REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce mai e normal în sistemul sanitar? Nu avem medici, dar mii de absolvenți de la Medicină ajung direct șomeri!

Ce mai e normal în sistemul sanitar? Nu avem medici, dar mii de absolvenți de la Medicină ajung direct șomeri!

Replica API 25 noiembrie 2017 | 00:00 1055

Absolvenții facultăților de medicină și farmacie din întreaga țară sunt revoltați: aproximativ 3.000 dintre ei vor îngroșa rândurile șomerilor, pentru că la Rezidențiatul 2017 au fost puse la bătaie prea puține locuri pentru pregătirea viitorilor medici. „Vreau să muncesc!”, „Nu este corect ca după ce ne chinuim șase ani în facultate, sistemul să ne scoată șomeri!”, își strigă absolvenții supărarea pe toate căile posibile. În plus, așa cum bine se știe, spitalele din întreaga țară suferă din cauza lipsei cadrelor medicale!

Examentul de rezidențiat din acest an, desfășurat pe 19 noiembrie a.c., a fost mai mult prilej de probleme și supărare. După scandalul iscat privind grilele de corectare incorecte, cauzate, potrivit unor informații, de o eroare de soft, absolvenții facultăților de medicină vin cu un alt reproș către Ministerul Sănătății: la Rezidențiatul 2017 sunt prea puține locuri și posturi, în condițiile în care numărul absolvenților este aproape dublu, iar sistemul sanitar din țara noastră are o nevoie acută de medici.

Cifrele sunt elocvente: la specialitățile de medicină au fost puse la bătaie 3.565 de locuri și au concurat 5.054 de absolvenți; la medicină dentară au fost scoase la concurs 258 de locuri, pentru 1.277 de absolvenți, iar în domeniul farmaceutic au fost scoase 136 de locuri și au concurat 487 de absolvenți. Un calcul simplu arată că peste 6.800 de absolvenți au concurat pentru mai puțin de 4.000 de locuri, astfel că aproape 3.000 de absolvenți vor rămâne pe dinafară.

Petiție pentru suplimentarea locurilor la Rezidențiat

Drept urmare, zilele trecute, în mediul online a fost lansată petiția „Absolvenții Facultății de Medicină Generală doresc suplimentarea locurilor și posturilor în Rezidențiat!”. „Examentul de Rezidențiat este un concurs pentru specializarea dorită, niciun absolvent al Facultății de Medicină Generală nu ar trebui să rămână șomer sau să fie alungat din țară, mai ales în condițiile în care România are deficit de medici! Rugăm insistent Ministerul Sănătății să aducă un plus de locuri și posturi pentru concurenții examenului de rezidențiat din 19 noiembrie 2017, pentru care Ministerul Sănătății a declarat că se investesc mii de euro per student, pe timpul celor șase ani de studii. De aici, contradicția ministerului: investești în mii de studenți, pentru ca la sfârșitul studiilor, câteva sute să rămână șomeri. Toate ca toate, România are nevoie de medici!”, este mesajul transmis de inițiatorii petiției.

Viitor medic: „Nu e corect, după șase ani de facultate, să ajungem șomeri!”

Iar reacțiile tinerilor care doresc să îmbrățișeze această meserie nu au întârziat să apară: „Nu mi se pare corect ca, după ce ne chinuim șase ani în facultate, sistemul să ne scoată șomeri. Este o nevoie acută de medicină în România”, „Vreau să muncesc!”, „Toți medicii să rămână în țară”, „Vreau să fiu medic în țara mea”, „Nu e normal să termini o facultate, extrem de lungă și de grea, de înaltă calificare și să nu poți să-ți găsești nimic de lucru!”, sunt câteva dintre mesajele transmise de cei care doresc să fie medici.

„Nu e corect ca după șase ani de medicină să nu putem să fim angajați în domeniu, doar pentru că nu mai avem locuri sau că nu putem urma specialitatea pe care o dorim, tot din lipsă de locuri. Dacă fiecare ar urma ce i-ar plăcea și nu ce i-ar rămâne, ar fi mai puțini medici frustrați în sistem și poate unii și-ar face treaba mai bine, și-ar da mai mult interesul”, a transmis un alt absolvent de facultate de medicină.

„Este necesară suplimentarea locurilor, deoarece avem nevoie de medici. Țara este în deficit de medici și este nevoie ca sistemul sănătății să prospere și să le acordăm încredere proaspeților absolvenți, pentru a nu pleca din țară. Acceptați să suplimentați locurile, acceptați că suntem un sistem slab la acest capitol. Medicii buni pleacă! Haideți să îi încurajăm. Dați-le un impuls de a avea încredere în ei, în forțele lor de a profesa în țara lor”, este mesajul unui medic.

