REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.5° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
25.5° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ce persoane ar trebui să discute cu medicul înainte de a se vaccina

Ce persoane ar trebui să discute cu medicul înainte de a se vaccina

Replica API 11 ianuarie 2021 | 00:00 1306

Boala COVID-19 poate avea complicații grave, care îți pot pune viața în pericol. Totodată, dacă te îmbolnăvești, ai putea transmite boala membrilor familiei, prietenilor și altor persoane din comunitatea ta.

Sursă foto: Shutterstock

Vaccinarea COVID-19 este o modalitate sigură de a te proteja împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinul anti-COVID-19 este un mijloc important în stoparea pandemiei cu care ne confruntăm în prezent. Când o persoană se vaccinează riscul de infectare este redus. Astfel, este mult mai puțin probabil să transmită boala și celorlalți. Pe măsură ce mai multe persoane dintr-o comunitate se vaccinează, mai puține persoane rămân vulnerabile și așadar, există mai puține riscuri de transmitere a agentului patogen de la persoană la persoană, scrie doc.ro.

Oprirea pandemiei actuale necesită utilizarea tuturor mijloacelor pe care le ai la dispoziție. Purtarea măștilor de protecție și distanțarea fizică te ajută să reduci riscul de infectare cu noul coronavirus sau de răspândire în comunitate, dar aceste măsuri nu sunt suficiente. Vaccinurile vor pregăti ogranismul să lupte împotriva virusului, dacă ești expus. Combinația dintre vaccinare și respectarea recomandărilor oferite de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) pentru a te proteja pe tine, dar și pe ceilalți, va oferi cea mai bună protecție împotriva bolii COVID-19.

Vaccinurile funcționează antrenând și pregătind apărarea naturală a corpului, sistemul tău imunitar, pentru a recunoaște și a combate virusurile și bacteriile pe care le vizează. Dacă organismul este expus ulterior, la acești germeni cauzatori ai bolii, corpul este imediat pregătit să-i distrugă, prevenind astfel, îmbolnăvirea. Vaccinurile anti-COVID-19 sunt concepute pentru a învăța sistemul imunitar al organismului să recunoască și să blocheze în condiții de siguranță, virusul care cauzează boala COVID-19.

Categoriile de persoane care vor fi prioritar vaccinate

Vaccinul anti-COVID-19, de tip ARNm, se găsește sub denumirea comercială de Comirnaty (concentrat steril). Prima tranșă de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 a ajuns în România, de Crăciun și vaccinarea a început deja de duminică, 27 decembrie 2020.

La noi în țară, prioritatea în distribuția vaccinurilor este reprezentată de următoarele categorii de populație:

• personalul medical;

• grupurile care prezintă boli cronice asociate, comorbidități;

• vârstnicii (persoanele de cel puțin 65 de ani).

Categoriile de persoane care nu ar trebui să fie vaccinate anti-COVID-19

Din cauza unor afecțiuni medicale, unii oameni nu ar trebui să primească anumite vaccinuri sau ar trebui să aștepte înainte de a le lua, dar acești factori variază adesea, pentru fiecare vaccin în parte.

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută, însă prezența unei infecții minore și/sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

În principiu, un medic specialist trebuie mai întâi să clarifice dacă respectiva persoană suferă de afecțiuni care exclud vaccinarea. Acest lucru se aplică în special, persoanelor alergice la anumite ingrediente sau care au suferit deja un șoc anafilactic.

Totodată, în prezent, vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi administrate copiilor, ci doar persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste. În plus, nici viitoarele mame nu fac parte din categoria persoanelor care se pot vaccina, deoarece experiența legată de utilizarea Comirnaty la femeile gravide este limitată. Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să discute cu un medic despre posibilitatea vaccinări împotriva noului coronavirus, deoarece administrarea vaccinului anti-COVID-19 în timpul sarcinii trebuie avută în vedere numai dacă beneficiile potențiale depășesc orice riscuri potențiale pentru mamă și făt.

De asemenea, în ceea ce privește efectele vaccinului anti-COVID-19 asupra alăptării și fertilității, nu se cunoaște dacă Comirnaty se excretă în laptele uman, iar studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra funcției de reproducere.

Mai mult decât atât, este recomandat să nu te vaccinezi, dacă ai avut vreodată o reacție alergică severă la orice ingredient din compoziția vaccinului anti-COVID-19, substanța activă sau excipienții:

• clorură de potasiu;

• clorură de sodiu;

• colesterol;

• dihidrogenofosfat de potasiu;

• fosfat disodic dihidrat;

• sucroză;

• apă pentru preparate injectabile;

• ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315);

• 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159);

• 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC).

