REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ce meserii se mai caută prin spitale

Ce meserii se mai caută prin spitale

Replica API 29 ianuarie 2018 | 09:22 1544

Joburi ciudate din spital

Joburi ciudate din spital

Nomenclatorul de meserii din România conţine multe denumiri aferente unor îndeletniciri, mai puţin cunoscute pentru marea majoritate a oamenilor, cel puţin pentru cei care nu au avut de-a face cu ele. Limitându-ne la sistemul sanitar, de exemplu, în spitale există, în rândul personalului medical auxiliar, posturi de „BĂIAŞ”, „NĂMOLAR”, „SPĂLĂTOREASĂ” sau „PUERICULTOR”. Binenţeles că nu e greu de ghicit despre ce este vorba, dar aceste denuiri pot pune imaginaţia unora la încercare.

Dar dacă nu ştiţi şi vă întrebaţi ce înseamnă a fi „băiaş” într-o unitate spitalicească, aflaţi că sunt acele persoane care pregătesc baia dinaintea unei intervenţii chirurgicale şi nu numai.

„Nămolarul”, în schimb, nu este nicidecum acea persoană care îi unge cu nămol pe pacineţi sau pe amatorii de SPA. Nămolarul se ocupă cu extragerea şi aducerea la suprafaţă a mâlului preţios, de pe fundul lacului Techirghiol, pentru a putea fi folosit în terapii.

„Spălătoreasa” din spital se ocupă de spălatul rufelor şi al lenjeriilor, aşa cum se subînţelege din denumirea postului. Dar ce ne facem cu „PUERICULTORUL”? Pentru cei care nu ştiu, puericultura este o ramură a medicinei care se ocupă cu metodele și mijloacele de creștere și de dezvoltare armonioasă a copiilor, în primii ani de viață. Mai exact, în linii mari, putem spune că puericultorul se ocupă de îngrijirea bebeluşilor.

Ar mai fi şi alte denumiri ciudate pentru unii, cum ar fi „AGENT DDD”, care înseamnă „Agent dezinfecţie – deratizare –dezinsecţie”, sau „BRANCARDIER” – cel care transportă pacienţii cu targa. Nu este uşor să fi „AUTOPSIER”, dat fiind că acea persoană face sau asistă la autopsii. Altfel spus, are de-a face cu morţii.

De precizat că, potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii 1470/20 .10.2011, exceptând meseria de „puericultor”, care necesită studii de specialitate, toate celelalte meserii pot fi ocupate fără studii speciale. Nici măcar studii medii nu se cer, dar sunt necesare în mod obligatoriu măcar studii generale (clasele I – VIII). Luna trecută, spitalul clinic de recuperare medicină fizică şi balneologie Eforie Nord – EFOSAN anunţa, pe site-ul instituţiei, că scoate la concurs mai multe posturi de îngrijitor, brancardier şi infirmier, pentru care nu se cereau studii speciale, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii 1470/20 .10.2011.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
MENEGERI NE NE NE POLITIZATI SE CAUTA DE MAMAMAMA FOCULUI.AVIZ ACTUALULUI POLITICIANO MENEGER GRASA CATALIN. CARNETUL II ROSU DESIIIGUR.SA FIU VRODAT CONTRAZIS NU NU NU CRED,POSIBIL SA AIBA DECENTA SA TACA.
0
1
Ce draguta campanie de angajare.Ce copywriter profi ! Gata! Maine toate babutele se vor inghesui la usa ca la promotia cu tigai.Nu le deschideti pt ca vin pt namol moca!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369