Ironia face că, înainte de concursul de rezidențiat, ministrul Sănătății, Florin Bodog, a anunțat că numărul locurilor și posturilor de la domeniul medicină a fost suplimentat. Cu ...95 de locuri! „Numărul locurilor și posturilor a fost stabilit în funcție de cifra de școlarizare, capacitatea de pregătire a centrelor universitare și solicitările unităților sanitare”, au transmis reprezentanții ministerului de resort, la data respectivă.

„Mai bine de o treime din medici pleacă din țară după Rezidențiat. Asta este corect?”

Medicii sunt de acord cu solicitarea absolvenților de facultăți de medicină și spun că, anul trecut, au fost locuri la rezidențiat pentru toți absolvenții, au fost organizate două sesiuni de examen, ba chiar au mai rămas și locuri neocupate. Anul acesta, însă, aproape jumătate dintre aspiranți vor rămâne pe dinafară. Pe de altă parte, cadrele medicale atrag atenția că nici nu este normal ca mai bine de o treime dintre cei care termină Rezidențiatul să plece din țară imediat ce termină programul. În medie, aproximativ 30 – 35% dintre cei care termină rezidențiatul aleg să profeseze peste hotare. La acest capitol ar trebui modificată legislația, prin preluarea normelor din străinătate. „Sunt mulți care pleacă încă din timpul rezidențiatului. Locurile la rezidențiat sunt subvenționate, statul plătește pentru educația lor, în plus primesc burse de merit, burse sociale. În Anglia, de exemplu, dacă medicii pleacă după rezidențiat trebuie să dea banii înapoi. La noi nu există legislația în acest sens. E drept, este nevoie de medici, dar nici nu este corect ca aceștia să părăsească țara după rezidențiat. Ar trebui obligați, într-o formă, să lucreze în sistemul sanitar românesc pentru o perioadă. Până la urmă, și într-un fel și altul, sistemul de sănătate pierde”, ne-a spus unul dintre medicii constănțeni, căruia îi vom păstra anominatul.

Aproape 100 locuri la Rezidențiat, la Constanța

La Constanța, la Rezidențiatul de anul acesta au fost scoase la concurs 98 de locuri pentru medicină generală: câte două pentru anatomie patologică, boli infecțioase, chirurgie pediatrică, chirurgie plastică, chirurgie vasculară, diabet, endocrinologie, epidemiologie, medicină legală, nefrologie, neurochirurgie, pneumologie, urologie; trei locuri la cardiologie, hematologie, medicină de laborator, medicină fizică și recuperare, ortopedie, reumatologie; șase locuri la chirurgie generală; câte cinci locuri pentru medicină internă, obstetrică ginecologie, psihiatrie; câte patru locuri pentru gastroenterologie, reumatologie; șapte locuri pentru medicina de familie, pediatrie și radiologie. De asemenea, au fost disputate nouă locuri pentru farmacie, dar niciun loc pentru medicină dentară.

