REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce se întâmplă dacă Radu Mazăre demisionează din funcția de primar al Constanței

Ce se întâmplă dacă Radu Mazăre demisionează din funcția de primar al Constanței

Replica API 6 aprilie 2015 | 00:00 235

Studiu de caz

Studiu de caz

Radu Mazăre

Epoca Radu Mazăre se apropie cu rapiditate de final, la Constanța. Primarul, demisionar din PSD, susține că va pleca și de la instituția pe care o conduce de 15 ani. Chiar dacă nu va demisiona din funcție, în orice caz, din 2016, numele său nu va mai figura printre candidați, fiind aproape o certitudine. Totuși, ce s-ar întâmpla dacă, într-adevăr, ar demisiona, așa cum susține?

Audiat, luna trecută, la DNA, Radu Mazăre spunea cu cuvinte grele că va renunța la viața de politician. „Nu contează ce vrea poporul că am și eu dreptul de a trăi. Nu pot trăi în fiecare zi cu geanta la ușă. Vreau și eu să trăiesc. Fac 47 de ani. Nu mai pot să mă ocup nici de oraș, că vin procurorii. Nu mă interesează cine conduce organizația.

Eu trăiesc un coșmar. Nu mai vreau să îl mai trăiesc, indiferent ce se întâmplă în administrație, în politică, în Constanța”, a spus Mazăre. Pe jumătate, s-a întâmplat. Pe 19 martie a.c., primarul a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD. A rămas doar simplu membru, pentru a-și asigura mandatul de primar. Însă, dacă va renunța și la acesta? În acest caz, ne pregătim pentru alegeri anticipate mai repede decât ne așteptam, întrucât avem precedentul creat. De fapt, trei, unul la Cluj, altul la Piatra Neamț și altul la Ploiești.

În 27 martie a.c., Gheorghe Ștefan a demisionat din funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț, iar în ședința Consiliului Local, din 31 martie a.c., s-a luat act de încetarea mandatului. Pe 10 martie a.c., aflat în arest preventiv de 30 de zile, Iulian Bădescu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Ploieşti. Potrivit art. 16 din Legea nr.393/2004 privind Statul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în toate cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului.

Ordinul prefectului, împreună cu un extras al procesului verbal al şedinţei, se înaintează Ministerului Afacerilor Interne, care va propune Guvernului stabilirea datei desfăşurării alegerilor pentru noul primar, iar alegerile, potrivit legii, se organizează în 90 de zile. Numai că, avem și situații contrare. Vineri, Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză formațiunii locale a PNL, care a intentat proces Guvernului, pentru că nu a organizat alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Funcția era vacantă ca urmare a demisiei lui Horea Uioreanu. Decizia nu este definitivă, însă Guvernul, pârât în cauză, nu s-a apărat în nici o secundă. Executivul nu a fost reprezentat de vreun avocat și a invocat scuze financiare, nicidecum juridice, susținând că, la Cluj, nu au fost organizate alegeri anticipate pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, pentru a nu irosi „nejustificat bani de la bugetul de stat”.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai 2014 pentru fapte de corupţie, iar în 23 iunie a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la spălare de bani. Funcţia de preşedinte al CJC a rămas vacantă în 6 octombrie 2014, când prefectul judeţului, Gheorghe Ioan Vuşcan, a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de preşedinte al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia. În prezent, CJ Cluj este condus de vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte Vakar Istvan (UDMR).

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102