REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce spun procurorii despe „talibanii" de la Cogealac: Situaţia este unică la nivelul judeţului

Ce spun procurorii despe „talibanii" de la Cogealac: Situaţia este unică la nivelul judeţului

Replica API 14 noiembrie 2016 | 00:08 421

Un nou termen în proces

Un nou termen în proces

Un nou termen a avut loc în dosarul în care mai multe persoane au fost trimise în judecată pentru omor, fiind vorba de Ilie Niculescu, Constantin Niculescu, Alexandru Nicuşor Niculescu, Vasile Constantin, Cristian Tocica, Gheorghe Zaifu, Nicolae Zaifu, Vasile Butcaru şi Vasile Tocica. La mijloc este vorba despre o situaţia conflictuală mai veche, procurorii menţionând că situaţia este unică la nivelul judeţului Constanţa.

Precizăm că indivizii sunt crescători de animale şi au fost implicaţi în mai multe scandaluri. Spre exemplu, unii dintre ei, pe 7.11.2015, în jurul orelor 11.00, au snopit în bătaie un bărbat. Mai exact, Andrei Dore, Gheorghe Asanache, George Tocica şi Vasile Butcaru au agresat-o fizic prin lovirea cu obiecte contondente din lemn şi o ţeavă din fier pe persoana vătămată Constantin Tuşa în timp ce aceasta se afla pe un teren situat în extravilanul comunei Cogealac, judeţul Constanţa, la o distanţă de aproximativ 3 km de comună. Mai exact, victima se afla în locul cu pricina cu un alt cetăţean, cu care efectua măsurători pentru a-şi împrejmui partea sa de pământ. Din nefericire, aceasta s-a ales cu leziuni traumatice ce a necesitat pentru vindecare 60 zile de îngrijiri medicale.

Precizăm că indivizii sunt mai vechi „cunoştinţe” ale oamenilor legii, ei fiind cercetaţi în mai multe dosare penale, multe dintre ele pentru acte de violenţă. La una din şedinţele de judecată, procurorii chiar au precizat că situaţia este unică la nivelul judeţului. „Situaţia din Cogealac este deosebită, fiind unică la nivelul judeţului Constanţa, zonă în care este notoriu că ex-primarul comunei (declaraţie făcută înainte de alegerile din vară) a generat scandaluri publice cunoscute la nivel naţional, în care oamenii îşi realizează interesul cu pumnul, cu parul, prin violenţă şi ameninţări. Facem trimitere exemplificativă la scandalul cu eolienele în care primarul a condus zeci de persoane, care prin violenţă, au alungat investitorii din zonă, dosar în care s-au pronunţat condamnări definitive.

Aşa se explică evoluţia şi amplificarea activităţii grupării de talibani, suspecţii din prezenta cauză fiind membrii cu drepturi depline ai acestei grupări”, potrivit anchetatorilor. Mai exact, aceştia susţin că, pe raza comunei Cogealac, în mandatul unor primari, s-a constituit ad-hoc o grupare violentă care pur şi simplu terorizează sătenii, slujind se pare unor interese conexe cauzei de faţă. Astfel, membrii grupării cunoscut notoriu ca fiind denumiţi „talibani”, fără a fi măcar angajaţi ai primăriei, fără un minimum de pregătire în materie administrativă, însoţesc, de regulă, funcţionari publici la tot felul de măsurători şi la activităţi ce slujesc intereselor unor persoane ce destabilizează social zona, au mai spus procurorii.

„În comuna Cogealac, este o comunitate de agricultori foarte reputată, însă administraţia publică locală, cu sprijinul “talibanilor”, care în ultimul timp acţionează deja independent, creează probleme inclusiv pe linie cadastrală, în scopul exercitării unei forme de presiune asupra deţinătorilor de terenuri care sunt râvnite de alte persoane. Pe de altă parte, membrii grupului de “talibani” au sute de animale, deşi şi-au vândut terenurile, situaţie în care păşunează animalele pe culturilor altora. Totodată, cei vizaţi de astfel de activităţi, de multe ori, sunt nevoiţi să plătească taxă de protecţie acestor talibani, pentru a nu le fi distruse culturile prin păşunat”, se arată în rechizitoriu. Indivizii au ajuns în atenţia oamenilor legii şi în ianuarie anul curent, când au fost propuşi spre arestare. Apoi, în februarie au fost trimişi în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanţa. Cel mai recent termen a fost pe 11 noiembrie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Makidoniii fortaaaaa
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108