Repartiția pe locuri va avea loc, la nivelul întregii țări, în perioada 26 – 27 noiembrie. Anul acesta, va fi organizată teleconferință privind repartiția locurilor și la Constanța, după aproximativ opt ani în care nu a mai fost organizată. Viitorii medici rezidenți sunt așteptați, duminică dimineață, la sediul facultății, din Campusul universitar.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
parca numai asistentele se f-t, se f-t si doctoritele care au copii acasa, dupa ce i-au facut un oral amantului se duc repede acasa sa isi pupe copiii.
3
1
Toti care avem nevestele asistente trebuie sa le montam lacat la pizda.
2
0
Nu se inmultesc pt ca ba folosesc prezervativ, desigur asta nescapandu-i de a contracta HPV si alte grozavii doar prin simpla atingere a zonelor genitale... ba foloesc pilule contraceptive, ele..., ba daca doamne fer... e femeia atat de porasta va ajunge la avort... Asa ca nu te mai da smecher-smechera si nu mai face oligofreni pe altii asa cum lasi sa se inteleaga in fibalul comentariului tau! O vorba din poporul roman spune: Cine zice, ala este, adica tu! Du-te, vezi ca te cheama medicul de garda sa te futi cu el...
4
0
Misto' cand s-or numi medicii pe criterii politice,atunci sa vezi morti ,sa vezi cum or sa prospere aia cu cimitirele ,cu imbalsamarile... Ce,nu e posibil in tara asta? Doar sefii or sa aiba doctorii de casa,restul pulimii vor fi tratati si operati de lacatusi mecanici sau curve care nu mai pot canta ca vedete tv. La putere va fi USR-PNL si cine va iesi in strada va fi calcat cu duba,ori batut pana la moarte. Cine rezista,bagat la beci de DNA si lasat acolo sa crape.
3
0
Mda... Dupa mintea unora, toata lumea in spital ,de sus pana jos ,face sex intr-una..fara oprire, in toate felurile , cu oricine. Oamenii aceia nu muncesc, fac sex... De ce nu creste natalitatea , totusi acolo ?...ca se inmultesc numai OLIGOFRENII ??
5
3
Sa lase medicii sa plece afara iar pe alta parte nu le da de lucru.....iar pe alta parte vor sa ii faca sa stea in Romania 12 ani dupa terminarea facultatiii ,ca sa faca ce??!!
5
0
Cu 500 punctaj la rezidentiat nu ai cum sa ajungi medic. Ai facut 6 ani de facultate poate doar ptr. un moft al parintilor.
7
2
Dar de faptul ca termini si rezidentiatul, printre primii chiar si esti tot somer???? Si posturile din spital se ocupa inainte sa apara??? Asta e normal???
9
2
este evident ca nu au nevoie de medici; lasa ca ii vor altii fara niciun examen de rezidentiat si au incredere in ei, ii ajuta sa se integreze si sunt respectati, lucrand in conditii decente !!!
6
0
Da ce este normal in spital????Sa ti se ceara Spaga.
6
4
Este adevarata, se cunoaste problema dar se merge pe burta. Asistentele tinere... daca mai sunt si frumoase.. ca rele de musca daca nu sunt , devin... sa le vezi pe alea de pe Salvare ce si-o trag cu soferii... curvasaraie totala. Hai, parasutelor si parasutilor din sistemul sanitar uman, astept dislike-uri... zdrentelir...
5
10
se poate face rezidentiat pe post direct in afara acestei minunate tari, nu ii inteleg pe cei care invidiaza medicii, cind a fost vremea voastra ati ales alt drum, acum STFU.
5
1
Prin examenul de rezidentiat se si triaza absolventii... este normal sa se scoata la concurs atatea locuri pentru ca atatia rezidenti pot pregati spitalele din romania. Ca sa te numeri printre ei, trebuie sa iei un punctaj cat mai mare. Cat despre nemultumitii care raman pe dinafara, ar trebui sa accepte esecul si sa se pregateasca mai bine pentru urmatoarea sesiune. Acceptati faptul ca examenul de rezidentiat are si scopul de a tria viitorii medici de viitorii someri. Daca toti absolventii ar fi trebuit sa devina rezidenti, de ce sa mai dam un examen?
10
0
foarte multi ,aproape 2000 sunt studenti la taxa , au intrat in UMFeuri la limita ...acum vor loc de munca ??? asistentele la fel!! scoala de asistenti in fiecare orasel...se accepta si fara bac ! ...acum vor salarii ?? e jale rau .....
11
2
Ce nu va convine? Atat are nevoie statul, atat a scos la concurs.
5
13
Stagiatura obligatorie pentru facultatile de stat.Locuinta asigurata. Neprezentarea ,plata scolarizarii. La fel si cu plecarea in strainatate.
0
8
CE MAI ESTE NORMAL IN SISTEMUL SANITAR CUM CUM CE MENEGERI NUMITI POLITIC SI MEMBRI DE PARTID.VEDETI CONSTANTA MENEGERUL GRASA MEMBRU PSD.CONCURS,NOTA MARE NU VB NIMENI DE EV CONTRACANDIDATI AI ACESTUIA.SPERAM SA AIBA SOARTA FOSTULUI MENEGER CAPATINA.
6
4
avem asistente carora le vine randul o data sau de doua ori pe luna sa le futa medicii de sectie... curvele dracului si jegosii aia de curvari !!!
11
11
Milioane de romani sunt plecati,deci e bine ca ei sa aiba ocazia sa fie tratati afara de medici care cunosc limba romana. In plus,acasa medicii si asistentele sunt atacati cu brutalitate de tigani si alti nebuni cand e ocazia.Asta este,oamenii cu pregatire superioara nu sunt de fapt doriti in Romania,decat daca executa munci mult sub calificarea lor si cu salarii simbolice.
13
0
Tinem medicii la somaj pt ca nu sunt bani de salarii,dar in schimb primariile put de cati angajati au,angajati care ,fie sunt rude,amante sau soldati ai partidului primarului.Rusine Romanie,rusine popor roman adancit in prostie si saracie de aceasta ciuma rosie bolsevica .
22
1
Pot sa se angajeze ospatari pana gasesc un post de asistent medical afara. Banii nostri sunt la pensii.
12
9

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614