rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce persoane ar trebui să discute cu medicul înainte de a se vaccina

Boala COVID-19 poate avea complicații grave, care îți pot pune viața în pericol. Totodată, dacă te îmbolnăvești, ai putea transmite boala membrilor familiei, prietenilor și altor persoane din comunitatea ta.

Sursă foto: Shutterstock

Vaccinarea COVID-19 este o modalitate sigură de a te proteja împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinul anti-COVID-19 este un mijloc important în stoparea pandemiei cu care ne confruntăm în prezent. Când o persoană se vaccinează riscul de infectare este redus. Astfel, este mult mai puțin probabil să transmită boala și celorlalți. Pe măsură ce mai multe persoane dintr-o comunitate se vaccinează, mai puține persoane rămân vulnerabile și așadar, există mai puține riscuri de transmitere a agentului patogen de la persoană la persoană, scrie doc.ro.

Oprirea pandemiei actuale necesită utilizarea tuturor mijloacelor pe care le ai la dispoziție. Purtarea măștilor de protecție și distanțarea fizică te ajută să reduci riscul de infectare cu noul coronavirus sau de răspândire în comunitate, dar aceste măsuri nu sunt suficiente. Vaccinurile vor pregăti ogranismul să lupte împotriva virusului, dacă ești expus. Combinația dintre vaccinare și respectarea recomandărilor oferite de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) pentru a te proteja pe tine, dar și pe ceilalți, va oferi cea mai bună protecție împotriva bolii COVID-19.

Vaccinurile funcționează antrenând și pregătind apărarea naturală a corpului, sistemul tău imunitar, pentru a recunoaște și a combate virusurile și bacteriile pe care le vizează. Dacă organismul este expus ulterior, la acești germeni cauzatori ai bolii, corpul este imediat pregătit să-i distrugă, prevenind astfel, îmbolnăvirea. Vaccinurile anti-COVID-19 sunt concepute pentru a învăța sistemul imunitar al organismului să recunoască și să blocheze în condiții de siguranță, virusul care cauzează boala COVID-19.

Categoriile de persoane care vor fi prioritar vaccinate

Vaccinul anti-COVID-19, de tip ARNm, se găsește sub denumirea comercială de Comirnaty (concentrat steril). Prima tranșă de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 a ajuns în România, de Crăciun și vaccinarea a început deja de duminică, 27 decembrie 2020.

La noi în țară, prioritatea în distribuția vaccinurilor este reprezentată de următoarele categorii de populație:

• personalul medical;

• grupurile care prezintă boli cronice asociate, comorbidități;

• vârstnicii (persoanele de cel puțin 65 de ani).

Categoriile de persoane care nu ar trebui să fie vaccinate anti-COVID-19

Din cauza unor afecțiuni medicale, unii oameni nu ar trebui să primească anumite vaccinuri sau ar trebui să aștepte înainte de a le lua, dar acești factori variază adesea, pentru fiecare vaccin în parte.

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută, însă prezența unei infecții minore și/sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

În principiu, un medic specialist trebuie mai întâi să clarifice dacă respectiva persoană suferă de afecțiuni care exclud vaccinarea. Acest lucru se aplică în special, persoanelor alergice la anumite ingrediente sau care au suferit deja un șoc anafilactic.

Totodată, în prezent, vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi administrate copiilor, ci doar persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. În plus, nici viitoarele mame nu fac parte din categoria persoanelor care se pot vaccina, deoarece experiența legată de utilizarea Comirnaty la femeile gravide este limitată. Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să discute cu un medic despre posibilitatea vaccinări împotriva noului coronavirus, deoarece administrarea vaccinului anti-COVID-19 în timpul sarcinii trebuie avută în vedere numai dacă beneficiile potențiale depășesc orice riscuri potențiale pentru mamă și făt.

De asemenea, în ceea ce privește efectele vaccinului anti-COVID-19 asupra alăptării și fertilității, nu se cunoaște dacă Comirnaty se excretă în laptele uman, iar studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra funcției de reproducere.

Mai mult decât atât, este recomandat să nu te vaccinezi, dacă ai avut vreodată o reacție alergică severă la orice ingredient din compoziția vaccinului anti-COVID-19, substanța activă sau excipienții:

• clorură de potasiu;

• clorură de sodiu;

• colesterol;

• dihidrogenofosfat de potasiu;

• fosfat disodic dihidrat;

• sucroză;

• apă pentru preparate injectabile;

• ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315);

• 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159);

• 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC).

Însă, dacă ai avut o reacție alergică severă la alte vaccinuri sau tratamente injectabile, trebuie să te adresezi medicului dacă ar trebui să îți fie administrat un vaccin anti-COVID-19. Personalul medical specializat te va informa, dacă este sigur să fii vaccinat.

