REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce riscuri are copilul tău dacă stă cu ochii în ecranul telefonului înainte de culcare

Ce riscuri are copilul tău dacă stă cu ochii în ecranul telefonului înainte de culcare

Replica API 13 noiembrie 2020 | 00:00 1088

Ai observat că adolescentul sau copilul tău petrece din ce în ce mai multe ore cu ochii în ecranul telefonului, al tabletei sau al calculatorului, iar acest lucru se întâmplă chiar și înainte de culcare? Mai mult, îl vezi pe copil stand în întuneric cu ochii ațintiți în telefon? Experții ne atrag atenția că acest obicei poate crește riscul că cel mic să aibă o calitate a somnului din ce în ce mai slabă, scrie doc.ro.

Copiii aflați în etapă de preadolescentă care folosesc un telefon mobil inteligent sau care se uită la televizor în întuneric, cu o ora înainte de culcare, au un risc mare de a nu dormi suficient, în comparație cu acei copii care folosesc astfel de dispozitive într-o camera bine luminată sau copiii care nu le folosesc deloc înainte de culcare.

Această este concluzia la care au ajuns oamenii de știință de la mai multe universități de prestigiu, în cadrul unui amplu studiu. Este vorba de primul studiu de acest gen care a analizat folosirea dispozitivelor media cu ecrane cu lumina puternică, înainte de culcare, și tot acest studiu a ținut cont și de impactul condițiilor din camera și de lumina din dormitor asupra calității somnului la preadolescenți.

Cercetătorii au descoperit că folosirea telefoanelor inteligente, a tabletelor și a laptopurilor în timpul nopții este asociată sistematic cu o calitate slabă a somnului, cu ore insuficiente de somn și cu o calitate slabă a vieții (percepută de copilul preadolescent). Totodată, orele insuficiente de somn au fost asociate cu răspunsuri imune diminuate sau slăbite, cu depresia, cu anxietatea și cu obezitatea la copii și la adolescenți.

Informațiile au fost colectate de cercetători de la 6616 adolescenți, cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani, iar mai bine de 70% dintre aceștia au raportat că folosesc cel puțîn un ecran al unui dispozitiv inteligent într-un interval de o ora din ceea ce constituie ora lor de mers la culcare.

Copiii aceștia au fost rugați să auto-evalueze o paleta variată de factori, printre care și folosirea dispozitivului lor inteligent, atât în camera cu lumina aprinsă, cât și în dormitor, pe întuneric, folosirea dispozitivelor în timpul săptămânii înainte de culcare, cât și în weekenduri în intervalul la care ar trebui să se culce, cât de dificil le-a fost să adoarmă și care au fost orele la care s-au trezit.

Rezultatele studiului au arătat că acei copii care au folosit telefonul inteligent sau care s-au uitat la televizor într-o camera în care lumina a fost aprinsă au avut cu 31% un risc mai mare de a dormi mai puține ore, în comparație cu acei copii care nu au folosit ecranul unui dispozitiv inteligent. Riscul de a dormi mai puține ore a crescut până la 147% dacă aceeași activitate (cu privirea în ecranul smartphonului sau televizorului) a avut loc în întuneric, deci fără o sursă corespunzătoare de lumina.

S-a mai raportat că, la nivel global, 90% dintre adolescenți nu dorm acel număr de ore care sunt recomandate pe noapte (între 9 și 11 ore), fenomen care coincide cu această creștere a folosirii dispozitivelor media care au ecrane cu lumina albastră. Doar în Marea Britanie, spun experții, se estimează că 98% dintre copiii cu vârste între 12 și 15 ani se uită la televizor și că peste 90% dintre ei folosesc telefoanele mobile acasă.

Studii anterioare acestuia au arătat că durata suficientă a somnului și calitatea optimă a acestuia sunt vitale în copilărie, pentru a menține atât dezvoltarea fizică, cât și dezvoltarea mintală. În plus, somnul este un element crucial pentru procesele cognitive, iar lipsa orelor de somn a fost în mod direct asociată cu performanțe slabe la școală.

Cercetările anterioare au arătat și ele o asociere clară între utilizarea ecranelor cu lumina albastră și calitatea și lungimea somnului la persoanele tinere (așa cum sunt adolescenții și preadolescentii), însă acesta este primul studiu care arată modul în care lumina din camera poate influență și mai mult această asociere.

Rezultatele acestui studiu sunt extrem de importante nu doar pentru părinți, ci și pentru profesori și învățători, pentru profesioniștii din domeniul medical, cât și pentru adolescenți, spun oamenii de știință. Așa că dacă și tu ești părinte, iar copilul tău petrece prea mult timp cu ochii în ecranul telefonului sau al tabletei, ar trebui să știi că există potențiale probleme asociate cu folosirea dispozitivelor media cu ecran, în preajma orei de culcare. Acest lucru se traduce prin faptul că fiul sau fiica ta are riscul de a avea un somn de o calitate mai slabă și chiar riscul de a dormi prea puține ore.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218