REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ce legătură este între poliartrita reumatoidă și problemele pielii?

Ce legătură este între poliartrita reumatoidă și problemele pielii?

Replica API 1 iunie 2021 | 00:00 954

Poliartrita reumatoidă afectează mâinile, genunchii, picioarele dar nu este exclus să afecteze și țesuturile pielii. Poate artrita să provoace acnee sau alte probleme ale pielii?

Sursă foto: Shutterstock

Poliartrita reumatoidă este o boală cronică autoimună, care poate provoca inflamații în mai multe zone ale corpului, pacienții confruntându-se, în general, cu umflături dureroase la nivelul încheieturilor mâinilor sau la nivelul genunchilor. Însă poliartrita reumatoidă poate afecta și țesuturile din plămâni, ochi, inimă sau piele. Ar putea, așadar, această boală să fie corelată într-un fel cu acneea?

Există vreo legătură între poliartrita reumatoidă și acnee?

Atât poliartrita reumatoidă, cât și acneea sunt afecțiuni inflamatorii. Aceasta înseamnă că, dacă o persoană are artrită, are un nivel de inflamație în corp mai mare decât al altor persoane. Nu există, însă, multe dovezi științifice care să arate că acneea este legată de poliartrita reumatoidă, ci, mai degrabă, unele persoanele pot avea și artrită, și acnee, iar afecțiunile să fie independente una de alta, scrie doc.ro.

Cu toate acestea, anumite cercetări au arătat că poliartrita reumatoidă chiar poate fi corelată cu unele afecțiuni ale pielii, deci dacă suferi de artrită, ai putea dezvolta alte probleme care au efecte la nivelul pielii, cum ar fi nodulii reumatoizi, vasculita reumatoidă ori dermatita granulomatoasă.

Nodulii reumatoizi

Cercetările arată că aproximativ 25% dintre persoanele cu poliartrită reumatoidă dezvoltă noduli reumatoizi. De obicei, aceștia apar numai la pacienții care testează pozitiv pentru factorii reumatoizi sau anticorpii anti-CCP din sânge. Factorul reumatoid este o proteină pe care sistemul imunitar o produce, care poate declanșa inflamații, rezultând în distrugerea țesuturilor sănătoase ale corpului, în special în căptușeala articulațiilor.

Nodulii reumatoizi apar cel mai adesea la bărbații caucazieni și pot varia în mărime de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Apar de obicei pe zona din exteriorul unei articulații - în jurul cotului sau al degetelor, dar de pot dezvolta și în plămâni.

Vasculita reumatoidă

Aceasta este o complicație gravă a poliartritei reumatoide, care apare, însă, la mai puțin de 1% dintre suferinzii de artrită, în special în cazurile grave pe termen lung. Vasculita reumatoidă provoacă inflamații în vasele de sânge mici și medii din corp, de obicei în cele care transportă sânge la nervi, organe și piele. Boala se poate manifesta în diferite moduri pe piele, inclusiv sub formă de pete și ulcerații.

Sindromul Felty

Sindromul Felty este o combinație de splenomegalie (splină mărită), leucopenie (mai puține celule albe din sânge) și artrită, care, la fel ca vasculita reumatoidă, apare la mai puțin de 1% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă. Acest sindrom poate provoca noduli reumatoizi, ulcere la nivelul picioarelor, închiderea la culoare a pielii de pe tibie și de pe glezne.

Dermatita granulomatoasă

Dermatita granulomatoasă este o erupție care poate fi dureroasă și poate da mâncărime, care apare mai ales pe trunchi și pe interiorul coapselor, dar se poate dezvolta oriunde pe corp. Această afecțiune este mai puțin frecventă și se dezvoltă de obicei la persoanele cu o formă gravă de poliartrită reumatoidă.

Problemele pielii trebuie aduse la cunoștința medicului curant

În afară de aceste afecțiuni, și unele medicamente pentru tratarea poliartritei reumatoide pot provoca modificări ale pielii, cum ar fi erupțiile cutanate. Dacă se întâmplă așa, e indicat ca pacientul să aducă la cunoștința medicului aceste efecte secundare ale medicamentelor.

În general, dacă o persoană cu poliartrită reumatoidă observă că apar modificări la nivelul pielii, fie că e vorba de acnee sau de altceva, e recomandat să meargă la un consult. Medicul curant poate da o trimitere către medicul dermatolog, pentru un diagnostic și un tratament adecvat al afecțiunilor pielii.

Tratamentele topice pentru acnee pot include retinoizi, care îndepărtează acumularea de celule moarte, antibiotice, care neutralizează bacteriile pielii, acid azelaic, care îndepărtează pielea moartă și ucide bacteriile, peroxid de benzoil, care să reducă bacteriile pielii sau medicație orală. Tratamentele orale pentru acnee pot include antibiotice, terapii hormonale sau isotretinoină.

În general vorbind, profesioniștii din domeniul sănătății se concentrează pe prevenirea infecțiilor și pe creșterea calității vieții pentru persoanele cu poliartrită reumatoidă, iar o erupție cutanată poate fi un semn că tratamentul pentru artrită nu funcționează corect (deci tratamentul pentru erupția cutanată ar putea începe cu schimbarea tratamentului pentru artrită).

Cum se poate scădea riscul de poliartrită reumatoidă?

Având în vedere că poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, a cărei cauză nu este bine înțeleasă, oamenii de știință consideră că riscul de a face această afecțiune este crescut de o combinație de factori genetici și de mediu. Unii factori de risc nu pot fi modificați, cum ar fi vârsta, sexul și moștenirea genetică: poliartrita reumatoidă afectează mai ales persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, femeile și pe cei care au un istoric familial de boală.

Alți factori de risc pentru poliartrita reumatoidă pot fi, însă, modificați, iar aceste schimbări le pot fi utile inclusiv celor care au fost deja diagnosticați, pentru împiedicarea agravării bolii.

Se va evita fumatul

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) menționează că fumatul crește semnificativ riscul de poliartrită reumatoidă. De asemenea, acest viciu poate face ca boala să avanseze mai repede la persoanele care deja au fost diagnosticate.

Se va tinde spre o greutate corporală normală

Persoanale supraponderale au un risc mai mare de a dezvolta poliartrită reumatoidă. Dacă ai câteva kilograme în plus sau mai multe, cere sfatul medicului de familie legat de cele mai bune metode pentru a slăbi, care să ți se potrivească.

În general, o greutate normală se obține și se menține prin respectarea unui program alimentar variat, bazat pe alimente integrale, cât mai simple și naturale, în care să nu se depășească numărul de calorii potrivit pentru fiecare persoană în parte, în funcție de înălțime, vârstă și activitate fizică. Foarte important pentru a ajunge și a rămâne la o greutate normală este și exercițiul fizic efectuat regulat (cam 30 de minute de cinci ori pe săptămână).

Se va evita, pe cât posibil, expunerea la poluanții din mediu

Anumite cercetări arată că expunerea la unii poluanți din mediu în copilărie și tinerețe poate crește riscul de a dezvolta poliartrită reumatoidă mai târziu în viață.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369