De asemenea, dacă ai o reacție alergică severă după ce ți-a fost administrată prima doza a vaccinului anti-COVID-19, nu ar mai trebui să o primești și pe cea de-a doua. În același timp, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă ca persoanele cu antecedente de reacții alergice severe care nu au legătură cu vaccinurile sau medicamentele injectabile, cum ar fi alergiile la alimente, animale de companie, venin sau latex, să poată fi vaccinate în continuare. Persoanele cu antecedente de alergii la medicamente orale sau antecedente familiale de reacții alergice severe ori care ar putea avea o alergie mai ușoară la vaccinuri (fără reacție alergică severă), se pot vaccina și ele.

Recomandări în privința monitorizării după administrarea vaccinului

Toate persoanele care primesc un vaccin anti-COVID-19 trebuie monitorizate la fața locului. Pacienții cu antecedente de reacții alergice severe trebuie monitorizate timp de 30 de minute după administrarea vaccinului, iar celelalți trebuie monitorizați timp de 15 minute după administrarea vaccinului.

Dacă ai o reacție alergică severă după ce ai fost vaccinat anti-COVID-19, echipa medicală ar trebui să-ți ofere îngrijire de urgență și ar trebui să fii monitorizat în continuare, într-o unitate medicală timp de cel puțin câteva ore.

Efecte secundare posibile după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19

În studiile clinice, simptomele de reactogenitate, adică reacții adverse care apar în decurs de 7 zile de la vaccinare, au fost frecvente, dar au fost în mare parte ușoare până la moderate. Efectele secundare cum ar fi febră, frisoane, oboseală și cefalee au fost mai frecvente după a doua doză de vaccin. Cele mai multe reacții adverse au fost ușoare până la moderate. Cu toate acestea, un număr mic de persoane au avut efecte secundare severe, care afectează capacitatea unei persoane de a desfășura activități zilnice.

Deși puțini oameni din studiile clinice au mers la spital sau au murit, datele sugerează că persoanele care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech au avut mai puține riscuri să aibă aceste rezultate mai grave în comparație cu persoanele care au primit placebo salin.

Cele mai frecvente efecte secundare pot apărea la nivelul brațului în care a fost administrată doza de vaccin (durere, umflătură, roşeaţă) sau în restul corpului (frisoane, oboseală, dureri de cap).

Aceste reacții adverse încep să se manifeste de obicei, în decurs de o zi sau două de la administrarea vaccinului. S-ar putea să fie resimție ca niște simptome de gripă și ar putea chiar să îți afecteze capacitatea de a desfășura activități zilnice, dar ar trebui să dispară în câteva zile.

Vaccinul Pfizer-BioNTech

În Regatul Unit doi lucrători din domeniul sănătății au raportat reacții alergice severe după vaccinare, iar doi lucrători din Alaska au raportat o reacție alergică gravă după ce au primit vaccinul Pfizer-BioNTech. În plus, patru persoane din Statele Unite ale Americii (SUA) care au primit vaccinul au dezvoltat paralizia lui Bell, care cauzează de obicei, paralizia temporară a mușchilor feței.

Vaccinul Moderna

Trei participanți la studiu, care au primit vaccinul Moderna au dezvoltat paralizia lui Bell, dar în privința acestui aspect, trebuie să ai în vedere faptul că numărul de cazuri de paralizie ale lui Bell este foarte mic. De asemenea, în ceea ce privește reacțiile anafilactice expuse în Marea Britanie, trebuie menționat faptul că unul dintre participanți a avut un istoric de reacții alergice. Însă oficialii federali americani au avertizat furnizorii de servicii medicale să nu administreze vaccinul nimănui cu antecedente cunoscute de reacție alergică severă la orice ingredient din compoziția vaccinului, o precauție obișnuită pentru toate vaccinurile.

Cu toate acestea, până la momentul administrării vaccinului anti-COVID-19 ar trebui să iei în continuare, următoarele măsuri de protecție:

• să îți acoperi nasul și gura cu ajutorul măștii de protecție;

• să eviți contactul fizic prea apropiat cu persoanele bolnave;

• să păstrezi o distanță de doi metri față de ceilalți;

• să eviți aglomerația;

• să te speli des pe mâini pentru cel puțin 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde.

luni, 11 ianuarie 2021902
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 mai 00:00SănătateCoronavirus: adevăruri și mituri

Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să...381

13 mai 00:00SănătateFactorii de risc pentru diabet de tip 2, influențați de ora la care se ia micul dejun356
13 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri308
13 mai 00:00SănătateInfecția cu Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic. Cum se manifestă și tratamentul eficient

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul...326

13 mai 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia344
13 mai 00:00SănătateUleiul de chimen negru, aliat de preț pentru un păr frumos305
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...314

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente412
13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin317
13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...374

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac360
13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii338
Vremea
13.8°13.4° - 13.8° joi, 13 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 83%
Vânt: 5.16 m/s
Presiune: 1007 milibari

Loto
6/491240710641
5/402271313512
joker393645211519
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 mai 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova, calificată în finala Cupei României, după 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Universitatea Craiova s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu formaţia...420

13 mai 00:50SportFotbal: Ianis Hagi a marcat un gol şi a obţinut un penalty pentru Rangers

