REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 17 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6702
17.4° Constanța Miercuri, 17 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6702
 

Ce simți când iei COVID-19 după vaccinare

Ce simți când iei COVID-19 după vaccinare

Replica API 20 septembrie 2021 | 00:00 827

Infecțiile atipice cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai puțin frecvente - ceea ce sporește confuzia pentru persoanele care le experimentează. Conform declarațiilor, testarea pozitivă a generat sentimente de șoc, furie, teamă și chiar rușine. Mulți au spus că s-au simțit în centrul dezbaterilor aprinse despre vaccinuri, măști și viitorul pandemiei, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Mai sunt multe de aflat despre COVID-19

Infecțiile atipice se referă la teste pozitive pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, la persoanele care au fost complet vaccinate împotriva COVID-19. Cazurile grave descoperite sunt mai puțin frecvente: peste 166 de milioane de persoane au fost complet vaccinate împotriva COVID-19, iar Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au înregistrat 7.525 de cazuri descoperite care au dus la spitalizare sau la deces.

Incidența este relativ scăzută, a spus Jessica Malaty Rivera, un epidemiolog de boli infecțioase: „Dar tot ceea ce știm despre numărul acestor infecții revoluționare este că reprezintă un procent absolut nesemnificativ”.

„Avem încă nevoie de mai multe date despre cât de frecvente sunt infecțiile descoperite - iar CDC ar trebui să raporteze aceste date”, a adăugat Julia Raifman, profesor asistent de politici de sănătate la Universitatea din Boston. CDC nu numără în prezent cazuri ușoare de COVID-19, iar Raifman a sugerat că această absență a datelor ar putea contribui la confuzia publică cu privire la nivelul de risc cu care se confruntă persoanele vaccinate.

După cum a scris Katherine J. Wu în Atlantic, capacitatea de a dezvolta COVID-19 nu este ceea ce diferențiază persoanele vaccinate de cele nevaccinate. „Diferența nu se referă la vaccinare sau infectare”, a scris Wu. „Este vorba de consolidarea apărării noastre, astfel încât să fim gata să luptăm împotriva unei infecții din cea mai bună poziție posibil”.

Dacă îndrumările de sănătate publică sugerează altfel, ar putea risca să creeze așteptări false și chiar să stigmatizeze experiența testării pozitive în timp ce omul știe că este vaccinat.

„Persoanele vaccinate ar trebui să știe că șansele lor de reinfectare sunt mult mai mici decât cele ale persoanelor nevaccinate”, a spus Raifman. "Dar... infecția poate surveni atunci când există o transmitere necontrolată a COVID-19, așa cum este situația cu care ne confruntăm în prezent”.

Un nou studiu arată că 1,8% dintre cei vaccinați s-au infectat

Persoanele care au primit a doua doză de vaccin Pfizer / BioNTech în urmă cu cinci sau mai multe luni au mai multe șanse să fie testate pozitiv pentru COVID-19 decât persoanele care au fost complet vaccinate cu mai puțin de cinci luni în urmă, sugerează noile date.

Cercetătorii israelieni au studiat aproape 34.000 de adulți complet vaccinați, care au fost testați pentru a vedea dacă au avut COVID-19. Per total, 1,8% dintre ei au dat rezultate pozitive.

La toate vârstele, șansele de testare pozitivă au fost mai mari atunci când ultima doză de vaccin a fost primită cu cel puțin 146 de zile mai devreme, a raportat echipa de cercetare. La pacienții cu vârsta peste 60 de ani, șansele unui test pozitiv au fost de aproape trei ori mai mari atunci când au trecut cel puțin 146 de zile de la a doua doză.

Majoritatea noilor infecții au fost observate recent, a declarat coautorul cercetării, dr. Eugene Merzon de la Leumit Health Services din Israel.

„Foarte puțini pacienți au avut nevoie de spitalizare și este prea devreme pentru a evalua severitatea acestor noi infecții în ceea ce privește internarea în spital, necesitatea ventilației mecanice sau a mortalității”, a adăugat el. „Planificăm să ne continuăm cercetările.”

Poveștile pacienților infectați au devenit virale

Poveștile despre depistarea infecției cu COVID-19 după vaccinare pot fi amplificate tocmai pentru că sunt văzute ca surprinzătoare - multe au devenit virale pe rețelele de socializare, iar unele au devenit sursă pentru comentatorii care aduc argumente inexacte împotriva vaccinurilor.

Tweet-urile de la persoanele cu infecții descoperite adună mii de aprecieri și redistribuiri, iar răspunsurile variază de la susținere la scepticism. Poate fi copleșitor pentru pacienții care nu se așteptau la o infectare după vaccinare.

„Nu mi-a venit să cred cum a explodat postarea mea”, a spus Melinda Simmons, profesor de biologie din Florida, al cărui tweet despre cazul ei a provocat mai mult de 1.000 de comentarii. „Am încercat să blochez trolii și oamenii care folosesc postul meu ca argument împotriva vaccinării, dar am renunțat după un timp. Eram bolnavă, iar gestionarea răspunsurilor era epuizantă”.

Persoanele care au fost vaccinate răspund și cu o gamă largă de reacții. „Unii oameni vaccinați par să răspundă cu anxietate și frică foarte intense”, a spus Mike McHargue, un autor din Los Angeles și fondator al unei publicații, care a scris pe Twitter despre descoperirea cazului său de COVID-19 la începutul lunii iulie. „Alți oameni vaccinați spun că este revoltător cazul meu și nu vor mai tolera măștile, distanțarea sau alte măsuri”.

Michael Miranda fusese complet vaccinat de peste patru luni, când a fost testat pozitiv pentru coronavirus. „M-am uitat fix la telefonul meu pentru câteva clipe, întrebându-mă dacă este vorba de o condamnare la moarte”, a spus Miranda, care lucrează ca ofițer de probațiune în Hawaii. După ce s-a întors acasă dintr-o călătorie pe Coasta de Vest, Miranda a experimentat frisoane, strănuturi și febră. „Am început imediat să dau vina pe toți oamenii care nu purtau măști”, a spus el.

Miranda a spus că o persoană i-a spus că boala lui este o consecință a „asumării riscurilor odată cu bucurarea de libertățile noastre”. El a considerat că acest comentariu este politic și a refuzat să răspundă. „Cred cu tărie că problemele de sănătate publică nu ar trebui niciodată politizate”, a spus el.

„Pacienții au pus cu siguranță mult accent pe a ne semnaliza că au făcut tot ce trebuie înainte de a se îmbolnăvi”, spune David Putrino, neurolog și expert în reabilitare la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai, care a tratat câteva persoane cu COVID-19. „Cred că, din păcate, există un element de rușine [sau] vinovăție asociat cu infectarea cu COVID-19 în acest stadiu”.

Experiențele pacienților arată, de asemenea, că, deși este foarte puțin probabil ca infecțiile descoperite să provoace noi valuri de infecție sau să copleșească sistemele de îngrijire a sănătății, ele pot avea totuși implicații semnificative pentru indivizi, familiile lor și comunitățile lor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369