REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce părere au elevii din Constanța despre costul standard per elev anunțat pentru 2018: „Noaptea minții!”

Ce părere au elevii din Constanța despre costul standard per elev anunțat pentru 2018: „Noaptea minții!”

Replica API 30 decembrie 2017 | 23:39 362

Costul standard pentru fiecare elev/preșcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, pentru anul 2018, crește de la 3.740 lei/an la 4.413 lei, potrivit unei hotărâri adoptate în ședința de joi, 28 decembrie a.c., a Guvernului. Potrivit reprezentanților Guvernului, finanțarea de bază a unei unități de învățământ preuniversitar rezultă din multiplicarea costului standard per elev/preșcolar cu coeficienți specifici unității de învățământ preuniversitar și cu numărul de elevi. Costul standard per elev/preșcolar se aplică pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora.

De asemenea, pentru anul 2018, valoarea costului standard pentru fiecare elev/preșcolar privind cheltuielile cu pregătirea profesională, cheltuielile cu evaluarea periodică a elevilor, precum și cheltuielile prevăzute la articolul bugetar „Bunuri și servicii” crește de la 330 de lei la 355 de lei.

„Majorarea costului standard pentru fiecare elev/preșcolar pentru învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat, precum și pentru învățământul profesional, are loc în condițiile creșterii salariilor în sistemul de învățământ. Unitățile de învățământ particular și confesional acreditat care primesc finanțare de bază pentru elevii și preșcolarii din învățământul general obligatoriu, particular și confesional acreditat, precum și pentru cei din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional care au fost acreditate pentru niveluri/filiere/profiluri, în anul școlar 2017-2018, beneficiază de toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege, începând cu anul școlar 2018-2019”, au mai transmis reprezentanții Guvernului.

Majorarea nu este suficientă, este de părere Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța, care arată că modul de calcul nu ține seama de nevoile reale.

„Pentru bunuri și servicii - 355 lei/an. Atât va primi anul viitor o școală pentru fiecare elev pe care îl are, pentru a plăti utilitățile, achiziționa mobilier, materiale didactice sau consumabile, dar și pentru evaluarea periodica a elevilor și formarea continua a profesorilor. Și, bineînțeles, fără nicio diferențiere în funcție de profil și specializare, că doar elevii de la vocațional sau tehnologic nu au nevoi suplimentare. Ce spuneați, domnule ministru, cel mai mare buget al educației? Noaptea minții! Normal că dezbaterea din spațiul public a fost egală cu zero și nimeni din partea reprezentanților elevilor nu a fost invitat la ședința Consiliului pentru Finanțarea Învățământului, în care s-a aprobat costul, deși i-am cerut expres acest lucru ministrului Pop”, a precizat reprezentantul elevilor constănțeni.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar telefon ifon 7 de 3500 lei poseda rahatul de asa zis elev.
3
0
Statul nu mai poate plati pentru toti tinerii. Sunt prea multi pensionari. Jumatate din tinerii care termina scoala aleg sa emigreze, prin urmare costul real pentru stat este dublu per elev.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218