REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce soluţii au românii cu rate imense la bănci

Ce soluţii au românii cu rate imense la bănci

Victor ROTARU 23 ianuarie 2023 | 00:00 799

Dacă pe perioada pandemiei de Covid autorităţile au încercat să vină în ajutorul românilor vulnerabili din acest punct de vedere, prin măsuri temporare, precum amânarea, în acest moment oamenii trebuie să găsească soluţii pentru a-şi plăti ratele.

Ce solutii au romanii cu rate imense la banci

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară al BNR, nu a avut  răspunsuri concrete în ce-i priveşte pe românii care s-au trezit cu rate chiar dublate în ultimul an, limitându-se la a declara că este o perioadă grea şi astfel tinerii care se gândesc să apeleze la un credit imobiliar ar trebui să amâne această decizie şi să rămână, momentan, în chirie.

„Să analizeze dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme nu este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani.”, este părerea specialistului.

Întrebat de situaţia celor care au rate din ce în ce mai mari la creditele în lei, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul BNR a răspuns tranşant.

„Dacă îi mângâiem pe creştet pe cei care sunt imprudenţi şi îi penalizăm pe cei care economisesc societatea nu o va duce mai bine. O va duce mult mai rău.”, a declarat Eugen Rădulescu.

Mai mult, expertul Băncii Centrale spune că nu este exclus ca cei care se plâng că nu îşi mai pot plăti ratele să nu vrea, de fapt, să mai suporte cheltuielile. Şi aminteşte de măsura dării în plată.

„În cele şase luni în care a funcţionat până când a fost declarată neconstituţională am observat, la vremea respectivă, că 70% dintre cei care nu şi-au plătit datoriile erau cei care puteau să îşi plătească datoriile, dar n-au mai vrut.”, a mai spus acesta.

Una dintre soluţiile pe care le au rommânii care nu-şi mai permit să achitele ratele umflate este reeşalonarea creditului, dar şi aceasta presupune unele riscuri pe termen mediu şi lung.

„Dacă pe o perioadă pe termen mediu ai un venit stabil este în regulă, este o decizie individuală, este bine să îţi iei o proprietate a ta. Dar să nu ajungi cu ea cu un grad de îndatorare mai mare de 40% pentru că atunci este posibil ca în situaţii complicate – un viitor puseu inflaţionsit e posibil să te afecteze.”, a spus de curând Adrian Câciu, ministrul Economiei, potrivit romaniatv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa le dati banii cuveniti si sa nu ii mai priviti ca pe niste infractori...toate campurile arabile sunt situri arheologice..ai sictir
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218