REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ce s-a ales de şefii care au scris „istoria cu epoleţi” în judeţul Constanţa, din 2001 şi până în prezent

Ce s-a ales de şefii care au scris „istoria cu epoleţi” în judeţul Constanţa, din 2001 şi până în prezent

Replica API 1 iulie 2015 | 22:33 2108

„Sunt oameni meseriaşi acolo, dar şi multe hahalere”

„Sunt oameni meseriaşi acolo, dar şi multe hahalere”

Aurelian Zaheu

Judeţul Constanţa a fost şi este unul controversat, pornind de la latura politică şi până la Poliţie sau afaceri. Tranzitată de mii de turişti pe timp de vară, urbea îşi deschide larg braţele pentru a întâmpina veniturile sezoniere, dar şi pentru a fi în gardă, dat fiind faptul că infracţionalitatea creşte. Şi, fiind un oraş port dar şi turistic, tentaţiile sunt mari pe toate planurile, laturile, colţurile, de multe ori mergându-se la risc, chiar dacă în joc este chiar cariera. Pentru că de onoare…, aş, cine-şi mai bate capul? Astfel, nu de puţine ori, şefii care au tocit scaunul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa au fost implicaţi în anchete interne, arătaţi cu degetul, acuzaţi că sunt mână în mână cu traficanţii, evazioniştii şi cu lumea interlopă. Însă, aşa cum se întâmplă pe fiecare palier, sunt şi şefi de Poliţie care au plecat din sistem cu obrazul curat. În ultimii 15 ani, multe nume au scris istorie cu epoleţi şi multe au rămas în arhivă. Cei mai fac foştii şefi ai IPJ Constanţa şi ce amintiri au de la malul mării? „Sunt oameni meseriaşi acolo, buni profesionişti, dar şi multe hahalere!”, a declarat unul dintre ei pentru „Replica”.

Adrian Rapotan

Bogdan Despescu

Traian Jipa

Constantin Dancu

Derulând filele, îngălbenite deja, ale Poliţiei din Constanţa, ajungem la începutul anului anului 2001, când la cârma IPJ Constanţa venea Traian Jipa, care fusese inspector şef la IPJ Brăila. Acesta îi lua locul lui Ioan Cârlig, destituit înainte cu câteva zile. Şederea sa la malul mării a fost una tumultoasă, prin anul 2005 începând să apară şi rezultatele, acesta fiind arătat cu degetul am putea spune, întrucât se specula că prin Portul Constanţa se făcea trafic de droguri sau cu mărfuri de contrabandă. Gura târgului vorbea atunci că şeful IPJ era mână în mână cu lumea interlopă, la scurt timp el pensionându-se la cerere. Acum este un om foarte ocupat, fiind cetăţean de onoare al Brăilei, dar şi şeful Poliţiei Locale. „Ia vezi dacă e Dusterul în Curte. Este, nu este? Înseamnă că domnul Jipa nu e. L-am tot sunat, să ştiţi, şi îmi dă ton de ocupat. O fi pe la primar sau poate e într-un eveniment sau într-o zonă în care nu poate vorbi”, au transmis pentru „Replica” dispecerii din cadrul Poliţiei Locale Brăila. Prin urmare, înţelegem că Traian Jipa este foarte ocupat, motiv pentru care nu vrem să-i ajungem un ghimpe în coastă şi revenim la timpurile apuse. Astfel, după ce acesta a lăsat gol scaunul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, la cârma IPJ a venit comisarul şef Sorin Oprea, care a stat doar câteva luni, întrucât a fost ancorat într-o anchetă internă. În prezent, el este şeful Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie a cărei activitate este din ce în ce mai vizibilă. A urmat Victor Popescu, de la Crimă Organizată, care a stat un an şi ceva, după care s-a reîntors la vechea „dragoste”, după ce şi el s-a aflat într-o anchetă internă.

Sorin Oprea

Mircea Vasile Bârgoz

Bârgoz: „Sunt oameni meseriaşi acolo, buni profesionişti, dar şi multe hahalere!”

Pe listă urmează chestorul de Poliţie Mircea Vasile Bârgoz, care a venit în fruntea IPJ Constanţa pe 10 ianuarie 2007, după ce a ocupat, începând cu aprilie 2005, funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu şi înainte a fost adjunctul şefului IPJ Sibiu (2001-2005), şeful Serviciului Cercetări Penale din cadrul IPJ Sibiu (1998 - 2001) şi şef Birou Cercetări Penale - Poliţia Municipiului Sibiu (1997 - 1998). Nu a stat mult la malul mării, în martie 2008 Bârgoz pensionându-se la cerere. Acum predă la Universitatea Alma Mater din Sibiu, fiind şef la Catedra de Drept şi Administraţie Publică. Însă, înainte de momentul pensionării, la malul mării au apărut tot felul de speculaţii, respectiv că va fi transferat la Sibiu sau că va fi pus director adjunct la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” de la Câmpina, anumite voci menţionând că transferul său va fi bazat pe proasta gestionare a fenomenului infracţional de la Constanţa, adică reglările de conturi ale lumii interlope care se înteţiseră în acea perioadă. Totul a rămas în aer şi apele s-au liniştit. În 2015, cu un aer jovial şi relaxat, că doar se află în vacanţă, acesta a spus că are amintiri frumoase de la malul mării. „Acum sunt în vacanţă, cum să fiu pensionar, sunt tânăr! Mă gândesc să vin înapoi la Constanţa. Glumesc. Vin în vacanţă că am tot fost. Pentru Constanţa am toată cinstea şi tot respectul, pentru foştii colegi şi mai ales pentru băieţii de la Judiciar, care sunt deosebiţi. Le mulţumesc pentru modul în care au colaborat. Mi-e dor, cum să nu-mi fie? Am avut recent şi la întâlnirea de 35 de ani cu cei din promoţia ’80 şi de la marele judeţ Constanţa a fost un singur coleg de-al meu, de la Medgidia. Cât despre IPJ Constanţa, mi-aduc aminte cu plăcere. A fost o experienţă deosebit de frumoasă. Dacă nu era distanţa aceea mare, nu plecam de la Constanţa, că nu aveam de ce. Dar... asta e. Am multe cazuri care mi-au rămas în minte. Ca şi surpriză, foştii colegi mi-au făcut cadou o pipă, pentru că sunt fumător. De câte ori o văd, mi-aduc aminte de ei. A fost o surpriză frumoasă. Au fost multe. Şi lucruri frumoase şi mai puţin frumoase, cred că vă aduceţi aminte tot ce se vorbea atunci. Dar îmi aduc aminte cu plăcere de anumite nume, poliţişti, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Oameni extraordinari. Da, şi domnul Zafer Sadâc pe care tot îl văd la televizor. Sunt oameni meseriaşi acolo, buni profesionişti, dar şi multe hahalere!”, a declarat pentru „Replica”, Mircea Vasile Bârgoz.

Valentin Burlacu

George Dorel Popa

Victor Popescu

Zaheu: „Sunt bine, foarte bine. Sunt prin Bucureşti, pe unde vreau!”

Revenind la scaunul IPJ Constanţa, acesta a fost ocupat, la scurt timp, în martie 2008, de comisarul Aurel Zaheu, care a fost înainte şeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor a Inspectoratului General al Poliţiei Române. La finele anului 2009 deja se lansase vestea că şi acesta va fi schimbat din funcţie şi, la acea dată, nu fusese avansat la gradul de chestor, deşi promovase examenul pentru grad. În momentul de faţă, Zaheu derulează afaceri la malul mării şi este foarte „scump” la vorbă. Menţionăm că el a putut fi văzut pe la mai multe evenimente legate de festivitatea de premiere a firmelor clasate pe primele locuri în Topul Judeţean, găzduite la malul mării. „Sunt bine, sunt foarte bine. Sunt prin Bucureşti, pe unde vreau eu. Mi-aduc aminte cu plăcere de Constanţa, vin cu drag acolo”, a declarat Zaheu pentru „Replica”. După plecarea lui Zaheu de la conducerea IPJ, a fost numit interimar fostul şef al Poliţiei Murfatlar, George Dorel Popa. Însă, după expirarea interimarului, a fost organizat concurs pentru conducerea IPJ, care a fost câştigat de Dumitru Catană de la Oficiul pentru Protecţia Martorilor al Inspectoratului General al Poliţiei Române, care a ieşit la pensie în 2011 şi, în 2014, a fost numit la conducerea ANR de către ministrului Transporturilor, Dan Şova, prin ordinul nr. 665/17.06.2014, înlocuindu-i pe ialomiţeanul Liviu Cazan (PSD). În iunie anul curent, acesta şi-a pierdut şi această funcţie. La IPJ Constanţa, în 2011, a venit comisarul şef Valentin Burlacu, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care şi-a dat demisia la finele anului 2012, reluându-şi vechea funcţie. La cârma Inspectoratului, după un interimat, a venit şeful Poliţiei Rutiere, Constantin Dancu, care a fost înlocuit, în aprilie 2014, de către Dumitru Bogdan Despescu, actual şef al IPJ Constanţa cu acte în regulă (din iunie 2014), după ce a susţinut examenul. Constantin Dancu este, în momentul de faţă, şeful Serviciului Rutier. Menţionăm că Despescu a ocupat funcţia de adjunct al şefului IPJ Buzău, din 2006 până în 2011, când a fost numit la conducerea Poliţiei Prahova. Este născut în Buzău, în anul 1972, este căsătorit şi are un copil, a absolvit Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Bucureşti şi este doctor în domeniul ordine publică şi siguranţă naţională, însă menţionează în CV-ul său şi mai multe cursuri postuniversitare. Însă, trebuie să menţionăm că, de cele mai multe ori, cel care asigura interimatul la IPJ Constanţa, până când se decideau „şefii ăi mari, de la Bucureşti” ce e de făcut, a fost comisarul - şef Adrian Rapotan.

Dumitru Catană

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fiul acestuia Popescu Ionuț traficant de droguri și consumator înrăit ! Totul sub ochii tatălui nu demult la antidrog ! Conduce un Mercedes n***u vyp și el nici nu deține permis !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218