REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ce să mănânci dacă ai rinită alergică

Ce să mănânci dacă ai rinită alergică

Replica API 1 august 2020 | 00:00 1166

Rinita alergică sau febra fânului este denumirea umbrelă pentru un grup de simptome care afectează buna funcționare a nasului. Spre deosebire de rinita cronică acută, rinita alergică apare pe fondul unui sistem imunitar scăzut și se manifestă la contactul cu un factor iritant din aer. Contrar opiniei populare, rinita alergică nu este rezultatul unei infecții bacteriene și nu este contagioasă, scrie doc.ro.

Tipuri de rinită alergică

Există trei forme generale de rinită alergică și anume rinita alergică sezonieră, perenă și profesională.

Rinita alergică sezonieră

Rinita alergică sezonieră poate apărea primăvara, vara și/sau la începutul toamnei. Simptomele sunt, de obicei, declanșate de o sensibilitate aparte la polenul din copaci, plante și flori sau la sporii de mucegai din aer și de pe anumite plante.

Rinita alergică perenă

Rinita alergică perenă se manifestă pe parcursul întregului an, indiferent de anotimp, și este cauzată de alergenii prezenți, în permanență, în aer, cum ar fi acarienii din praful de interior, sporii de mucegai din pereți, mobilă sau plante, pene sau puf, păr de animale sau polen. De asemenea, alergiile alimentare pot fi asociate cu simptomele de rinită alergică perenă.

Rinita alergică perenă se comportă ca o răceală și se manifestă prin crize repetate de tuse, strănut, lăcrimare și inflamație nazală. Cele două forme de rinită alergică pot coexista, pacientul suferind de simptome agravate ale rinitei perene în sezonul specific polenului.

Rinita alergică profesională

Rinita alergică profesională poate apărea în urma expunerii, în mod constant, la diverse substanțe cu potențial alergen, specifice anumitor locuri de muncă. Cele mai comune substanțe cu fond alergenic sunt dizolvanții, vopselurile și detergenții. Este important de reținut faptul că rinita alergică se poate manifesta și în raport cu substanțe cu potențial iritant, fără a fi alergenice, precum fumul de țigară, parfumurile de corp puternice sau odorizantele de interior.

Alimente care pot combate sau atenua rinita alergică

Având în vedere simptomele neplăcute ale rinitei alergice, este bine de știut că unele alimente, la îndemâna oricui, pot acționa ca niște anithistaminice naturale, și sunt, în mod special, recomandate persoanelor care suferă de diverse forme de alergie. Deși nu există dovezi care să ateste vindecarea prin consumul de alimente anti-alergice, anumite fructe și legume pot atenua efectele deranjante ale rinitei alergice.

Ceapa, ardeii și pătrunjelul verde

Toate aceste legume au în comun un element foarte important, și anume chercetina. Aceasta este o substanță chimică produsă în mod natural și acționează la fel ca un antihistaminic, reducând reacția histaminică la factorii alergeni. În plus, cele 3 legume ajută la întărirea sistemului imunitar și pot fi integrate, cu ușurință, în orice mâncare. Mai mult, sunt disponibile în piețe și supermarketuri pe parcursul întregului an.

Fructul kiwi

Fructul kiwi este o sursă foarte bogată de vitamina C. Mai mult, există numeroase studii clinice care leagă consumul regulat de kiwi cu îmbunătățirea condiției generale de sănătate, scăderea riscului de boli cardiovasculare și, chiar, de cancer. Dar vitamina C nu este doar un imunizant deosebit de eficient, ea poate acționa și împotriva factorilor histaminici, neutralizându-i. Așadar, persoanele cu rinită alergică perenă sunt încurajate să consume, pe parcursul iernii, cât mai multe fructe de kiwi, pentru a se feri de răceală și de simptomele neplăcute ale rinitei.

Ananasul

Ananasul conține un amestec enzimatic numită bromelaină, care poate reduce nivelul de iritație în afecțiunile alergice, precum rinita sau astmul.

Tonul, somonul și macroul

Aceste tipuri de pește sunt bogate în acizi grași Omega-3, care au acțiune puternic antiinflamatoare, ceea ce poate remedia și efectele rinitei alergice. În plus, acizii grași Omega-3 susțin imunitatea, ceea ce, din nou, este un atu împotriva crizelor alergice.

Kefirul

Kefirul este o formă de iaurt bogat în probiotice, adică în bacterii ”bune” care se regăsesc și în sistemul nostru intestinal. Probioticele sunt cunoscute pentru numeroase beneficii, printre care și prevenirea și ameliorarea alergiilor sezoniere.

Mierea

Mierea este un superaliment, cu numeroase beneficii, printre care și potențial antialergic. Deși nu s-a stabilit, încă, dacă această calitate este dată de un comportament antihistaminic sau de proprietățile imunizante ale acesteia, cert este că, printr-un consum moderat de miere, se poate obține o stare considerabil îmbunătățită în timpul sezonului de alergii.

Alimente contraindicate persoanelor cu rinită alergică

Așa cum unele alimente pot remedia simptomatologia rinitei alergice, altele pot, în schimb, exacerba afecțiunea. Așadar, iată câteva dintre alimentele contraindicate persoanelor care suferă de rinită alergică, datorită potențialului alergenic crescut:

Crustacee (crab, homar, rac, creveți)

Lapte de vacă

Ouă

Carne de pasăre

Arahide

Susan

Soia

Mazăre

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218