REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce se întâmplă cu pielea odată cu debutul menopauzei?

Ce se întâmplă cu pielea odată cu debutul menopauzei?

Replica API 25 noiembrie 2020 | 00:00 1078

Parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire, menopauza este o etapă prin care trece fiecare femeie. Femeile resimt transformările acestei perioade în mod diferit. Unele se luptă cu bufeurile și iritabilitatea, în timp ce altele abia îi sesizează simptomele.

Însă această etapă atât de firească poate aduce cu sine câteva modificări vizibile la nivelul pielii. Cu îngrijirea potrivită și cu o rutină clar stabilită, poți lua măsuri din vreme, pentru ca pielea să nu pară lipsită de densitate, confort, luminozitate și prospețime.

Este imposibil să spunem cu exactitate care este vârsta la care o femeie ajunge la menopauză, deoarece depinde de mulți factori (de exemplu, de stilul de viață sau de regimul alimentar adoptat). Se estimează că, în medie, cu cinci ani înainte de menopauză începe așa-numita peri-menopauză, timp în care apar tulburări de menstruație sau modificări ale concentrației hormonale, scrie doc.ro.

De la debutul menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă. Estrogenul joacă un rol important în întârzierea semnelor îmbătrânirii pielii. Studiile au arătat că scăderea estrogenului este asociată cu diverse probleme ale pielii, cum ar fi ridurile, înroșirea feței, uscăciunea și întârzierea vindecării rănilor 1.

Pentru a înțelege modificările care apar la nivelul pielii la menopauză, este important să înțelegem de ce trebuie să avem o piele sănătoasă. Pielea este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor bacteriene, virale, fungice și a altor infecții care îți pot afecta sănătatea generală.

Pielea este stratificată în două straturi: epiderma și derma. Epiderma este stratul exterior subțire, superficial, care conține melanină, pigmentul care conferă culoare pielii. Derma este un strat mai profund, care susține vasele de sânge, terminațiile nervoase și fibrele care sunt predominant formate din colagen și elastină. Acest strat este vital căci oferă pielii tale rezistență.

Deci, dacă pielea noastră este atât de importantă și complexă, de ce îmbătrânește rapid după menopauză? Și ce poți să faci ca să-i menții strălucirea și frumusețea?

Modificările și declinul hormonal, precum și încetinirea activității ovariene provoacă multe dintre modificările asociate cu menopauză, precum bufeuri, însoțite de transpirație abundentă. În plus, glandele suprarenale și ovarele femeilor aflate în postmenopauză secretă un nivel crescut de androgeni. Acești hormoni, în absența estrogenilor, provoacă unele simptome, precum îngroșarea vocii sau apariția părului facial.

Pe lângă alte modificări fiziologice, cum ar fi oboseala și bufeurile, este frecvent ca femeile să se confrunte cu probleme ale pielii în timpul menopauzei.

Care sunt efectele frecvente ale menopauzei asupra pielii?

Modificările hormonale care apar în timpul și după menopauză tind să schimbe structura pielii în moduri noi și diferite. Știm că menopauza este cauzată în principal de declinul funcției ovariene și a menstrelor, dar și scăderea producției de estrogen și progesteron poate duce la rândul său la modificări la nivelul pielii.

Reducerea colagenului

Colagenul este o proteină care conferă tenului fermitate și elasticitate. Nou-născuții au cea mai mare cantitate de colagen, iar aceasta rămâne la niveluri ridicate până la vârsta adultă. Odată cu trecerea timpului, producția de colagen începe să încetinească. Până la 30% din colagen se pierde în primii cinci ani după menopauză. Această pierdere este puternic asociată cu deficiența de estrogen. Scăderea colagenului este ceea ce accelerează apariția ridurilor.

Riduri și cute faciale

În timpul menopauzei descrește și conținutul lipidelor. Fibrele structurale dau aspectul de piele tânără. Când acestea încep să scadă, ridurile și cutele faciale se adâncesc progresiv.

Subțierea pielii

Este posibil să observi că, pe măsură ce înaintezi în vârstă, pielea este mult mai predispusă la vânătăi. Acest lucru se datorează faptului că derma se subțiază odată cu înaintarea în vârstă. Subțierea dermei are loc din cauza reducerii colagenului.

Uscăciunea pielii

Pielea uscată este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii cu care se confruntă femeile în vârstă. Un sondaj efectuat pe 3.875 de femei aflate la postmenopauză cu vârsta peste 40 de ani a constatat că 36,2% aveau pielea uscată 2. Ar mai trebui să știi și că hormonii joacă un rol important în menținerea pielii hidratate. Estrogenul este esențial pentru hidratarea pielii, deoarece crește producția de ​​glicozaminoglicanii (principala proteină de lubrifiere care se află în țesuturi) și sebum la nivelul pielii și îmbunătățește bariera hipolipidică a pielii.

Prurit (mâncărime a pielii)

Pruritul sau mâncărimea pielii este o problemă frecventă la femeile care au peste 65 de ani. Uscarea extremă a pielii este ceea ce cauzează de obicei mâncărimea. Neplăcerea este accentuată de menopauză, deoarece pielea tinde să se usuce odată cu scăderea nivelului de estrogen.

Întârzierea vindecării rănilor

Pe măsură ce îmbătrânim, rănile nu se mai vindecă la fel de repede. În plus, pielea devine mai subțire și mai fragilă, fiind astfel mai susceptibilă la vânătăi. Se consideră că din cauza deficienței de estrogen rănile întârzie să se vindece.

