REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce „pedigree” au puşcăriaşii de la Poarta Albă, reprofilaţi în înşelăciuni de după gratii: tentative de omor, proxenetism şi tâlhării

Ce „pedigree” au puşcăriaşii de la Poarta Albă, reprofilaţi în înşelăciuni de după gratii: tentative de omor, proxenetism şi tâlhării

Replica API 22 august 2015 | 00:00 548

Scursuri umane

Scursuri umane

Anchete, indentificări, depistări, reţineri, arestări şi condamări. În cele din urmă, inculpatul ajunge în penitenciar şi putem spume că, gata!, cazul a fost rezolvat. Dar de unde. În timp ce stau la “pârnaie” se pare că infractorii se reprofilează şi continuă să “producă” bani. Cum? Foarte simplu: prin intermediul telefoanelor mobile pe care le primesc de la cunoscuţi. În timp ce mai marii ridică din umeri că nu sunt fonduri pentru aparatură sofisticată care să detecteze toate telefoanele ce sunt intoduse în penitenciar, iată că indivizii îşi conduc “afacerile” bine-mersi, înşelând oamenii.

Astfel, în urma cercetărilor cu privire la ţepele date prin cunoscuta metodă numită generic “Accidentul” au fost identificate persoane aflate în detenţie în penitenciarul Tulcea, Galaţi şi, mai nou Poarta Albă. Aici, este vorba despre condamnaţi pentru tentative de omor, pentru skimming, trafic de droguri, tâlhării, furturi şi proxenetism. În plus, menţionăm că printre “coordonatori” se afla şi un complice al mamei Semilia, respectiv Elvis Daistan.

Urmare a anchetei ce s-a lăsat cu percheziţii în Constanţa, pe 19 august anul curent, 15 persoane au fost propuse spre arestare. Doar 11 au ajuns după gratii, pe când celelalte au fost puse sub control judiciar. Astfel, Selvis Hasan, de 20 de ani, Vasilica Curt, de 21 de ani, Iusein Ghiulgian, de 25 de ani şi Iașar Serdar, de 22 de ani vor fi cercetaţi în libertate, pe când cu mandate pentru 30 de zile s-au ales: Ali Altîn, de 42 de ani, Ionuţ Iosup, de 26 de ani, Marius Ionuţ Turcin, de 32 de ani, Elvis Daistan, de 39 de ani, Arun Ageolu, de 28 de ani, Gihan Hasan, de 25 de ani, Erdal Iașar, 31 de ani, Safinas Ali, de 52 de ani, Florentina Gheorghiţă, de 46 de ani, Andreea Iaşar, de 22 de ani şi Elvis Mustafa, de 32 de ani.

De asemenea, precizăm că primii 6 dintre cei arestaţi sunt deţinuţi în Penitenciarul Poarta Albă, ei fiind condamnaţi pentru alte fapte, mai puţin Ali Altîn care este arestat pentru 30 de zile în altă cauză. Ionuţ Iosup a fost condamnat pentru tentativă de omor, primind 9 ani, decizia rămânând definitivă în iulie 2013. Potrivit oamenilor legii, în noaptea de 12 spre 13 iulie 2012, acesta a fost implicat într-un scandal izbucnit la intersecţia străzii Vifor Haiducul cu strada Mihu Copilu, unde a înjunghiat o persoană care a intervenit pentru aplanarea conflictului.

Marius Ionuţ Turcin a fost condamnat, în 2012, la 8 ani de închisoare pentru că, alături de alte persoane, în 2011, a montat dispozitive pe ATM-uri şi a sustras bani. Însă, el a mai fost condamnat de câteva ori şi prin Constanţa, uneori cu suspendare, dar a primit ani de închisoare şi de la instanţele din Ialomiţa. Prin urmare, fiind judecat într-un nou dosar, cu obiectul “iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”, Tribunalul Constanţa, la data de 31 iulie 2015, i-a contopit pedepsele, rezultând 8 ani şi 4 luni. El este judecat şi pentru trafic de droguri.

