REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce pește e sănătos pentru copii și cum să îl gătești

Ce pește e sănătos pentru copii și cum să îl gătești

Replica API 13 noiembrie 2020 | 00:30 1486

Peștele este un aliment bogat în nutrienți de preț, așa că nu trebuie să îl elimini din dietă copiilor de teamă să nu îi expui vreunui risc.

Atât timp cât alegi peștele potrivit și îl gătești într-o manieră sănătoasă, consumul de peste nu va aduce decât beneficii pentru sănătatea micuților aflați în plină dezvoltare, scrie doc.ro.

Peștele este bogat în proteine de calitate, în fier și alte minerale, precum și în acizi grași Omega-3 sau Omega-6. Acizii grași sunt benefici pentru sănătatea inimii, dar contribuie și la dezvoltarea creierului, așa că sunt benefici copiilor, care se află într-o continuă creștere. Unele tipuri de peste, precum somonul, conțin chiar și vitamina D, care rareori se găsește în alimente.

Ce tip de pește este recomandat pentru copii

Trebuie să știi, în primul rând, ce tip de peste nu este indicat pentru copii. Este vorba despre peștele bogat în cantități de mercur, precum rechinul, peștele-spadă ori macroul-rege.

Printre tipurile de peste care conține cantități reduse de mercur și care sunt bune chiar și pentru copii și femei însărcinate se află:

Somonul sălbatic

Plătică

Somnul

Păstrăvul

Sardinele

Heringul

Macroul

Știucă

Codul

Halibutul

Moluștele comestibile

Creveții

Stridiile

Scoicile.

Ce cantitate de peste este recomandată pentru copii

Potrivit specialiștilor, copiii ar trebui să mănânce peste de 2-3 ori pe săptămâna, însă porțiile acestora trebuie să fie mult mai mici în comparație cu ale adulților.

Pentru copiii de până în 6 ani, porția de peste recomandată pe săptămâna nu depășește 140 de grame.

În ceea ce îi privește pe copiii mai mari, cu vârste cuprinse între 6-8 ani, cantitatea de peste consumată pe săptămâna nu ar trebui să depășească 170 de grame.

Copiii cu vârstă mai mare de 9 ani pot consumă 350 de grame de peste pe săptămâna, la fel că și adulții.

Dacă este vorba despre peștele prins în râuri și lacuri de ține sau de un cunoscut, redu cantitatea servită copiilor sub 6 ani la 56 de grame pe săptămâna. Copiii mai mari au voie să consume o cantitate de 85 de grame de peste pescuit în râuri sau lacuri, pe săptămâna.

Cum gătești peștele pentru cei mici

Poate că ești tentată să îi oferi celui mic peste pregătit pane, sub formă de fish-fingers, întrucât acceptă mai ușor peștele servit așa. Ideal ar fi însă să îți protejezi copilul de pane-uri și prăjeli, care nu sunt deloc sănătoase, nici măcar pentru adulți.

Întrucât poate fi dificil să îl convingi pe cel mic să mănânce peste, te poți folosi de diferite trucuri care fac mâncarea mai atractivă. Spre exemplu, servește-i peștele gătit la cuptor, alături de legume precum morcovul, tăiat în formă de steluțe sau diverse figurine. Dacă este vorba despre un copil puțîn mai mare, poți folosi o lipie sau o tortilla pentru a înfășură peștele, alături de legume, astfel încât cel mic să accepte mai ușor să mănânce ce îi oferi.

Cele mai bune metode de gătire a peștelui pentru copii sunt: gătit la cuptor, gătit la abur, fiert și pe grill.

Suplimentele cu Omega 3, ideale pentru copiii care refuză să mănânce peste

Așa cum am menționat mai sus, acizii grași Omega 3 și Omega 6 care se regăsesc mai ales în peștele gras sunt esențiali pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Creierul este cel care beneficiază în mod deosebit de acești acizi grași. Însă pentru un aport optim de Omega 3 în organism, copilul ar trebui să consume peste de 2-3 ori pe săptămâna. Peștele nu este însă, din păcate, un aliment bine agreat de copii. Mulți micuți refuză să mănânce peste fie din cauza gustului pregnant pe care acesta îl are, fie din cauza oaselor.

Pentru a te asigura, însă, că cel mic beneficiază de acizii grași Omega 3 chiar dacă nu mănâncă peste, îi poți oferi un supliment alimentar pe baza de ulei de peste.

Omega 3 din uleiul de peste de calitate superioară, obținut din peste de mare adâncime, cu formulă purificată, este bine absorbit de organismul copilului.

Discuta cu medicul pediatru despre suplimentele cu Omega 3 și stabiliți împreună dacă cel mic poate lua astfel de suplimente, dar și în ce cantități.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102