REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce modificări este recomandat să faci în dietă dacă ai varice

Ce modificări este recomandat să faci în dietă dacă ai varice

Replica API 13 octombrie 2020 | 00:00 1206

Varicele sunt acele vene dilatate, proeminente, care apar la unele persoane, din cauza circulației deficitare a sângelui în picioare. În anumite situații, varicele pot cauza durere și disconfort în zona picioarelor. Din fericire, există numeroase tratamente pe care le poți încerca acasă, care te pot ajută să reduci aspectul și să calmezi durerea pricinuită de varice.

Specialiștii subliniază că persoanele cu vene varicoase (varice) ar trebui să facă unele schimbări în alimentație, pentru a calmă o parte dintre simptomele acestei afecțiuni venoase, scrie doc.ro.

Modificări în dietă: în ce constă regimul alimentar al persoanelor cu varice

Alimentele sărate și cele bogate în sodiu pot determina corpul pacientului să rețină mai multă apă (vorbim de așa-numită retenție de apă sau de lichide), așa că reducerea consumului de mâncăruri și preparate sărate poate să reducă la minimum retenția de apă.

Specialiștii recomandă, totodată, persoanelor care suferă de varice să consume alimente bogate în potasiu, pentru că acestea ajută la reducerea retenției de apă.

Printre alimentele care au un conținut ridicat de potasiu se află: migdalele și fisticul, lintea și fasolea albă, cartofii, legumele frunzoase, unele tipuri de peste (somonul și tonul).

Este important că persoanele cu varice să își modifice dietă, în sensul că ar trebui să consume alimente bogate în fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal (ușurează defecarea) și care previn constipația. Acest aspect poate fi extrem de important, pentru că efortul depus în timpul defecării (eliminării materiilor fecale din intestine) poate agrava valvele afectate din interiorul venelor picioarelor sau poate agrava starea micilor vâlve din structura venelor.

Alimente care sunt bogate în fibre și pe care le poți mânca dacă ai varice:

- nuci, semințe și leguminoase

- alimente pe baza de cereale integrale

- fulgi de ovăz, grâu integral și semințe de în.

Să nu uităm că pacienții care sunt supraponderali au o predispoziție mai mare pentru a dezvoltă varice, prin urmare, este important că persoanele acestea să elimine excesul de kilograme și să slăbească într-un mod sănătos, pentru a reduce presiunea exercitată pe vene și pentru a calmă disconfortul și umflarea / dilatarea venelor.

De ce este important să mănânci mai multe flavonoide

În dietă persoanelor cu varice trebuie să se includă alimente care conțin flavonoide, pentru că acestea pot ajută la micșorarea varicelor. Flavonoidele îmbunătățesc circulația sângelui, lucru care va menține un bun flux sanguin și că însemna un risc mai mic de stază (oprire sau încetinire a circulației sângelui în anumite părți ale picioarelor).

Totodată, flavonoidele ajută la reducerea presiunii sângelui în artere și pot relaxa vasele de sânge, iar toți acești factori pot reduce venele varicoase.

Pe lista de cumpărături a persoanelor cu varice este important să se regăsească alimente bogate în flavonoide, precum legumele (ceapă, ardeiul gras, spanacul și broccoli), fructele citrice și strugurii, cireșele, merele și afinele, cacaua, usturoiul.

Bea mai multă apă

Este esențial să îți menții corpul hidratat, deoarece hidratarea te ajută în cazul simptomelor varicelor. Apă este o parte importantă a dietei tale, mai ales dacă mănânci suficiente alimente ce conțin fibre. În plus, apă ajută fibrele să își îndeplinească rolul, reducând crampele și balonarea.

E bine să începi ziua cu un pahar cu apă, să bei o cană plină la micul dejun. Un alt truc este să ții o sticlă cu apă la îndemână, cum ar fi pe birou, în mașină, în geantă și atunci când ești la drum. Dacă vrei, poți da apei un plus de savoare: încearcă să adaugi felii de portocale, frunze de mentă, feliuțe de limeta sau felii de castravete.

Alege alimente bogate în rutine

Mulți specialiști sunt de acord că cele mai bune alimente pentru cei care suferă de varice sunt acelea bogate în rutină, o substanță chimică esențială. Acest flavonoid are o mulțime de beneficii care pot avea numeroase efecte asupra corpului. Unul dintre cele mai importante efecte este capacitatea de a întări capilarele care sunt slăbite și care sunt mai predispuse să dezvolte varice. Totodată, rutină este un vasoprotector (substanță protejează vasele de sânge), este antiinflamatoare, antitrombotică (protejează împotriva formării cheagurilor de sânge) și antioxidantă. Sursele naturale de rutină sunt: merele, hrișcă, strugurii, cireșele, caisele și murele.

Include în regimul tău alimentar diuretice naturale

Medicii prescriu uneori pacienților diuretice, pentru a ajută la creșterea frecvenței urinarilor și pentru a reduce retenția de apă și edemul (umflarea țesuturilor). Poți obține același efect și consumând anumite alimente cu efect diuretic, precum verdețurile proaspete (pătrunjel, coriandru, busuioc), fenicul, frunzele de păpădie, castravetele, sparanghelul și țelină.

Reține!

O dietă mediteraneană este benefică pentru sistemul vascular. Întrucât avem vene și artere în tot corpul, bolile sistemului vascular acoperă o paleta largă de tulburări, începând de la afecțiunile venoase de la picioare, circulația precară a sângelui în picioare, rupturile de aorta în zona abdominală și problemele renale sau ale arterelor carotide.

Studiile arată că o dietă cu elemente din cea mediteraneană ar putea să ajute la menținerea vaselor de sânge sănătoase: mai puțină sare, un consum regulat de peste (somon sau macrou), mai multe cereale integrale, mai multe fructe și legume, ulei de măsline extravirgin etc.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367