Arun Ageolu, de asemenea, a fost condamnat pentru tâlhărie. Acesta, în 2012, alături de alţi indivizi, a atacat o femeie pe strada Sabinelor. Gihan Hasan a ajuns la închisoare pentru furt calificat, el sustrăgând bunuri dintr-un autoturism, după ce l-a vandalizat, în valoare de 7.900 de lei. Fapta a avut loc în 2014.

Pe lângă criminali, tâlhari şi hoţi, apar şi complici ai matroanei de la Casa Verde

Totodată, una dintre persoanele care erau parte din gruparea infracţională specializată în ţepe prin metoda “Accidentul” este şi Vasilica Curt, fiind cunoscută la malul mării ca fosta matroană “împuternicită” de la Casa Verde, care-i luase locul Semiliei Daistan, fiind condamnată la ani de închisoare. Anul acesta, prostituata a fost eliberată condiţionat şi, din câte se pare, individa s-a reprofilat.

Mai nou, s-a apucat de dat ţepe prin metoda “Accidentul”. Poliţiştii Secţiei 1 au intrat pe fir şi au prins-o în flagrant. Pe 16 iunie a fost arestată, ulterior fiind eliberată. Iată că, în urma cercetărilor, s-a dovedit că era parte din această grupare. De asemenea, Elvis Daistan, care se află în penitenciar, fiind condamnat pentru proxenetism, este unul dintre complicii Semiliei Daistan şi care coordona afacerea “Accidentul” de după gratii.

Însă, nici cei care au fost arestaţi acum sau doar puşi sub control judiciar nu sunt uşă de biserică. Spre exemplu, Iaşar Serdal a fost prins în iulie anul curent când acţiona tot prin metoda “Accidentul”, pe când Elvis Mustafa a mai fost cercetat pentru furt.

Care sunt paşii metodei Accidentul şi ancheta poliţiştilor

Reamintim că dimineaţa de miercuri, 19 august, a început în forţă pentru mai mulţi indivizi din municipiul Constanţa, dar şi pentru deţinuţii din Penitenciarul Poarta Albă. Peste 50 de poliţişti au descins la 11 adrese din municipiu, dar şi la penitenciar, la mijloc fiind vorba despre persoane care acţionau prin metoda numită generic „Accidentul”. Este vorba despre aşa-zisa tehnică prin care escrocii apelează la impactul emoţional al victimelor, alegându-se cu sume frumoase de bani. Mai exact, totul este coordonat, în general, din penitenciare şi acţiunea începe cu un apel telefonic.

Victima este anunţată de un presupus procuror, avocat sau chiar fiul/ fiica/ nepotul, că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier şi, pentru a scăpa basma curată, trebuie să dea bani. Potrivit informaţiilor noastre, victimele sunt alese cu atenţie, în sensul că infractorii au detalii amănunţite despre acestea, precum nume complete, venit, porecle, program sau locuri de muncă.

Oamenii legii din Constanţa au muncit la foc automat, destructurând o astfel de grupare în luma martie 2015, după care cercetările au continuat. Astfel s-a ajuns la percheziţiile din 19 august, în urma cărora s-a reuşit probarea a peste 10 fapte de înşelăciune şi tentative de înşelăciune prin metoda „accidentul”, fapte comise în anul 2015. Mai exact, persoanele încarcerate au recrutat şi au ţinut legătura cu alte persoane apropiate (prieteni sau rude), pe care le trimiteau la victime (săgeţi) să ridice banii şi bunurile provenite din înşelăciune.

De la domiciliile persoanelor suspecte şi din penitenciar au fost ridicate telefoane, cartele telefonice, diferite sume de bani şi bijuterii din aur. Ultima faptă a celor vizaţi a avut loc în luna august, victimă fiind chiar mama deputatului constănţean Varol Amet. Femeia a fost sunată de un individ care s-a dat drept fiul ei, acesta spunând că are nevoie de 20.000 de lei întrucât a provocat un accident rutier. Fiind trezită din somn, femeia, în vârstă de 71 de ani, nu a stat pe gânduri şi le-a dat celor ce i-au bătut la uşă bani, lei şi euro, şi bijuterii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218