REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce păţesc cocalarii cu muşchii umflaţi care fac pe zmeii în trafic!

Ce păţesc cocalarii cu muşchii umflaţi care fac pe zmeii în trafic!

Replica API 22 octombrie 2015 | 00:00 30757

Există legi şi pentru şoferii cu comportament de macho

Există legi şi pentru şoferii cu comportament de macho

Multe dintre evenimentele petrecute în traficul rutier sunt legate de nervii întinşi la maxim sau, poate, de atitudinea „macho” a şoferului în cauză. Pe lângă accidente rutiere sau alte abateri prevăzute în codul rutier, din peisajul urban de la malul mării nu lipsesc nici şicanările. Despre aceste lucruri, poliţiştii rutieri au precizat în mai multe rânduri că este mai dificil de aplicat sancţiuni însă nu este imposibil. Şi, spunem acest lucru întrucât, chiar dacă termenul de „şicanare” nu este prevăzut în vreun cod de lege, din acesta pot fi „extrase” infracţiuni, care se pot lăsa cu amenzi şi chiar cu dosare penale.

Şicanările din trafic nu mai reprezintă de multă vreme un subiect tabu. Chiar zilele trecute, o persoană se plângea despre faptul că ocupanţii unui autoturism ce rula pe un bulevard intens circulat din municipiu erau pe jumătate afară din maşină şi se luau de pietoni, pe care îi înjurau, stropeau cu apă sau chiar ameninţau. În acest caz nu există termenul de şicanare, însă, dacă există dovezi, aceştia pot fi cercetaţi pentru alte infracţiuni, precum tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe sau chiar distrugere, dacă vreun autovehicul din trafic este avariat. Însă, şi aici intervin anumite aspecte care se leagă de probe pentru că, dacă stăm să privim dintr-un anumit unghi, oricine poate veni să depună plângere pe numele cuiva doar pentru simplul fapt că are pică pe el.

„Pentru orice act în care circuli în afara autoturismului, dacă eşti mai mult ieşit decât în mod normal, da, se aplică sancţiuni, dar trebuie constatate oarecum în flagrant sau filmate scenele. Doar pe simpla descriere nu merge o sancţionare. Dar sunt sancţiuni pe speţa această, chiar şi pentru conducătorul auto care permite pasagerilor să iasă din autovehicul sau să îi transporte pe capotă şi aşa mai departe, cum au şi fost cazuri”, au declarat, pentru „Replica”, poliţiştii rutieri. Amintim că, legat de acest lucru, în vara acestui an, Dan Cya, sau Dan Stress, după cum îşi spune pe Facebook, a vrut să iasă în evidenţă prin staţiunea Mamaia.

Acesta s-a cocoţat pe plafonul maşinii şi s-a lăsat plimbat, fiind extrem de ocupat în tot acest timp cu telefonul mobil. Fiţe de Brăila, am putea spune, dat fiind faptul că turistul de acolo vine. Şi a reuşit să atragă atenţia dar nu aşa cum şi-ar fi dorit. Acesta a fost filmat de Claboo Media, imaginile ajungând pe internet. Astfel s-a autosesizat şi Poliţia, care i-a identificat atât pe el, cât şi pe şofer, ambii fiind sancţionaţi contravenţional conform procedurilor legale: şoferul cu 800 de lei, iar pasagerul cu 300 de lei.

De la abateri în trafic, la dosare de cercetare penală

„Există sancţiuni rutiere pentru orice fel de comportament, mai puţin în cazul a ceea ce înţelegem noi prin termenul de şicană. Însă, dacă vorbim despre schimbări bruşte de direcţie, tăierea liniei duble continue, aici se transformă în abateri şi vor fi sancţionate ca atare. Dar tot aşa, dacă sunt flagrante sau filmate, dar în nici un caz sub titulatura de şicane”, au mai spus poliţiştii rutieri. Potrivit acestora, Serviciul Rutier al IPJ Constanţa primeşte multe apeluri, inclusiv prin 112, prin care oamenii legii sunt anunţaţi că un şofer l-a şicanat pe un altul în trafic, că i-a frânat brusc în faţă şi aşa mai departe. Însă, aşa cum este precizat şi mai sus, fără o dovadă palpabilă este mai greu de probat.

„Primimi reclamaţia, apoi audiem persoana reclamată, care îmi spune că nici nu ştie despre ce e vorba, că nu-l cunoaşte pe reclamant. Dovezi nu există…, nu poţi sancţiona doar pe vorbe”, au completat poliţiştii. De asemenea, mai întâlnim şi cazurile în care din autoturism se aruncă obiecte. Fie că este vorba despre resturi menajere, fie că este un gest intenţionat pentru a lovi pe cineva, cert este că se aplică sancţiuni şi se poate lăsa chiar cu dosare penale.

„Aici este vorba despre abateri la Legea 61, aruncarea cu corpuri, substanţe şi alte variante, amenda fiind undeva la 1.000 de lei dacă se probează fapta. Nu este infracţiune sau abatere rutieră doar pentru că a fost săvârşită dintr-un autovehicul către un pieton, nu are nici o legătură. Este o abatere încadrată separat”, potrivit lucrătorilor Serviciului Rutier.

Astfel, precizăm că, potrivit Legii 61/1991, care se referă la sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, la punctul 4 este specificat: „aruncarea asupra unei persoane, construcţii sau asupra unui mijloc de transport cu obiecte de orice fel, cu substanţe inflamante, iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, corozive sau care murdăresc, dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale sau sănătăţii, ori pagube materiale, sunt sancţionate cu amendă de la 100 lei la 500 lei”, chiar şi până la 1.000 de lei. Totodată, se poate ajunge şi la infracţiunea de lovire sau alte violenţe sau tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367