Transpirații nocturne și înroșirea feței

Până la 50% dintre femeile care sunt la menopauză se confruntă cu transpirații nocturne și înroșirea feței. Roșeața poate însă să apară și pe gât sau pe decolteu. Deficitul de estrogen este legat de o scădere a microcirculației sângelui la nivelul pielii, motiv pentru care aceste zone (față, gât și decolteu) se înroșesc. Rozaceea este, de asemenea, cunoscută ca fiind o complicație a înroșirii feței, care este diagnosticată mai frecvent la femeile în vârstă decât la bărbații de aceeași vârstă.

Acnee

Din păcate, acneea nu se întâlnește doar la adolescenți. Este posibil să observi că suferi de accnee între 40 și 50 de ani, chiar dacă nu ai avut niciodată un singur coș în adolescență. Acneea la femeile în vârstă poate debuta chiar înainte de menopauză.

Ce poți să faci în tratarea pielii lipsită de densitate, confort, luminozitate și prospețime?

Folosește produse bogate în ingrediente esențiale pentru piele

Retinolul este forma activă a vitaminei A, esențială pentru sănătatea pielii. Forma chimică a acesteia este deseori utilizată în produsele cosmetice, tocmai datorită faptului că are o serie de beneficii pentru ten: de la combaterea acneei până la estomparea ridurilor.

Acidul hialuronic se găsește în țesutul conjunctiv natural al organismului. Rolul acestuia este de a menține hidratarea la nivelul țesuturilor. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de acid hialuronic încetinește, astfel că folosirea cremelor și serurilor care conțin acid hialuronic ajută la stimularea producției de colagen, având proprietăți anti-aging.

Ce soluție ai pentru uniformizarea culorii pielii

Dacă erai obișnuită să petreci mult timp la soare fără protecție solară, probabil că acum, la menopauză, vei vedea efectele. Pe față, pe gât sau pe decolteu pot apărea pete generate de expunerea neprotejată la soare.

În acest caz, optează pentru produse care au în compoziție ingrediente cu beneficii multiple. De exemplu, PRO-XYLANE este util pentru întărirea suportului tisular al pielii și uniformizarea culorii pielii.

De altfel, aplicarea unei creme de protecție solară pe tot parcursul anului poate ajuta la prevenirea viitoarelor leziuni ale pielii. Folosește o cremă de protecție solară cu spectru larg cu cel puțin SPF 30.

DHEA, un hormon necesar pentru o piele tânără

Dehidroepiandrosteronul (DHEA) este un hormon care împreună cu forma sulfatată (DHEAS) și androstendionul formează androgenii secretați de glandele suprarenale. Concentrația serică de DHEA începe să crească, ajungând la potențialul maxim la 25 de ani. Apoi, intră în declin, ajungând ca la vârsta de 70 de ani să ajungă până la 10% din valoarea sa maximă.

În urma mai multor cercetări, oamenii de știință au descoperit că acest hormon acţionează pozitiv asupra epidermei, dermei şi asupra producţiei de sebum, care este în scădere odată cu înaintarea în vârstă.

Ce beneficii au acizii grași polinesaturați Omega 3, 6 și 9 asupra pielii

Deși sunt numeroase studii care arată că acizii grași Omega 3, 6 și 9 pot reduce simptomele asociate cu tranziția către menopauză, puțini știu că și produsele de îngrijire care au în compoziție uleiuri bogate în acizi Omega sunt benefice pentru femeile care se află la menopauză. Astfel de produse ajută la refacerea lipidelor și ajută la corectarea semnelor date de pierderea lipidelor în timpul nopții.

Ce produse de îngrijire ar trebui să folosești la menopauză

La menopauză, ai nevoie de o îngrijire constantă a pielii cu produse destinate tenului matur, care conțin ingrediente benefice. Astfel, pentru estomparea ridurilor, mizează pe un produs care are în compoziție hedione, pentru creșterea producției de lipide, hepes, pentru netezirea pielii și limitarea uscăciunii tenului, pro-xylane, pentru uniformizarea culorii pielii, acid hialuronic și glicerină, pentru a păstra apa în piele și s-o mențină astfel densă. Un astfel de produs ar trebui folosit zilnic.

Dacă ai tenul uscat și te afli în perioada post instalare menopauză, mizează pe un produs care conține ingrediente esențiale cu rol de reconstrucție a stratului lipidic al epidermei, care ajută pielea să-și recapete suplețea și confortul. Un astfel de produs ar trebui folosit atât dimineața, cât și seara.

În cazul în care tenul tău este uscat sau foarte uscat, ai nevoie de un produs care are în compoziție acizi OMEGA 3-6-9. Aceștia restructurează și redensifică pielea, refăcând imediat lipidele pielii și ajutând producția de lipide noaptea. Acest produs ar trebui aplicat seară de seară.

Tot seara, poți aplica o cremă de noapte, care are o textură de răcorire datorită tehnologiei AQUAKEEP, care acționează ca un rezervor de prospețime.

Modificările hormonale din timpul și după menopauză au repercusiuni și asupra aspectului pielii, de la erupții acneice peste noapte la riduri adânci. Din fericire, poți face o mulțime de lucruri ca să ai o piele frumoasă chiar și în această etapă firească din viață! În primul rând, ai grijă de tine. Asta înseamnă să adopți o dietă bine echilibrată, să faci exerciții fizice regulate și să eviți fumatul. În al doilea rând, este timpul să duci îngrijirea pielii la nivelul următor. Dacă nu ai făcut-o deja, adoptă o rutină de îngrijire a pielii care constă în produse bine formulate, potrivite tipului tău de piele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920