REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ce poți face pentru a preveni ateroscleroza

Ce poți face pentru a preveni ateroscleroza

Replica API 1 decembrie 2020 | 00:00 937

Ateroscleroza este un inamic al multor oameni și este destul de frecventă. În plus, efectele ei pot fi foarte grave: ateroscleroza poate duce la accidente vasculare cerebrale, la infarct miocardic și chiar la deces. Există, însă, câteva măsuri pe care le poți lua pentru a te proteja împotriva efectelor aterosclerozei.

Ateroscleroza poate afecta orice arteră din corp, iar când boală afectează arterele care iriga inima cu sânge, ea se numește boală arterială coronariană (sau cardiopatie ischemică).

Există anumiți factori care reprezintă un risc mai mare de a dezvoltă ateroscleroza, potrivit experților, iar aceștia sunt: fumatul, hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, istoricul familial de ateroscleroza sau de boală coronariană, un stil de viață sedentar, supraponderalitatea sau obezitatea, diabetul zaharat, scrie doc.ro.

Dacă o persoană are mai mult de un factor de risc precum cei de mai sus, probabilitatea de a face ateroscleroza crește și mai mult. Din fericire, factorii aceștia de risc pot fi controlați.

Respectă următoarele recomandări ale medicilor, pentru că aceste măsuri te pot ajută să previi ateroscleroza sau să întârzii dezvoltarea ei și îți pot îmbunătăți starea generală de sănătate.

Alege o alimentație sănătoasă, cu alimente benefice pentru inima

Adopta obiceiuri alimentare sănătoase și încearcă să mănânci diferite fructe și legume, printre care și leguminoase (fasole boabe și mazăre), cereale integrale, cât și carne slabă, carne de pasăre fără piele, fructe de mare și lapte și produse lactate degresate sau cu un conținut scăzut de grăsimi.

În plus, o dietă sănătoasă este una săracă în sare, care conține puțin zahăr și puține grăsimi solide, cât și cantități cât mai mici de cereale rafinate.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă să reducem cantitățile de carne, de ouă, de lapte și de alte produse lactate din alimentația noastră. Este bine să evităm să consumăm în exces sare și zahăr. Totodată, o atenție sporită trebuie acordată produselor congelate și celor semi-preparate, pentru că acestea pot fi adevărate pericole: conțin multe grăsimi, zahăr, sare și mult colesterol.

Renunță la fumat

Dacă fumezi și vrei să previi ateroscleroza, e cazul să renunți cât mai repede la fumat, pentru că acest obicei îți poate deteriora și îngustă vasele de sânge și, în același timp, îți crește riscul de ateroscleroza. Important este să eviți și fumatul pasiv ("la mâna a două"). Dacă ai încercat fără succes să te lași de fumat, întreabă-ți medicul despre produsele care înlocuiesc nicotină, pe care ți le-ar putea recomandă că să abandonezi acest obicei.

Fumatul este și mai riscant dacă ai alți factori de risc, precum hipertensiunea arterială sau diabetul.

Și activitatea fizică este importantă

De aceea, medicii spun să fii cât mai activ din punct de vedere fizic. Activitatea fizică îți îmbunătățește condiția fizică și sănătatea. Că să nu existe probleme, întreabă-ți medicul ce tipuri de activități sunt sigure în cazul tău și câte minute ar trebui să aloci zilnic sau săptămânal acelor activități.

Controlul greutății

În cazul în care ești supraponderal sau obez, este bine să discuți și să colaborezi cu medicul tău, întrucât împreună cu el poți pune la cale un plan rezonabil pentru scăderea în greutate. În plus, prin controlul greutății, vei descoperi un aliat care te ajută să controlezi factorii de risc pentru ateroscleroza. Reține: este important să slăbeșți într-un mod sănătos, treptat, fără a apela la diete care îți pun sănătatea în pericol.

Diabetul

Dacă suferi de diabet, este bine să ții boală sub control - desigur, cu ajutorul medicului tău. Specialiștii spun că persoanele care au diabet dezvoltă ateroscleroza mult mai rapid. Așa că, dacă ești diabetic, fii foarte atent și ține-ți glicemia sub control.

Medicația

În cazul în care schimbările pe care le-ai făcut în stilul de viață nu sunt suficiente, medicul tău specialist îți poate prescrie medicamentele necesare pentru a controla în acest mod factorii de risc care te predispun la ateroscleroza. Ia toate medicamentele întocmai cum ți-a prescris medicul tău și nu micșora dozele.

Mergi la controale medicale

Reține că este important și să mergi în mod regulat la medic, pentru controale medicale de rutină. La cabinetul sau, medicul îți va măsură tensiunea arterială și îți va recomandă teste pentru a află nivelul colesterolului (profilul lipidic). Un factor care poate complică și mai mult ateroscleroza, făcând că pereții arterelor să se întărească (să devină rigizi) și să se îngroașe este hipertensiunea arterială (acesta afecțiune se numește arterioscleroză). Discuta cu medicul tău despre starea ta de sănătate și despre cum poți ține hipertensiunea sub control.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369