rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce spun gândurile despre sănătatea noastră mintală?

La ce te gândești când ai câteva momente libere? Gândurile aduc indicații semnificative despre sănătatea mintală a unei persoane, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Majoritatea cercetărilor psihologice care se adresează gândirii umane fie le spun oamenilor la ce să se gândească sau le cer participanților să-și amintească la ce se gândeau cu câteva minute înainte, fie utilizează chestionare de auto-raportare pentru a capta instantanee ale gândurilor în diferite momente în timp.

Însă, potrivit autorilor unui studiu¹ condus de Universitatea din Arizona, aceste abordări nu spun prea multe despre modul în care gândurile se desfășoară și tranzitează în timp – caracteristici ale gândirii pe care le considerăm importante pentru sănătatea noastră mintală.

Pentru a surprinde aceste proprietăți dinamice ale gândirii, era nevoie de un metodă care înregistrează gândurile în timp real și pentru perioade îndelungate.

Gândurile din scurtele momente de pauză spun multe despre sănătatea mintală

Studiul de față, publicat în jurnalul Scientific Reports, poate oferi câteva indicii despre ce spun gândurile noastre, iar descoperirile dezvăluie o cantitate surprinzătoare de informații despre sănătatea mintală.

78 de participanți au fost instruiți să-și exprime gândurile cu voce tare timp de 10 minute în timp ce stau singuri într-o cameră fără acces la dispozitive electronice. Cercetătorii au folosit echipamente audio pentru a înregistra acele gânduri, apoi au transcris înregistrările și le-au analizat pentru conținut. În total, au fost analizate peste 2.000 de gânduri.

Oamenii de știință au încercat să imite în acest studiu micile pauze pe care le avem cu toții de-a lungul zilei, cum ar fi când stăm la coadă la o cafenea, când facem un duș, când stăm întinși în pat înainte să adormim și așa mai departe. Toate acestea sunt momente în care solicitările externe sunt minime și gândurile tind să iasă la suprafață.

Cercetătorii au încercat să măsoare tiparele de gândire. Ei au fost interesați în special de captarea așa-numite gândirii ruminative, adică atunci când o persoană are constant aceleași gânduri negative, ceea ce reprezintă un simptom obișnuit al depresiei.

În timp ce majoritatea participanților și-au petrecut cele 10 minute gândindu-se la prezent sau viitor într-un mod neutru din punct de vedere emoțional, participanții care au obținut un punctaj ridicat la un chestionar de gândire ruminativă au experimentat gânduri mai concentrate asupra trecutului și mai negative. Persoanele cu acest tip de gândirea tindeau să se gândească în special la ei înșiși.

Gândurile negative durează mai mult decât cele pozitive

Autorii au urmărit anumite gânduri de-a lungul perioadei analizate, măsurând cât de mult au durat și cât de scurte sau de ample au fost. La persoanele care aveau gânduri negative acestea au durat mai mult decât cele pozitive, iar acele gânduri negative au devenit progresiv mai restrânse ca subiect.

Cu alte cuvinte, investigatorii au asistat la modul în care unii oameni au devenit prinși în cicluri de gândire ruminativă.

Deși oamenii au fost recrutați aleatoriu pentru studiu, fără ca autorii să știe dacă participanții au fost diagnosticați cu vreo afecțiune clinică, a fost surprinzător pentru aceștia să constate că, în doar 10 minute de timp liber, procesele de gândire dau multe informații despre tulburările de sănătate mintală cu care se confruntă o persoană.

Gânditul cu voce tare, în singurătate, poate fi terapeutic

Unii participanți au considerat că aceste 10 minute au fost productive și inspiraționale. Aceștia sunt oameni carte s-au gândit la subiecte sau la obiective pozitive pe care doreau să le atingă. Gândurile altora au fost destul de creative, iar mulți participanți au descoperit că exercițiul le-a oferit o pauză revigorantă de la realitatea grăbită în care trăiau.

Deși exercițiul nu a fost conceput ca având potențial terapeutic, mulți oameni l-au văzut ca pe o sesiune de terapie cu ei înșiși. De altfel, există cercetări cu privire la puterea terapeutică a exteriorizării gândurilor prin scrierea în jurnal sau prin împărtășirea gândurilor cu alții.

Deși studiul inițial s-a încheiat înainte de pandemia de COVID-19, autorii au efectuat, de asemenea, o versiune a acestui studiu în timpul pandemiei și sunt în proces de analiză a rezultatelor. Statul în casă mai mult timp a afectat dramatic starea mintală a multor oameni, constatându-se o creștere a anxietății și a depresiei, precum și a abuzului de substanțe.

Momentele de tăcere, cu noi înșine, ne ajută să ne îmbunătățim sănătatea mintală

Societățile occidentale par să întărească ideea unui stil de viață în care suntem mereu în mișcare, aducându-ne munca acasă cu noi sau petrecând prea mult timp pe rețelele de socializare, spun autorii, însă, deși luarea pauzelor mintale poate fi subevaluată în societatea aglomerată și distrasă în care trăim în prezent, procedeul este unul necesar.

Oamenii de știință speculează că antrenarea unei persoane încă din copilărie să facă pauze mintale (să stea în liniște câteva minute, să nu se uite pe telefon etc.) poate ajuta la menținerea într-o stare mai bună a sănătății mintale. Îmblânzindu-ne reflexul de a ne scoate telefonul ori de câte ori există un moment de tăcere, putem obține beneficii pentru sănătatea mintală și pentru creativitate, spun cercetătorii.

