REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce poți face când scade producția de colagen

Ce poți face când scade producția de colagen

Replica API 5 septembrie 2020 | 00:00 1107

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră produce din ce în ce mai puțin colagen, iar acest lucru poate influență fermitatea și alte aspecte ale țesuturilor.

Ce este colagenul?

Este o proteină care se găsește din abundență în corpul uman: îl găsim inclusiv în oase, în mușchi, în piele și în tendoane. Este substanță care ține unite structurile importante ale corpului, fiind precum o "schelă" care asigura structura și rezistență, scrie doc.ro.

Există numeroși factori care pot duce la scăderea producției de colagen, iar pe lângă vârstă, de vină pentru declinul colagenului sunt și factori precum fumatul și radiațiile ultraviolete (UV) emanate de soare.

Iată câțiva dintre factorii care pot să scadă rezervele de colagen din corp și din piele:

Un aport mare de zahăr - Alimentația bogată în zahăr crește rată sau viteză la care are loc un proces prin care zaharurile din sânge se atașează de anumite proteine, pentru a formă noi molecule.

Fumatul - Multe substanțe chimice prezente în fumul de țigară deteriorează atât colagenul, cât și elastina din piele. În plus, nicotină îngustează vasele de sânge din straturile exterioare ale pielii, iar acest lucru compromite sănătatea țesuturilor, reducând alimentarea pielii cu nutrienți și cu oxigen.

Lumina soarelui - Radiațiile ultraviolete determina descompunerea mult mai rapidă a colagenului, deteriorând fibrele acestuia și cauzând acumularea unui tip anormal de elastina.

Afecțiunile autoimune - Unele boli autoimune determina apariția unor anticorpi pentru a ținti colagenul.

Modificările genetice - pot afecta matricea extracelulară, iar colagenul care este produs în organism poate fi la un nivel scăzut sau poate fi disfuncțional - o formă de colagen anormală.

Procesul de îmbătrânire - face că nivelul de colagen să scadă în mod natural, de-a lungul timpului. Nu există un mod prin care se poate preveni acest proces de îmbătrânire.

Ce măsuri sau soluții există pentru a spori sau încuraja producția de colagen în piele

Este foarte important să consumi cantități optime de proteine, astfel încât organismul tău să aibă aminoacizii de care are nevoie pentru a produce colagen.

Totodată, este foarte important să ai o alimentație bogată în antioxidanți, precum vitaminele C și E, și un regim bogat în betacaroten, în vitaminele din grupul B și în minerale (magneziul și zincul au un rol important). Câteva exemple de alimente ce reprezintă opțiuni bune pentru a stimula colagenul: afinele, legumele frunzoase (cele de un verde închis la culoare), mango și ouăle.

Ai nevoie de ginseng - Efectele anti-aging ale ginsengului sunt deja cunoscute de oamenii de știință. S-a descoperit recent și că ginsengul contribuie la dezvoltarea colagenului. Studiile2 de peste hotare au arătat că ginsengul are capacitatea de a menține pielea în stare bună, împotriva daunelor radiațiilor UVB de la soare. Antioxidanții care sunt eliberați în fluxul sanguin când se administrează un supliment cu ginseng, de exemplu, pot proteja celulele sănătoase și pot contribui la menținerea strălucirii pielii.

Ai nevoie de un aport optim de vitamina C - Experții spun că această vitamina este esențială pentru sinteză acidului hialuronic. Un studiu din 2014 sugerează că acidul hialuronic poate să ajute la stimularea producției de colagen în corpul uman, iar experții subliniază că prin consumul de alimente bogate în vitamina C și în aminoacizi, se poate crește nivelul de acid hialuronic și nivelul de colagen din corp, mai ales că ambele substanțe sunt importante pentru sănătatea pielii.

Include mai des în alimentația ta surse bogate de vitamina C, cum ar fi portocalele, ardeii grași, kale, varză de Bruxelles, broccoli și căpșunele. Dacă vrei o formă concentrată de acid hialuronic, roagă-ți medicul dermatolog să îți recomande un supliment alimentar ce are la baza o formulă special concepută pentru a menține pielea frumoasă și sănătoasă.

Apelează la aloe vera - Gelul de aloe vera este folosit de foarte multă vreme pentru a vindecă și pentru a calmă rănile. Motivul pentru care gelul acesta este un aliat ce funcționează în tratarea tăieturilor și arsurilor este deoarece aloe vera crește producția de colagen când gelul este aplicat local sau când părți din aloe vera sunt administrate oral. Această proprietate a plantei de a stimula dezvoltarea celulelor poate să ajute la sporirea producției de colagen în piele.

Alove vera poate fi aplicat direct pe piele în formă să pură ori sub formă unor produse de pe piață ce conțin planta. Un studiu1 arată că administrarea pe cale orală a unui supliment cu aloe vera va îmbunătăți calitatea vieții, așa că dacă te gândești să apelezi la aloe vera, discuta mai întâi cu medicul tău dermatolog.

Cum poți preveni pierderea colagenului

Dacă vorbim de vergeturi, terapia cu laser poate să ajute la tratarea acestor semne de pe piele, pentru că ea poate stimula dezvoltarea colagenului, a elastinei și a melaninei. În plus, o dietă sănătoasă poate ajută corpul să producă acest colagen, mai ales dacă îi oferi organismului nutrienții de care are nevoie.

Reține, deci, că printre nutrienții care susțin formarea colagenului se află și:

Prolina (un alfa-aminoacid alifatic, care intră în componentă colagenului) - se găsește în albușuri, carne, brânză, soia și varză.

Vitamina A - se găsește în anumite alimente de origine vegetală, că betacaroten. Corpul uman transformă betacarotenul în vitamina A (retinol), așadar se spune că betacarotenul este un precursor al vitaminei A, necesară pentru a menține sănătatea pielii.

Cuprul - surse bogate în acest nutrient sunt fructele de mare, nucile, carnea roșie.

Antocianidinele (numite și antocianine) - se găsesc în mure, afine, cireșe și zmeură. Sunt pigmenți solubili în apă, care au numeroase funcții în interiorul plantei.

Vitamina C - surse bune de vitamina C sunt portocalele, căpșunele, ardeii grași, broccoli.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102