Însă, dacă ai avut o reacție alergică severă la alte vaccinuri sau tratamente injectabile, trebuie să te adresezi medicului dacă ar trebui să îți fie administrat un vaccin anti-COVID-19. Personalul medical specializat te va informa, dacă este sigur să fii vaccinat.

De asemenea, dacă ai o reacție alergică severă după ce ți-a fost administrată prima doza a vaccinului anti-COVID-19, nu ar mai trebui să o primești și pe cea de-a doua. În același timp, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă ca persoanele cu antecedente de reacții alergice severe care nu au legătură cu vaccinurile sau medicamentele injectabile, cum ar fi alergiile la alimente, animale de companie, venin sau latex, să poată fi vaccinate în continuare. Persoanele cu antecedente de alergii la medicamente orale sau antecedente familiale de reacții alergice severe ori care ar putea avea o alergie mai ușoară la vaccinuri (fără reacție alergică severă), se pot vaccina și ele.

Recomandări în privința monitorizării după administrarea vaccinului

Toate persoanele care primesc un vaccin anti-COVID-19 trebuie monitorizate la fața locului. Pacienții cu antecedente de reacții alergice severe trebuie monitorizate timp de 30 de minute după administrarea vaccinului, iar celelalți trebuie monitorizați timp de 15 minute după administrarea vaccinului.

Dacă ai o reacție alergică severă după ce ai fost vaccinat anti-COVID-19, echipa medicală ar trebui să-ți ofere îngrijire de urgență și ar trebui să fii monitorizat în continuare, într-o unitate medicală timp de cel puțin câteva ore.

Efecte secundare posibile după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19

În studiile clinice, simptomele de reactogenitate, adică reacții adverse care apar în decurs de 7 zile de la vaccinare, au fost frecvente, dar au fost în mare parte ușoare până la moderate. Efectele secundare cum ar fi febră, frisoane, oboseală și cefalee au fost mai frecvente după a doua doză de vaccin. Cele mai multe reacții adverse au fost ușoare până la moderate. Cu toate acestea, un număr mic de persoane au avut efecte secundare severe, care afectează capacitatea unei persoane de a desfășura activități zilnice.

Deși puțini oameni din studiile clinice au mers la spital sau au murit, datele sugerează că persoanele care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech au avut mai puține riscuri să aibă aceste rezultate mai grave în comparație cu persoanele care au primit placebo salin.

Cele mai frecvente efecte secundare pot apărea la nivelul brațului în care a fost administrată doza de vaccin (durere, umflătură, roşeaţă) sau în restul corpului (frisoane, oboseală, dureri de cap).

Aceste reacții adverse încep să se manifeste de obicei, în decurs de o zi sau două de la administrarea vaccinului. S-ar putea să fie resimție ca niște simptome de gripă și ar putea chiar să îți afecteze capacitatea de a desfășura activități zilnice, dar ar trebui să dispară în câteva zile.

Vaccinul Pfizer-BioNTech

În Regatul Unit doi lucrători din domeniul sănătății au raportat reacții alergice severe după vaccinare, iar doi lucrători din Alaska au raportat o reacție alergică gravă după ce au primit vaccinul Pfizer-BioNTech. În plus, patru persoane din Statele Unite ale Americii (SUA) care au primit vaccinul au dezvoltat paralizia lui Bell, care cauzează de obicei, paralizia temporară a mușchilor feței.

Vaccinul Moderna

Trei participanți la studiu, care au primit vaccinul Moderna au dezvoltat paralizia lui Bell, dar în privința acestui aspect, trebuie să ai în vedere faptul că numărul de cazuri de paralizie ale lui Bell este foarte mic. De asemenea, în ceea ce privește reacțiile anafilactice expuse în Marea Britanie, trebuie menționat faptul că unul dintre participanți a avut un istoric de reacții alergice. Însă oficialii federali americani au avertizat furnizorii de servicii medicale să nu administreze vaccinul nimănui cu antecedente cunoscute de reacție alergică severă la orice ingredient din compoziția vaccinului, o precauție obișnuită pentru toate vaccinurile.

Cu toate acestea, până la momentul administrării vaccinului anti-COVID-19 ar trebui să iei în continuare, următoarele măsuri de protecție:

• să îți acoperi nasul și gura cu ajutorul măștii de protecție;

• să eviți contactul fizic prea apropiat cu persoanele bolnave;

• să păstrezi o distanță de doi metri față de ceilalți;

• să eviți aglomerația;

• să te speli des pe mâini pentru cel puțin 40 de secunde, dar nu mai puțin de 20 de secunde.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369