REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ce spun şoferii prinşi vorbind la telefon: "Mă scărpinam la ureche"; "Mă suna şeful"

Ce spun şoferii prinşi vorbind la telefon: "Mă scărpinam la ureche"; "Mă suna şeful"

Replica API 22 iunie 2013 | 00:00 120

Mâncărimile acoperă tehnologia!

Mâncărimile acoperă tehnologia!

"Nu vorbeam la telefon, mă scărpinam la ureche" - nu este scuza vreunui copil, dar nici cea a vreunui soţ infidel. Vorbim de şoferii care sunt prinşi de către poliţişti vorbind la telefon. Iar dacă nu se scărpinau la ureche, probabil că îi durea ceva sau i-a sunat şeful, orice, numai să nu se aleagă cu amendă. Despre şoferii cu scuze puerile, întâlniţi prin Constanţa, şi ce riscă aceştia, puteţi citi în rândurile de mai jos.

Când vine vorba să-şi salveze pielea, constănţenii sunt foarte inventivi. Dacă mai sunt, pe deasupra, şi şoferi, inventivitatea capătă conotaţii exorbitante. Nu puţine au fost cazurile când cei aflaţi la volanul unui autoturism au fost traşi pe dreapta de poliţişti pentru că vorbeau la telefon, cu toate că ştiau foarte bine că încălcau legea. Dar, puţini sunt aceia ce îşi recunosc vina şi acceptă consecinţele apelând la "poziţia ghiocelului". Păi cum, chiar aşa, fără puţin scandal sau replici în contradictoriu, unde ar mai fi farmecul? Potrivit oamenilor legii, şoferii înclină mai mult în sfera puerilă, dând nişte explicaţii menite să te lase cu gura căscată. Fruntaşi sunt cei care rămân şi ei surprinşi, de parcă ar fi fost cuprinşi de un fenomen paranormal: "Da? Vorbeam la telefon?", întreabă ei cu ochii mari. După care stau puţin pe gânduri, se luminează: "Ah, nu vorbeam la telefon, stăteam cu mâna la ureche, mă scărpinam". Iar dacă nu se scărpina, îl durea urechea, iar dacă nu îl durea urechea, era curent şi stătea cu mâna acolo. Orice în beneficiul urechii doar să nu reiasă faptul că vorbea la telefon. O altă categorie este cea a oamenilor dedicaţi meseriei: "Mă suna şeful, nu aveam cum să nu-i răspund". Mai departe apare segmentul oamenilor ocupaţi: "Nu aveam timp de hands free, era o urgenţă!", iar lista poate continua. "Prima scuză şi cea mai des întâlnită este: nu vorbeam, mă scărpinam la ureche. Mai sunt care au telefoane mici şi le acoperă cu palma şi stau cu urechea pe palmă, dar ei vorbesc la telefon. Iar dacă îi prindem, ei spun: nu, domnule, stăteam şi eu cu palma la ureche. Mai sunt şi cei care spun că au avut o urgenţă, că i-a sunat şeful şi nu puteau să nu răspundă...", a declarat, pentru "Replica", Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Însă, există şi şoferi care se dau de pământ că ei nu vorbeau la telefon şi punct, chiar dacă au fost văzuţi. Nu şi nu şi merg până în pânzele albe. Dar, mare atenţie! Aceste cazuri se întorc tot împotriva lor. "Sunt şi cei pe care îi oprim, ne ducem lângă ei şi îşi închid telefonul. Le spunem de ce i-am oprit şi ei spun că nu este adevărat. În astfel de cazuri se întocmeşte procesul verbal şi conducătorul auto trebuie să probeze că el, de fapt, nu vorbea la telefon"; a mai spus Sobaru.

Ce riscă şoferii care vorbesc la telefon în timp ce sunt la volan

Să conduci şi să vorbeşti la telefon, clar nu este o combinaţie bună. În primul rând atenţia la drum nu mai este aceeaşi şi apoi intervine şi faptul că o mână este ocupată. În plus, cum oameni suntem şi le-am văzut pe toate, nu putem nega că nu există cazuri când şoferul chiar vrea să dovedească faptul că este multifuncţional, vorbind la telefon, fumând şi ţinând volanul cu genunchii. "În primul rând, vorbind la telefonul mobil, atenţia nu mai este concentrată pe ceea ce se întâmplă în trafic şi în al doilea rând, având o mână la ureche nu poţi manevra atât de bine volanul", ne-a mai spus şeful Serviciului Rutier. Şoferii prinşi pe picior greşit riscă o amendă contravenţională, două puncte de amendă şi două de penalizare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218