acest program de lucru al programului Orizont Europa va transforma continentul, făcându-l mai verde şi mai bine adaptat la transformarea digitală. În prezent, Orizont Europa este pe deplin operaţional: aş dori să încurajez cercetătorii şi inovatorii din întreaga Europă să participe la cererile de propuneri şi să găsească soluţii pentru a ne îmbunătăţi viaţa de zi cu zi."

Orizont Europa promovează neutralitatea climatică şi poziţia de lider digital. Peste patru din zece euro, adică aproximativ 5,8 miliarde de euro în total, vor fi investiţi în cercetare şi inovare, pentru a sprijini Pactul verde european şi angajamentul Uniunii de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050. Fondurile vor sprijini proiecte care fac să progreseze cercetarea ştiinţifică în domeniul schimbărilor climatice şi care dezvoltă soluţii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru adaptarea la evoluţiile climatice. De exemplu, activităţile vor accelera, într-un mod sustenabil şi echitabil, tranziţia către o energie şi o mobilitate curate, vor contribui la adaptarea sistemelor alimentare, vor sprijini economia circulară şi bioeconomia, vor contribui la menţinerea şi consolidarea absorbanţilor naturali de carbon din ecosisteme şi vor promova adaptarea la schimbările climatice.

Transformarea deceniului actual în deceniul digital al Europei şi punerea bazelor unor noi întreprinderi digitale într-o perspectivă pe termen mai lung reprezintă, la rândul lor, obiective centrale ale programului, care va asigura o creştere substanţială a investiţiilor în acest domeniu. De exemplu, programul va contribui la utilizarea la maximum a întregului potenţial al instrumentelor digitale şi al cercetării şi inovării bazate pe date în domeniul sănătăţii, al mass-mediei, al patrimoniului cultural şi al economiei creative, al energiei, al mobilităţii şi al producţiei alimentare, sprijinind modernizarea modelelor industriale şi promovând poziţia de lider a industriei europene. Dezvoltarea tehnologiilor digitale de bază va fi susţinută cu fonduri în valoare de aproximativ patru miliarde de euro în perioada 2021-2022.

În fine, acest program de lucru va direcţiona investiţii totale în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro pentru a contribui la repararea daunelor economice şi sociale imediate cauzate de pandemia de coronavirus. În concordanţă cu instrumentul NextGenerationEU, fondurile vor contribui la construirea unei Europe post-coronavirus care va fi nu doar mai verde şi mai digitală, ci şi mai rezilientă faţă de provocările actuale şi viitoare. Este vorba, printre altele, de modernizarea sistemelor de sănătate şi de consolidarea capacităţilor de cercetare, în special pentru dezvoltarea de vaccinuri.

Cooperarea internaţională în domeniul cercetării şi inovării este esenţială pentru abordarea provocărilor globale şi pentru a permite Europei să acceseze resurse, cunoştinţe, excelenţă ştiinţifică, lanţuri valorice şi pieţe care se dezvoltă în alte regiuni ale lumii. În mai 2021, Comisia a prezentat o abordare globală în materie de cercetare şi inovare - strategia Europei privind cooperarea internaţională într-o lume în schimbare. UE urmăreşte astfel să găsească soluţii şi să faciliteze răspunsurile globale la provocările globale, pe baza multilateralismului, a deschiderii şi a reciprocităţii.

Programul de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022 include acţiuni speciale de sprijinire şi de consolidare a cooperării prin intermediul unor iniţiative multilaterale în domenii precum protecţia biodiversităţii şi a climei, observaţiile de mediu, cercetarea oceanelor sau sănătatea mondială. De asemenea, programul include acţiuni specifice cu parteneri cheie din afara UE, inclusiv prima "iniţiativă pentru Africa", ambiţioasă şi cuprinzătoare.

Prin natura sa, programul Orizont Europa este deschis către lume. Asocierea ţărilor din afara UE la Orizont Europa va lărgi domeniul de aplicare geografic al întregului program şi va oferi oportunităţi suplimentare cercetătorilor, savanţilor, companiilor, instituţiilor sau altor entităţi interesate să participe, în condiţii în general identice cu cele din statele membre. În cazul unui număr foarte restrâns de acţiuni, programul va limita participarea pentru a proteja activele strategice, interesele, autonomia sau securitatea UE, în conformitate cu articolul 22 alineatul (5) din Regulamentul privind programul Orizont Europa. Această limitare va fi excepţională şi justificată în mod corespunzător, în acord cu statele membre şi cu respectarea deplină a angajamentelor asumate de UE în cadrul acordurilor bilaterale.

Primele cereri de propuneri se vor deschide la 22 iunie pe portalul de finanţare şi licitaţii al Comisiei. Zilele europene ale cercetării şi inovării, care se vor desfăşura în perioada 23 - 24 iunie, reprezintă o ocazie pentru factorii de decizie, cercetători, inovatori şi cetăţeni de a discuta împreună despre programul Orizont Europa. În perioada 28 iunie - 9 iulie vor avea loc Zilele informării cu privire la programul Orizont Europa, un eveniment destinat potenţialilor candidaţi.

Orizont Europa este programul de cercetare şi inovare al UE în valoare de 95,5 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi succesorul programului Orizont 2020. Programul de lucru adoptat astăzi în cadrul programului Orizont Europa se bazează pe Planul strategic al programului Orizont Europa, adoptat în martie 2021 pentru a stabili priorităţile UE în materie de cercetare şi inovare pentru perioada 2021-2024. Majoritatea fondurilor se alocă pe baza unor cereri competitive de propuneri, stabilite în cadrul programelor de lucru. Încă de la începutul anului 2021 au fost deja deschise noi oportunităţi de finanţare: în luna februarie, Comisia a lansat primele cereri ale Consiliului European pentru Cercetare în cadrul programului Orizont Europa, iar în martie a lansat noul Consiliu European pentru Inovare. În plus, în luna aprilie, Comisia a mobilizat rapid 123 milioane EUR pentru cercetarea şi inovarea vizând combaterea variantelor coronavirusului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367