REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
26.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ce se întâmplă cu telefoanele şi alte electronice după ce sunt aruncate la gunoi

Ce se întâmplă cu telefoanele şi alte electronice după ce sunt aruncate la gunoi

Replica API 3 iunie 2013 | 00:00 262

V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă cu telefonul sau laptop-ul atunci când îl aruncaţi? O parte din vechile aparate electronice ajung în China. Tot acolo unde se şi fabrică. China a devenit cea mai mare groapă de gunoi din lume pentru produsele electronice, arată un raportul al Naţiunilor Unite, citat de CNN.

"O mare parte din aceste deşeuri ajung ilegal din cauza convecţiilor Naţiunilor Unite, existând o interdicţie ca deşeurile electronice să fie transferate din ţări dezvoltate precum Statele Unite, în ţări precum China şi Vietnam", spune Ma Tianjie, purtător de cuvând al Greenpeace la Beijing.

În ultimii zece ani, partea de sud a oraşului Guiyu, a devenit un important centru pentru acest tip de deşeuri. Sute de locuitori au devenit experţi în dezmembrarea aparatelor electronice şi electrocasnice.

Pe fiecare stradă, muncitorii stau pe trotuarul din faţa atelierelor şi dezmembrează aparatele cu ciocanul. Drumurile din Guiyu sunt pline cu pachete de plastic, fire, cabluri şi alte gunoaie. Componentele diferite sunt separate în funcţie de valoarea şi potenţialul de vânzare. Pe o stradă se află o grămadă de circuite verzi şi aurii. De cealaltă parte, carcasele de metal ale calculatoarelor.

Chinezii care colectează plasticul spun că îl revând către Foxconn, compania care produce aparate pentru Apple, Dell şi Hewlett-Packard.

În ţările dezvoltate, un calculator era aruncat la şase ani în 1997. În 2005, calculatoarele erau schimbate odată la doi ani. Telefoanele mobile au o durată de viaţă de doi ani şi conţint între 500 şi 1.000 de compontente. Multe dintre acestea conţin metale grele precum, mercur şi cadmiu. Cei mai mari producători de deşeuri electronice sunt SUA şi China. Din 2003, în China sunt aruncate, anual, 5 milioane de televizoare, 4 milione de frigidere, cinci milioane de maşini de spălat, cinci milioane de calculatoare şi zeci de telefoane mobile.

Sursă: Economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369