REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce METODE se mai FOLOSESC pentru a nu PLĂTI TAXE în PORT

Ce METODE se mai FOLOSESC pentru a nu PLĂTI TAXE în PORT

Replica API 18 octombrie 2021 | 00:34 2830

În ultima perioadă, Portul Constanţa Sud Agigea a fost asaltat de containere cu marfă contrafăcută, cu deşeuri sau lemn transportat sub alte denumiri. Metodele de a evita taxele devin din ce în ce mai inventive. În acest context, Caesar Lucian Maier a fost cercetat pentru săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată iar Daniel Dănuţ Gujan a fost cercetat pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate. Caesar Lucian Maier ar fi schimbat identitatea furnizorului extern care era o firmă din China într-o firmă din Taiwan evitând în acest fel taxe antidumping definitive, în valoare de 140 474 lei, iar Daniel Dănuţ Gujan ar fi folosit aceste acte la vamă, în Portul Constanţa Sud Agigea. Au fost achitați de instanța de fond, iar acum urmează apelul.

Modul de operare al celor doi

Caesar Lucian Maier ar fi falsificat documente comerciale (commercial invoice și packing) falsificare realizată prin schimbarea identității furnizorului extern din SIDIMASS HOLDING CO. LTD, China, în HSIN YING FASTENERS CO. LTD., TAIWAN iar, în perioada februarie – aprilie 2012, a falsificat documente comerciale privind operațiunea de import efectuată de către FASTNER DISTRIBUTION SRL (fostă S.C. G___ DGD SRL), falsificare realizată prin schimbarea identității furnizorului extern din SIDIMASS HOLDING CO. LTD, China, în HSIN YING FASTENERS CO. Taiwan. Așadar, în cazul fiecăreia dintre cele 2 infracțiuni, se reține că inculpatul a contrafăcut scrierea ce indica denumirea furnizorului extern, în scopul de a crea aparența plasării acestuia în afara Chinei, pentru a ocoli astfel plata unor taxe către statul român, în vamă. În ceea ce privește cele 2 infracțiuni de folosirea la autoritatea vamală de acte falsificate, reținute în rechizitoriu în sarcina inculpatului instanța apreciază că acestea nu realizează tipicitatea reglementării din art. 273 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal. În cazul de față, mijloacele de probă administrate în cauză nu au evidențiat defel faptul că Daniel Dănuţ Gujan a avut cunoștință că documentele comerciale folosite la vamă cu ocazia celor două importuri, nu corespund, în ceea ce privește denumirea și, mai ales, sediul furnizorului extern, realității. În acord cu apărările inculpatului, instanța reține că acestuia nu i se poate reține o răspundere obiectivă, derivată din faptul că ar fi trebuit să cunoască caracterul fals al documentelor comerciale menționate mai sus.

Ce a spus instanţa

Magistraţii din cadrul Judecătoriei Constanţa au hotărât achitarea celor doi întrucât nu există probe că inculpaţii ar fi săvârşit infracţiunile. Sentinţa a fost comunicată pe 13 mai 2021 şi nu este definitivă, urmând a se judeca apelul pe 3 februarie 2022.

Citește și PROCURORUL Teodor NIȚĂ, controale în Portul Constanța Sud Agigea! Video

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614