REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce se întâmplă dacă eşti prins băut la volan şi refuzi să sufli în aparatul Drager

Ce se întâmplă dacă eşti prins băut la volan şi refuzi să sufli în aparatul Drager

Replica API 28 martie 2016 | 23:47 2278

Exemplu: cazul unui mangaliot

Exemplu: cazul unui mangaliot

Mulţi şoferi prinşi pe picior greşit consideră că dacă nu suflă în aparatul Drager şi refuză recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei vor scăpa de dosar şi condamnări. Numai că se înşală amarnic. Chiar dacă articolele din Noul Cod Penal prevăd aceleaşi pedepse cu închisoarea, judecătorii pot aplica măsuri mai drastice în cazul celor care refuză să se supună legii. Acesta este şi cazul unui bărbat din Mangalia, care a primit, recent, un an cu suspendare.

Luând două cazuri separate, fiecare din speţa respectivă, observăm că o persoană care este acuzată de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice poate primi o pedeapsă mai grea faţă de cea în cazul căreia se stabileşte că a condus sub influenţa băuturilor alcoolice. Spre exemplu, Viorel Galaction din Mangalia a refuzat să sufle în aparatul Drager şi să-i fie recoltat sânge, el fiind condamnat, pe 24 martie, de Judecătoria Mangalia, la un an cu suspendare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Însă, Romanescu Eugen, tras şi el pe dreapta de poliţiştii rutieri, a primit 8 luni cu suspendare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Astfel, dacă şoferii cred că vor scăpa basma curată prin faptul că refuză să se supună legii, iată că se înşală amarnic. Însă, potrivit Art. 337 din Noul Cod Penal, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice se referă la refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive.

Această infracţiune se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. De asemenea, Art. 336 din Noul Cod Penal se referă la conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, ceea ce înseamnă conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere. Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614