REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce nu fac tinerii pentru câteva zile la mare: falsifică legitimaţiile de studenţi şi elevi

Ce nu fac tinerii pentru câteva zile la mare: falsifică legitimaţiile de studenţi şi elevi

Replica API 21 august 2013 | 00:00 2345

Infracţiuni de-o vară

Infracţiuni de-o vară

Mare, soare, nisip fierbinte şi distracţii sunt elementele care alcătuiesc cele trei luni de vară, pe litoralul românesc. Perioadă prea scurtă, cred unii, tânjind după aceste vremuri încă de pe timpul iernii. Şi dacă nu tinerii sunt cei ce-şi doresc cel mai mult să dea o tură prin staţiunile noastre, atunci cine? Însă, până unde sunt dispuşi să meargă cei ce nu au o situaţie financiară prea strălucită pentru a-şi atinge scopul? Până la infracţiuni - spun oamenii legii.

Strategia este una simplă, se strâng ceva bănuţi care vor lua calea distracţiei, pe când restul... Dumnezeu cu mila. Dacă unii rămân fără fonduri imediat, stând apoi la mila participanţilor la trafic pentru a-i lua până la destinaţie, alţii mai păstrează ceva mărunt pentru a fraieri "naşul" din tren. Cum? Printr-o legitimaţie de student falsă, sau chiar carnet de elev. După ce sunt prinşi, toţi au aceeaşi replică: le-au găsit pe jos şi au schimbat pozele, luându-şi alte identităţi, şi toate numai pentru a plăti biletul de tren la jumătate de preţ. Ceea ce urmează probabil că le depăşeşte cu mult aşteptările, aceştia alegându-se cu dosare de cercetare penală şi poate chiar cu ani după gratii. Anul acesta, trei astfel de cazuri au fost făcute publice. Primul se referă la un tânăr din Făurei - Suceava care a dus lucrurile la extrem. Chiar dacă are 23 de ani, a crezut că poate induce controlorii în eroare cum că ar fi... elev. Bogdan Ciocu susţine că a găsit documentul şi atunci i-a venit şi ideea. Şi-a ataşat propria fotografie, păstrând datele deja existente, şi astfel a reuşit să-şi achiziţioneze bilet de tren la jumătate de preţ. S-a urcat în trenul Inter Regio 1862, cu ruta Iaşi - Mangalia, însă, odată ajuns pe meleaguri constănţene, acesta a fost legitimat de către organele de control din cadrul Biroul de Siguranţă Publică şi Protecţia Călătorilor. Nu a ezitat şi a arătat carnetul de elev, bine pus la punct. Doar că, organele de control nu au picat în plasă şi au verificat datele, descoperind că identitatea este una falsă. Tânărul este cercetat în stare de libertate pentru înşelăciune, fals, uz de fals şi fals privind identitatea. La scurt timp, o tânără avea să treacă printr-o situaţie similiară. Este vorba despre Mariana Din, de 22 de ani, din Dâmboviţa, care a fost legitimată de către către organele de control din cadrul Biroul de Siguranţă Publică şi Protecţia Călătorilor, acestea observând că legitimaţia de student era falsificată. Mai exact, tânăra a schimbat poza şi şi-a însuşit o nouă identitate. Fiind luată la întrebări, a recunoscut ce a făcut, menţionând că a găsit legitimaţia. Trenul Inter Regio 2801 mergea pe ruta Sibiu - Mangalia, ea fiind prinsă la intrare în Constanţa, miercuri 14 august. Acum este cercetată în stare de libertate pentru înşelăciune, fals, uz de fals şi fals privind identitatea.

Fenomenul este în scădere

Ultimul caz a fost înregistrat luni, 19 august, când un alt tânăr a vrut să-şi încerce norocul, pentru a ajunge acasă, de la mare. Radu Alexandru Marcari, de 19 ani, din Bucureşti, a mers pe aceeaşi schemă: a schimbat fotografia unei legitimaţii de student şi şi-a însuşit-o. S-a urcat în trenul Inter Regio 1684, cu ruta Constanţa - Bucureşti Nord, însă a fost legitimat de către organele de control din cadrul Biroului de Siguranţă Publică şi Protecţia Călătorilor, care l-au prins cu mâţa în sac. Şi acesta este cercetat pentru aceleaşi infracţiuni ca şi ceilalţi doi. Potrivit poliţiştilor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi, există şi un lucru bun în toată această "poveste", şi anume că fenomenul este în scădere. Potrivit acestora, anul trecut, pe timp de vară s-au înregistrat peste 10 cazuri. Aceştia au mai menţionat şi faptul că la această tehnică apelează tinerii, pe timpul vacanţelor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da-i in masa de prosti care controleaza. politistii nu au ce face
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920