REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce legături există între proprietarul hotelului Rex din Mamaia, cu fostul premier Tony Blair

Ce legături există între proprietarul hotelului Rex din Mamaia, cu fostul premier Tony Blair

Replica API 5 februarie 2018 | 00:00 681

Alexandru Adamescu, în atenţia presei britanice

Alexandru Adamescu, în atenţia presei britanice

sursa foto: bursa.ro

Alexandru Adamescu, fiul defunctului afacerist Dan Adamescu, face eforturi în vederea convingerii autorităţile britanice pentru a nu-l extrăda în România, unde este cercetat pentru spălare de bani şi infracţiuni de corupţie la nivel înalt. Chiar şi presa britanică a comentat despre acest scandal şi, din câte se pare, Adamescu a reuşit, într-o oarecare măsură, să-i convingă pe magistraţii englezi să nu-l extrădeze în ţara de origine. Despre felul în care a ajuns fiul afaceristului Adamescu senior în atenţia organelor de cercetare, comentează şi cotidianul britanic Daily Mail care, la un moment dat, când au menţionat perioada de glorie a familiei Adamescu, de după 90, au încurcat termenii, respectiv „căderea comunismului” cu „căderea zidului Berlinului”. În continuare cităm aspecte relatate de sursa menţionată, cu privire la acuzaţiile aduse lui Adamescu Jr., dar şi presupusele legături ale acestuia cu fostul premier Tony Blair şi alte nume cu rezonanţă.

„Alexandru Ademscu, de 39 de ani, a petrecut 18 luni pentru a convinge autorităţile să nu-l extrădeze în România. El este acuzat de de numeroase infracţiuni de corupţie și spălare de bani. El susține că presiunile făcute privind extrădarea lui sunt un complot pentru a fura activele din imperiul de afaceri şi că mandatul european de arestare este un abuz”, subliniază, printre altele, jurnaliştii britanici.

„Este vorba despre un complot cu miză destul de mare, care îi implică pe fostul șef al MI6, o plângere dubioasă de 220.000 de euro pentru Tony Blair pentru a vizita România, o misterioasă sinucidere a unui martor cheie și moartea suspectă în închisoare a unui critic al Guvernului Român. Totul se învârte în jurul lui Alexandru Adamescu, în vârstă de 39 de ani, care a petrecut ultimele 18 luni luptând împotriva extrădării lui în România. Fiul unui om de afaceri care a câștigat o avere în Europa de Est, după prăbușirea comunismului, Adamescu este acuzat de Guvernul Român de numeroase aspecte legate de mituire și spălarea banilor. Autoritățile de acolo vor să se prezinte în capitală, la București. El (Alexandru Adamescu - n.r.) susține că nu va obține un proces echitabil, deoarece cazul împotriva sa a fost fabricat ca parte a unui complot elaborat pentru a fura activele din imperiul de afaceri al familiei sale. În lupta sa, el este susținut de mai mulți parlamentari britanici, inclusiv Jacob Rees-Mogg, care a spus că "se ridică întrebări serioase cu privire la modul în care a fost tratat".

Într-un interviu, Adamescu spune că mama celor trei copii ai săi a fost supusă a ceea ce el descrie a fi o încercare de răpire, în pădurea St John's, Londra, de doi bărbați.

Cu un an în urmă, tatăl lui Adamescu, Dan, a murit după ce s-a îmbolnăvit, în timp ce a fost încarcerat într-o închisoare din România. De atunci, cazul lui Alexandru Adamescu a fost invocat în mod repetat în Westminster, pe fondul îngrijorării că mandatul european de arestare (sub care românii încearcă să-l extrădeze) este un abuz. Dar criticii spun că a fost folosit pentru a urmări oamenii pentru infracțiuni relativ minore și este respins de unele țări.

Există un alt element interesant în acest caz

Ca în multe alte scandaluri recente, care implică relația britanică cu țări renumite pentru corupție, apare fostul prim-ministru Tony Blair. Documentele strânse de avocații lui Adamescu evidențiază relația aparent lucrativă a lui Blair cu fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, principalul factor politic acuzat de persecutarea sa. Numele lui Blair figurează într-un raport de expertiză alcătuit în comun de fostul șef al serviciilor britanice, Sir John Scarlett, și de Lord Carlile, avocatul baroului care a fost cândva consilierul antiterorist al guvernului.