Savanții sunt interesați în continuare de rețeaua implicită, o rețea a creierului care joacă un rol important în gândurile fiecărei peraoane, studiind funcțiile și analizând ce anume ar putea să nu meargă bine la persoanele cu stiluri de gândire disfuncționale, cum ar fi gândirea ruminativă sau gândurile intruzive.

Munca lor are legături potențiale cu imagistica prin rezonanță magnetică funcțională sau cu RMNf în stare de repaus, o metodă populară folosită de oamenii de știință pentru imagistica creierului. Tehnica implică plasarea unei persoane într-un scaner cerebral timp de aproximativ 10 minute și înregistrarea tiparelor activității creierului pe măsură ce apar gânduri spontane.

Ca o concluzie, cercetătorii speră să conecteze caracteristicile psihologice ale gândirii inactive cu tiparele biologice de activitate și conectivitate care se schimbă de-a lungul timpului pentru a oferi o imagine mai completă a conștiinței și a sănătății mintale, care să facă astfel mai multă lumină în procesul uman de gândire.

Ce poți face când vrei să iei o pauză mintală?

Ia masa singur, fără să discuți cu nimeni în timp ce mănânci.

Fă o plimbare scurtă, neînsoțit, în parc.

Mergi singur la un film.

Citește câteva pagini dintr-o carte.

marţi, 25 ianuarie 2022352
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Replica te ajută să câștigi 10 invitații duble la NEVERSEA!
GANDUL.RO
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 mai 14:42SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....170

21 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri167
21 mai 00:00SănătateConsumul de cereale integrale poate reduce factorii de risc cardiovascular176
21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...193

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este200
21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'203
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...182

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani182
21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei168
21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...169

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional194
21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă186
Vremea
23.8°18.7° - 23.8° sâmbătă, 21 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 5.08 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 23:44SportFotbal: TAS a respins cererea CSA Steaua privind suspendarea barajului de promovare în Liga I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua privind...350

21 mai 23:43SportReal Madrid, contract de 360 de milioane de euro pentru exploatarea stadionului

Real Madrid a încheiat un contract de 360 de milioane de euro cu fondul de investiţii Sixth Street şi compania...368

21 mai 23:44SportScandal la finala Cupei României! Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a câştigat, joi seară, pentru prima dată Cupa României, învingând în finală,...885

21 mai 23:45SportImnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă. Totul s-a întâmplat sub privirile...560

Local
21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...328

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...395

21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112

487

21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...486

21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și...325

21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...395

21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

O femeie a mers în instanță, solicitând un ordin de protecție pe numele concubinului său, George Cătălin...939

21 mai 00:05LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian!

RAJA S.A. va executa lucrări de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, din...339

21 mai 00:06LocalZip Escort susține ”maratonul nisipului” 2022

334

Politică
21 mai 00:00PoliticăCiucă: Firmele în continuă extindere, poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară activitatea

Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...202

21 mai 00:04PoliticăPrefectul Capitalei refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire ilegale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...434

21 mai 00:04PoliticăMinistrul Bogdan Aurescu respinge ferm acuzațiile Rusiei

383

21 mai 00:04PoliticăPlanul de combatere a cancerului va fi lansat în Parlament

Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...329

21 mai 00:05PoliticăLocuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...299

21 mai 00:05PoliticăSalariaţii şi foştii salariaţi - acces online la datele proprii din Revisal

666

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4197

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3395

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3530

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1670

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1937

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3175

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2405

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6185

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11478

Monden
21 mai 00:00MondenDouă filme britanice îşi dispută afişele sălilor de cinema nord-americane

Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...174

21 mai 00:00MondenCannes 2022: Rithy Panh, preşedintele juriului TikTok, a demisionat

Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...163

21 mai 00:00Monden'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

176

21 mai 00:00MondenAl doilea sezon al serialului 'Squid Game', lansat la sfârşitul anului 2023 sau în 2024

Al doilea sezon al serialului "Squid Game" ("Jocul calamarului"), cea mai de succes producţie din istoria platformei...189

21 mai 00:00MondenAcademia Americană de Film restabileşte criteriile de dinaintea pandemiei pentru filmele care aspiră la Oscar

Academia Americană de Film a decis să restabilească criteriile pentru filmele care intră în cursa premiilor Oscar...174

21 mai 00:00MondenSissi inspiră din nou cineaştii: Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi...190

21 mai 00:00MondenKirill Serebrennikov a condamnat războiul din Ucraina cu prilejul premierei la Cannes a filmului său ''Tchaikovsky's wife'

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...186

21 mai 19:27MondenCântăreţul Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară

Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...349

21 mai 13:49MondenA murit celebrul compozitor Vangelis

922

Mapamond
21 mai 00:00MapamondMarea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței pe fondul răspândirii în Europa

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...173

21 mai 00:00MapamondParchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de...174

21 mai 19:29MapamondRusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

436

21 mai 00:00MapamondGermania: O persoană a fost rănită prin împuşcare într-o şcoală la Bremerhaven

O persoană a fost rănită joi prin împuşcare într-o şcoală din centrul oraşului Bremerhaven, în nordul...186

21 mai 19:28MapamondUn tribunal din Kiev a decis arestarea lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a...625

21 mai 00:00MapamondOMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinez anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...190

21 mai 19:46MapamondVladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere pe 3 iunie

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...667

21 mai 01:14MapamondMacron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la...454

21 mai 19:47MapamondÎn Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

471

Sănătate
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...182

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani

Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...182

21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei

168

21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...193

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii...200

21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Variola maimuței este o zoonoză silvatică cu infecții umane incidentale care apar de obicei în zonele împădurite...203

21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...169

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...194

21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

186

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT