REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce sporturi reduc riscul de obezitate la adolescenți?

Ce sporturi reduc riscul de obezitate la adolescenți?

Replica API 28 septembrie 2020 | 00:00 755

Un nou studiu arată că anumite sporturi reduc riscul de supraponderalitate și obezitate în rândul adolescentilor – află despre ce sporturi este vorba.

Obezitatea este caracterizată de excesul de grăsimi acumulate. Această condiție vine cu o serie de riscuri pentru sănătatea adolescenților, dar și a adulților. În perioada adolescenței, kilogramele în plus sunt mai greu de suportat că oricând, asta pentru că vin într-o perioada oricum dificilă, în care stimă de sine are probleme și nevoia de acceptare socială crește. De aceea, este foarte important că obezitatea la adolescenți să fie prevenită prin reducerea riscurilor, scrie doc.ro.

Un copil/ adolescent din trei suferă de supraponderalitate sau obezitate. Acesta este predispus la o serie de riscuri pentru sănătate, începând de la astm, până la diabet de tip 2, colesterol mărit ori hipertensiune. Adolescentul supraponderal are șanse mari să devină un adult obez.

Obezitatea în timpul adolescenței crește și riscul de tulburări psihice precum depresie, anxietate sau tulburări alimentare, această perioada fiind extrem de sensibilă pentru tânărul adult în formare.

Un studiu făcut de cercetătorii de peste Ocean a analizat impactul pe care îl au sporturile de echipa asupra riscului de obezitate în rândul adolescenților. Concluzia studiului a fost următoarea: adolescenții care practică sporturi de echipa precum fotbalul, voleiul ori baschetul au risc scăzut de supraponderalitate. Așadar, implicarea adolescentului în sporturile de echipa este mai benefică pentru greutatea și sănătatea acestuia decât practicarea unui sport individual precum ciclismul, fitnessul, aerobicul sau înotul.

Mai mult decât atât, același studiu arată că practicarea sporturilor de echipa este mai eficientă și în reducerea greutății la adolescenții care suferă deja de supraponderalitate ori obezitate.

Pentru sporirea efectului sporturilor de echipa asupra greutății adolescenților, se recomandă înscrierea acestora la două sporturi de echipa.

În acest sens, părintele ar trebui să încurajeze copilul de la vârste cât mai fragede să aleagă sporturile de echipa. În acest fel, la adolescență, acesta își va păstra preferință pentru aceste sporturi.

Totodată, și programa școlară ar trebui să încurajeze participarea copiilor și a adolescenților la sporturi de echipa. Fotbalul, voleiul și baschetul sunt doar câteva dintre sporturile care ar trebui să se practice la ora de sport de la școală, nu doar în timpul liber.

Pe lângă sporturile de echipa, adolescentul își poate menține indicele de masă corporală (IMC) în limitele normale, prin adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate. Alimentele de tip fast-food, snacks-urile și dulciurile, care se numără printre preferatele adolescenților, ar trebui evitate sau consumate în cantități limitate, doar ocazional.

Părintele trebuie să educe copilul să facă alegeri alimentare sănătoase, iar în acest fel se asigura că atunci când va deveni adolescent, acesta va rămâne cu câteva noțiuni deprinse de acasă. Puterea exemplului este foarte importantă pentru cei mici, așa că părinții trebuie să aibă un stil de viață exemplar și o alimentație fără cusur, astfel încât să servească drept exemplu pozitiv.

Dacă părintele observă că adolescentul are probleme cu greutatea, trebuie să ia atitudine cât mai rapid. În acest sens, poate avea o discuție cu acesta, însă poate să apeleze și la specialiști, precum un nutriționist și un antrenor de fitness. Cu îndrumarea acestora, tânărul va reuși să revină la o greutate normală și va învață cum să o mențină.

Stimă de sine este foarte importantă în perioada adolescenței, de aceea nu ar strică să apeleze și la consiliere terapeutică oferită de un psiholog. Un specialist în psihologie va putea să ajute adolescentul să își accepte corpul, să își păstreze determinarea și să își recapete încrederea în propria persoană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614