De remarcat că Sir John, în calitate de șef al serviciilor britanice, a întocmit dosarul despre așa-numitele "arme de distrugere în masă" ale lui Saddam Hussein, care, deși ulterior s-a dovedit a fi fals, i-a dat lui Blair justificarea pe care dorea să o convingă pe deputații să invadeze Irakul. În prezent, Sir John și Carlile au o firmă de consultanţă. Au fost angajați de Adamescu.

Pentru a înțelege pe deplin, trebuie să ne întoarcem la începutul anilor ‘80, când Adamescu, în vârstă de doi ani, a fost dus de tatăl său la ceea ce era atunci în Germania de Vest, când fugeau din România comunistă. După ce a obținut rezidența, Dan a vândut o colecție de timbre valoroase și a folosit veniturile pentru a începe o afacere de proprietate, care a prosperat în anii care au urmat. Apoi, după căderea comunismului, s-a întors în România și a început un conglomerat numit Grupul Nova. De-a lungul timpului, a ajuns să controleze o serie de centre comerciale și hoteluri și cea mai mare firmă de asigurări din țară, Astra. De asemenea, a cumpărat cel mai cunoscut ziar al României, România Liberă – relatează presa din Anglia.

Alexandru a crescut ca cetățean german și, la 20 de ani, a plecat să lucreze pentru afacerea de familie înainte de a se muta în Londra în 2012. Aici, el spera la o carieră de dramaturg. Cu soţia sa, Adriana Constantinescu, a locuit în apropierea unui cartier de lux în care casele costă în jur de 3 milioane de lire. Cuplul are doi fii în vârstă de cinci și trei ani și o fiică mai mică. Cu toate acestea, în România, lucrurile nu se desfășurau atât de bine.

Ziarul familiei sale, România Liberă, a publicat rapoarte extrem de critice despre Victor Ponta. În 2012, Ponta a devenit prim-ministru al României, iar pe tot parcursul mandatului său de trei ani, ziarul lui Dan Adamescu l-a criticat în continuu. În 2014, guvernul Ponta a răbufnit. Autoritățile de reglementare au preluat controlul asupra societății de asigurări a lui Adamescu, care ulterior a fost lichidată. Apoi, Ponta s-a dus la televizor pentru a-l acuza pe Dan Adamescu că a condus o "rețea de corupție", adăugând: "Sunt sigur că vom auzi în curând și mai multe lucruri despre asta de la Parchetul General". Și așa sa dovedit. În decurs de două săptămâni, polițiștii de la Crimă Organizată au descins în casa lui Dan Adamescu și l-au arestat. El a fost acuzat de plata unei mite echivalente a 17 000 de lire sterline pentru judecătorii care se ocupă de lichidarea societății de asigurare.

Ajuns în instanţă, a fost condamnat și închis pentru patru ani. În timpul anchetei, un martor s-a sinucis misterios, lăsând procurorii să se bazeze pe mărturia unui singur martor care se contrazicea frecvent. Fiul său, Alexandru Adamescu, a intentat în mod legal un proces cu Centrul Internațional pentru soluționarea litigiilor în materie de investiții din Washington, solicitând despăgubiri în valoare de 200 de milioane de lire sterline pentru ceea ce a susținut că a fost efortul deliberat al guvernului român de a distruge și naționaliza patriomoniul şi afacerile familiei Adamescu”.

De precizat că toate aceste aspecte au fost prezentate în presa britanică, iar Alexandru Adamescu este cercetat într-un dosar disjuns din cel al tatălui său, iar statul român a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă, fiind acuzat de dare de mită. De precizat că, în luna aprilie a anului trecut, Tribunalul din Londra a suspendat extrădarea afaceristului român, întrucât s-ar fi identificat unele vicii procedurale care stau la baza emiterii mandatului european de arestare.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se ard in cret unul pe altul...
0
0
pac pac un proces inscenar niste denunturi mincinoase se sinucide si asta in puscarie- sanchi sinucidere- si iau baietii cu ochii albastri toti banii.
2
0
Daca nu ai observat, este un material preluat din presa internationala. Boule. Fii mai atent.
3
2
acord subiect - predicat , propozitii , fraze ... clasa a 4 a .... ziaristi analfabeti ...articol pe masura ...
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367