Fotbalistul român Ianis Hagi a marcat un gol pentru Glasgow Rangers şi a obţinut un penalty în meciul pe care...639

13 mai 00:00SportFotbal: „UEFA nu poate rămâne pasivă“ în privinţa Super Ligii, spune preşedintele Ligii spaniole

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, a declarat marţi preşedintele Ligii spaniole de...334

13 mai 00:00SportFotbal: Ibrahimovic, accidentat, va rata cel puţin două meciuri, anunţă clubul AC Milan

Atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, accidentat la genunchiul stâng duminică, cu câteva săptămâni înaintea...329

Local
13 mai 23:20LocalConstănțenii chestionați cu privire la ACTIVITATEA PRIMĂRIEI

Primăria Municipiului Constanța lansează un chestionar pentru măsurarea gradului de satisfacție a cetățenilor cu...1057

13 mai 12:12LocalBeioglu de la SCIM SA, la un pas de a SCĂPA de URMĂRIREA PENALĂ

DNA Constanța, în calitate de petent, așteaptă ca magistrații Tribunalului Constanța să se pronunțe, termenul...1193

13 mai 23:22LocalPERCHEZIŢII la PERSOANE BĂNUITE de TRAFIC de PERSOANE! Tinerele, CAZATE în CONSTANȚA

4802

13 mai 14:41LocalIZOLAT la DOMICILIU, dar se plimba la GARĂ, fără MASCĂ. A ”ÎMPUȘCAT” 1000 de lei AMENDĂ

Jandarmii Grupării Mobile Constanta au desfășurat marţi, 11 mai, împreună cu colegii polițiști o acțiune...1629

13 mai 09:40LocalDouă TINERE căutate de polițiștii din Brașov: Au VENIT pe LITORAL

Două adolescente de 15 ani, care au plecat de acasă, sunt date dispărute de familii. IJP Brașov face un apel pentru...1681

13 mai 13:38LocalREVOLTĂ la LICEUL OVIDIUS, din cauza NEIGIENIZĂRII sălilor de curs

Odată cu scăderea incidenței cazurilor de coronavirus sub pragul de unu la mie în municipiul Constanța, elevii se...1854

13 mai 23:18LocalBraconaj piscicol în perioada de prohibiție

Poliţiştii de frontieră tulceni din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, unelte de pescuit folosite de cei ce...982

13 mai 23:18LocalUn cetățean britanic, oprit pe plaja dintre România şi Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean...999

13 mai 23:18LocalŢigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

850

Politică
13 mai 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Completurile cauzelor de apel - formate din doi judecători

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia completurile de judecată a cauzelor de apel...382

13 mai 00:00PoliticăSenat: Zi liberă plătită pentru vaccinare. Angajatorii care organizează centre de vaccinare, exoneraţi

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de...485

13 mai 00:00PoliticăCameră: Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii

327

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6851

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53852

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2458

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4127

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3954

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5085

Monden
13 mai 00:00MondenAngelina Jolie și Irina Shayk, mămici de nota 10!

Sunt deja de nerecunoscut! Actriţa Angelina Jolie şi fotomodelul Irina Shayk au ieşit la plimbare cu fiicele lor,...465

13 mai 00:00MondenBrandon din Beverly Hills 90210, distrus de alcool şi marcat de iubirea pierdută

Cine şi-ar fi imaginat că băiatul cuminte din Beverly Hills 90210, care avea un cuvânt bun pentru toţi din jur şi...746

13 mai 00:00MondenNicole Scherzinger arată perfect la 42 de ani. Poze de la plajă

446

13 mai 00:00MondenDefilările de modă din Paris se reiau în luna iulie după o lungă pauză din cauza pandemiei

Defilările de modă se reiau la Paris începând cu luna iulie, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de...295

13 mai 00:00MondenFlorence + The Machine, cantautoare a principalei piese de pe coloana sonoră a filmului "Cruella"

Trupa indie rock Florence + The Machine va interpreta "Call me Cruella", principala piesă de pe coloana sonoră a...303

13 mai 00:00MondenPrimele imagini ale noului film al lui Scorsese, „Killers of the Flower Moon“, dezvăluite de Apple TV

294

Mapamond
13 mai 00:00MapamondSilvio Berlusconi este din nou spitalizat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost spitalizat din nou marţi pentru tratarea unor sechele în urma...358

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania îşi propune să demareze vaccinarea elevilor odată cu începerea şcolii

Germania are ca ţintă sfârşitul vacanţei de vară pentru a demara vaccinarea elevilor cu vârste între 12 şi 18...307

13 mai 00:00MapamondAtac într-o şcoală din Rusia: Un atacator a fost arestat şi al doilea a fost ucis de echipele de intervenţie

337

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a început producţia vaccinului său COV-Iran Barekat

Iranul a început marţi producţia în masă a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, denumit COV-Iran...319

13 mai 00:00MapamondEurostat: În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puţin tot atâtea femei ca şi bărbaţi în...342

13 mai 01:44MapamondPloaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv

656

Sănătate
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...314

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...412

13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

317

13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...374

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te...360

13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

338

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT