rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CE: Planul de acţiune privind proprietatea intelectuală consolidează rezilienţa şi redresarea economică a UE

Comisia Europeană a publicat miercuri un nou plan de acţiune privind proprietatea intelectuală, pentru a ajuta întreprinderile, în special întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), să profite la maximum de invenţiile şi de creaţiile lor şi pentru a asigura faptul că acestea pot aduce beneficii economiei şi societăţii noastre, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

Proprietatea intelectuală este un factor determinant esenţial pentru creşterea economică, deoarece ajută întreprinderile să îşi valorifice activele necorporale. Planul de acţiune urmăreşte să permită industriei creative şi inovatoare din Europa să rămână un lider mondial şi, de asemenea, urmăreşte să accelereze dubla tranziţie verde şi digitală a Europei.

În special, planul de acţiune stabileşte paşii esenţiali pentru a îmbunătăţi protecţia proprietăţii intelectuale, pentru a spori gradul de utilizare a proprietăţii intelectuale de către IMM-uri, pentru a facilita partajarea proprietăţii intelectuale în vederea sporirii gradului de adoptare a tehnologiilor în cadrul industriei, pentru a combate contrafacerea şi a îmbunătăţi asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, precum şi pentru a promova condiţii de concurenţă echitabile la nivel mondial.

De asemenea, criza provocată de coronavirus a evidenţiat anumite tipuri de dependenţă de inovare şi de tehnologii; prin urmare, planul de acţiune abordează aceste provocări, asigurând în acelaşi timp faptul că proprietatea intelectuală critică poate fi pusă la dispoziţie în momente de criză.

Activele necorporale, precum mărcile, desenele şi modelele industriale, brevetele şi datele sunt din ce în ce mai importante în economia bazată pe cunoaştere din ziua de astăzi. Sectoarele industriale care utilizează intensiv proprietatea intelectuală reprezintă 45% din totalul PIB-ului şi 93% din totalul exporturilor UE, iar valoarea adăugată a proprietăţii intelectuale este în creştere în majoritatea ecosistemelor industriale europene. La nivel mondial, cererile de protejare a proprietăţii intelectuale sunt în creştere, deoarece activele necorporale joacă un rol din ce în ce mai important în cursa mondială pentru poziţia de lider tehnologic. Planul de acţiune se bazează pe punctele forte ale cadrului european privind proprietatea intelectuală, pentru a asigura faptul că sprijină redresarea şi rezilienţa noastră economică în domenii esenţiale ale economiei.

În noul plan de acţiune sunt incluse măsuri în cinci domenii esenţiale: îmbunătăţirea protecţiei proprietăţii intelectuale, stimularea adoptării proprietăţii intelectuale de către întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), facilitarea partajării proprietăţii intelectuale, combaterea contrafacerii şi îmbunătăţirea aplicării drepturilor de proprietate intelectuală şi promovarea unor condiţii de concurenţă echitabile la nivel mondial.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea protecţiei proprietăţii intelectuale, planul de acţiune propune modernizarea unei serii de instrumente existente privind proprietatea intelectuală şi adaptarea lor la era digitală, inclusiv îmbunătăţirea certificatelor suplimentare de protecţie (CSP) pentru produsele medicinale şi de protecţie a plantelor brevetate şi modernizarea protecţiei desenelor şi modelelor industriale în UE. El urmăreşte să consolideze protecţia indicaţiilor geografice agricole, analizând şi fezabilitatea unui sistem de protecţie a indicaţiilor geografice pentru produsele neagricole la nivelul UE.

De asemenea, Comisia lansează un dialog la nivel de industrie pentru a aborda impactul noilor tehnologii (cum ar fi inteligenţa artificială şi blockchain) asupra sistemului de proprietate intelectuală. Pentru a asigura faptul că întreprinderile au acces la instrumente de protecţie rapide, eficace şi accesibile ca preţ şi pentru a reduce fragmentarea şi complexitatea care persistă în sistemul actual, planul de acţiune invită statele membre să introducă rapid sistemul de brevete unitare în vederea creării unui ghişeu unic pentru protecţia brevetelor şi pentru asigurarea respectării acestora în UE.

Referitor la stimularea adoptării proprietăţii intelectuale de către întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), CE apreciază că deseori inovatorii şi creatorii europeni, în special IMM-urile, nu sunt conştienţi de beneficiile integrării proprietăţii intelectuale în strategia lor de afaceri. De exemplu, numai 9% din IMM-uri depun cereri de protejare a proprietăţii intelectuale. Pentru a ajuta întreprinderile mai mici să îşi valorifice activele necorporale, Comisia propune măsuri de îmbunătăţire a informării şi consilierii. Aceasta va ajuta IMM-urile afectate de criza provocată de coronavirus să îşi gestioneze mai bine şi să îşi valorifice portofoliile de proprietate intelectuală, printr-o nouă schemă de asistenţă financiară cu un buget de 20 de milioane de euro, furnizate din fondurile EUIPO pentru primul an.

De asemenea, Comisia va pune la dispoziţia tuturor participanţilor la programele de cercetare şi inovare finanţate de UE consiliere şi asistenţă privind proprietatea intelectuală şi va colabora cu toate părţile interesate pentru a îmbunătăţi valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală în întreaga comunitate a cercetării şi inovării. În plus, Comisia ia măsuri pentru a facilita utilizarea proprietăţii intelectuale ca mijloc de stimulare a accesului la finanţare.

În ceea ce priveşte facilitarea partajării proprietăţii intelectuale, planul de acţiune urmăreşte să protejeze activele necorporale, dar şi să îmbunătăţească accesul la activele necorporale esenţiale de care depind economia şi societatea noastră. Recunoscând rolul important pe care îl poate juca sistemul de proprietate intelectuală în abordarea situaţiilor de urgenţă din domeniul sănătăţii, precum actuala pandemie de coronavirus, Comisia propune măsuri de facilitare a partajării proprietăţii intelectuale critice în momente de criză, asigurând în acelaşi timp randamentul investiţiilor.

De asemenea, Comisia va lucra la o infrastructură îmbunătăţită pentru drepturile de autor şi va lua măsuri pentru o mai bună mobilizare a datelor protejate de proprietatea intelectuală. În plus, ea va propune modalităţi de ameliorare a transparenţei şi a previzibilităţii în ceea ce priveşte acordarea licenţelor pentru brevetele esenţiale pentru standarde (BES-uri), deoarece acestea sunt elemente importante pentru transformarea digitală a industriei europene, precum introducerea autovehiculelor conectate şi a altor produse conectate la internetul obiectelor.

În privinţa combaterii contrafacerii şi îmbunătăţirea aplicării drepturilor de proprietate intelectuală, CE informează că importul de mărfuri contrafăcute şi piratate se ridică la 6,8% din PIB-ul UE. Comisia va îmbunătăţi aplicarea eficace şi echilibrată a drepturilor de proprietate intelectuală. De exemplu, în completarea viitorului pachet legislativ privind serviciile digitale, Comisia va crea un set de instrumente ale UE pentru combaterea contrafacerilor, în vederea promovării şi a facilitării unei cooperări eficace între titularii drepturilor de proprietate intelectuală, intermediari (cum ar fi pieţele online) şi autorităţile de aplicare a legii, precum şi în vederea integrării celor mai bune practici şi a utilizării de instrumente adecvate şi de noi tehnologii.

În domeniul promovării unor condiţii de concurenţă echitabile la nivel mondial Comisia îşi propune să consolideze poziţia UE ca entitate care stabileşte standarde la nivel mondial în domeniul proprietăţii intelectuale. Deşi sectoarele industriale care utilizează intensiv drepturile de proprietate intelectuală reprezintă 93% din exporturile de mărfuri ale UE, întreprinderile noastre se confruntă în continuare cu provocări majore atunci când îşi desfăşoară activitatea în ţări terţe.

De asemenea, va fi intensificat răspunsul UE la practicile neloiale ale actorilor din ţări terţe, precum spionajul industrial sau încercările de a deturna drepturile de proprietate intelectuală în contextul cooperării în domeniul cercetării şi dezvoltării.

"Europa găzduieşte unele dintre inovaţiile de prim rang din lume, însă întreprinderile nu sunt încă pe deplin capabile să îşi protejeze invenţiile şi să îşi valorifice proprietatea intelectuală. Astăzi, propunem revizuirea sistemului nostru de proprietate intelectuală pentru a consolida capacitatea Europei de a dezvolta tehnologii de nouă generaţie şi de a reflecta progresele în domeniul datelor şi al inteligenţei artificiale, pentru a permite întreprinderilor să îşi pună rapid în comun cunoştinţele în momente de criză şi pentru a sprijini Europa pe calea sa către redresarea economică şi către tranziţia verde", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

joi, 26 noiembrie 2020628
Comentarii

00Cin cin(26 noi 18:14)
Dupa ce v-au furat chinezii e mai greu. Dar nu e tarziu niciodata.
mai mult...Economic
23 ian 00:00EconomicRecensământul populaţiei şi locuinţelor 2021 se va desfăşura în perioada 1 februarie - 17 iulie 2022

Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor 2021 (CCRPL2021) decalează termenele de...354

23 ian 00:00EconomicCreştere cu 59% a investiţiilor de capital românesc în start-up-urile locale, în 2020338
23 ian 00:00EconomicAntreprenorii români alocă bugete între 5.000 şi 200.000 de euro pentru branding şi marketing online332
23 ian 00:00EconomicComparatoarele de tarife pentru electricitate şi gaze sunt accesibile şi pe site-ul Consiliului Concurenţei

Comparatoarele de tarife pentru ofertele furnizorilor de gaze naturale şi energie electrică sunt acum disponibile şi...348

23 ian 00:00EconomicChristine Lagarde le cere statelor membre UE să accelereze lansarea planurilor naţionale de relansare346
23 ian 00:00EconomicLG Electronics ia în considerare toate opţiunile pentru divizia sa de telefonie mobilă345
22 ian 00:00EconomicMF: Datoria guvernamentală a ajuns la 44,4% din PIB, la finele lunii noiembrie 2020

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) totaliza, la finele lunii noiembrie a anului trecut, 463,963...524

22 ian 00:00EconomicNăsui: Costul casei de marcat se poate deduce din toate tipurile de impozit568
22 ian 00:00EconomicMinistrul Muncii: Campania naţională de evaluare a ajutoarelor sociale va demara în curând în toată ţara576
22 ian 00:00EconomicBCE menţine dobânda de referinţă la nivelul istoric zero pe fondul prelungirii restricţiilor

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai...507

22 ian 00:00EconomicParlamentul European va cere oprirea proiectului Nord Stream 2 din cauza arestării lui Navalnîi537
22 ian 00:00EconomicUE anchetează practicile Google în domeniul publicităţii482
Vremea
9° - 10.1° sâmbătă, 23 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 86%
Vânt: 10.54 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/4926128124924
5/40422540921
joker41251383113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 ian 00:00SportVictorii clare pentru CSM Târgovişte şi CSM Volei Alba Blaj, în Divizia A1

CSM Târgovişte şi CSM Volei Alba Blaj, primele două clasate, au câştigat clar primele lor meciuri jucate, vineri,...357

23 ian 00:00SportSepsi-SIC Sfântu Gheorghe, calificată în premieră în optimile EuroCup

ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe s-a calificat în premieră în optimile de finală ale competiţiei feminine de baschet...354

23 ian 00:00SportChindia Târgoviște vs Academica Clinceni 2-1 / Cele două echipe au făcut rocada în clasament

Formaţia Chindia Târgovişte a învins, vineri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, echipa Academica Clinceni, în...345

23 ian 00:00Sport​CM Handbal (m): Victorii pentru Portugalia, Franța, Norvegia, RHF și Egipt (Rezultatele zilei)

Portugalia, Franța, Norvegia (Grupa Principală 3), RHF și Egipt (Grupa Principală 4) au obținut, vineri, victorii...405

Local
23 ian 18:34LocalSUPĂRARE mare în cartierul COMPOZITORI, din cauza MORMANELOR de GUNOI

În cartierul constănţean Compozitori, pe lângă problemele generate de lipsa asfaltului pe străzi şi a...1023

23 ian 23:03LocalCOVID-19: 101 de CAZURI NOI la Constanţa, 2.699 pe țară

Până vineri, 22 ianuarie a.c., pe teritoriul României, au fost confirmate 706.475 de cazuri de persoane infectate cu...1220

23 ian 10:55LocalMembrul unui GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, PRINS la MEDGIDIA

1739

23 ian 23:05LocalViceprimarul municipiului București, Stelian Bujduveanu, în vizită la Constanța

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, și viceprimarul, Ionuț Rusu, au primit vineri, 22 ianuarie a.c.,...1064

23 ian 00:02LocalSLN: Peste 200 de navigatori, înregistrați în câteva ore în programul de vaccinare anti-COVID

Sindicatul Liber al Navigatorilor a inițiat demersul și împreună cu Asociația Națională a Agențiilor de Crewing...803

23 ian 23:03LocalConsilierii au aprobat înființarea societății Termoficare Constanța

Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost convocat în şedinţă extraordinară, vineri, 22 ianuarie 2021. Pe...2159

23 ian 23:04LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 3,01

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...1134

23 ian 23:04LocalIndivid, PERICOL PUBLIC din CONSTANȚA, săltat de oamenii legii!

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, la data de 21 ianuarie a.c., au identificat un bărbat,...1856

23 ian 23:04LocalCONSTANȚA: Pe șoferii BEȚI CRIȚĂ nici mașinile nu-i mai suportă și încearcă să se 'SINUCIDĂ'

1257

Politică
23 ian 02:33PoliticăVictor Negrescu: „Sistemul educaţional a fost tratat ca un element secundar de multe guvernări“

Vicepreşedintele Comisiei de Educaţie din Parlamentul European, Victor Negrescu, a declarat joi că sistemul...360

23 ian 00:00PoliticăMinistrul Aurescu pledează pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuţie online cu reprezentanţii conducerii Comitetului Evreiesc...340

23 ian 00:05PoliticăCiolacu: Avem în continuare o criză sanitară evidentă, nedepăşită şi necontrolată

607

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...1848

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1826

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4693

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3848

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3382

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3319

Monden
23 ian 00:00MondenTotul despre Denise Rifai, prezentatoarea emisiunii 40 de întrebări de la Kanal D

Denise Rifai este una dintre cele mai apreciate apariții de pe micul ecran. Prezentatoarea TV s-a făcut remarcată...854

23 ian 00:00MondenMarius Manole, critici la adresa TVR, după ce conducerea ar fi refuzat să îl plătească: „Mi-au spus că nu sunt bani“

Asta după ce, în luna noiembrie a anului trecut ar fi trebuit să înceapă filmările unei producții. Însă...374

23 ian 00:00MondenJennifer Lopez, surprinsă de paparazzi într-o postură indecentă

534

Mapamond
23 ian 00:00MapamondGermania: Un bărbat a murit după ce s-a reinfectat cu COVID-19

Un bărbat care s-a infectat a doua oară cu COVID-19 a murit în sudul Germaniei, au anunţat oficialii locali, acesta...367

23 ian 00:00MapamondCoronavirus: Suedia extinde o serie de restricţii până la 7 februarie

Guvernul suedez a decis joi prelungirea până la 7 februarie a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii...337

23 ian 00:00MapamondGrecia: Noi manifestaţii ale studenţilor împotriva prezenţei poliţiei în universităţi

325

23 ian 00:00MapamondFrontex spune că nu a găsit dovezi în dosarul respingerii unor migranţi în Marea Egee

Consiliul de administraţie al Agenţiei Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex) a...347

23 ian 00:00MapamondPolonia primeşte medici din Europa de Est pentru a acoperi deficitul de angajaţi din sănătate

Polonia a acordat joi licenţe pentru cinci doctori din Belarus şi Ucraina în baza unei noi proceduri simplificate,...337

23 ian 00:00MapamondIsrael: Rata de reproducţie 'R', pentru prima dată sub 1 de la debutul vaccinării

351

Sănătate
23 ian 00:00SănătateDiabetul și răceala: ce măsuri trebuie să ia diabeticii când se îmbolnăvesc

Răcelile din timpul iernii - mai ales că, de multe ori, nu răcim o singură dată în sezonul rece, ci de mai multe...355

23 ian 01:00SănătatePudra kale: ce este, ce beneficii are și cum o poți consuma

Cred că până acum ai auzit o mulțime de lucruri minunate despre kale, unul dintre cele mai bune superalimente din...332

23 ian 00:00Sănătate15 ponturi care te ajută să slăbești fără cura de slăbire

386

23 ian 00:00SănătateStudiu: Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați scade riscul de boli oculare

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și cu conținut mai mare de grăsimi sănătoase și de proteine...322

23 ian 00:00SănătateAlimente care cresc imunitatea la copii: ce e bine să mănânce în sezonul rece

În anotimpurile reci, cu toții devenim mai sensibili, inclusiv copiii, motiv pentru care e bine să ne pregătim din...343

23 ian 00:00SănătateCele mai comune efecte adverse ale tratamentului hepatitei C

Hepatită C este o afecțiune tratabilă și chiar vindecabilă. Întrucât hepatită C este o afecțiune care poate...314

23 ian 00:00Sănătate4 alimente pe care nu e bine să le consumi reîncălzite

E un obicei rămas, cum s-ar spune, din bătrâni, să gătim mai multă mâncare decât pentru o singură servire,...402

23 ian 00:00SănătateStudiu: Un dezechilibru la nivelul florei microbiene intestinale se află la originea Alzheimer

Un dezechilibru al microflorei intestinale este asociat cu dezvoltarea în creierul uman a plăcilor de amiloid,...331

23 ian 00:00SănătateDe ce este important un sistem endocrin echilibrat

313

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT