REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ce spune Administrația Națională a Penitenciarelor despre hărțuirea gardienilor cu SMS-uri pe telefoanele personale

Ce spune Administrația Națională a Penitenciarelor despre hărțuirea gardienilor cu SMS-uri pe telefoanele personale

Replica API 24 iulie 2018 | 00:00 269

Într-o ediție anterioară a „Replica de Constanța” semnalam o supărare a angajaților Penitenciarului Poarta Albă: din luna martie primesc mesaje de la Administrația Națională a Penitenciarelor, privind riscurile la care sunt expuși în cadrul activității lor; problema nu o reprezintă neapărat SMS-urile, ci faptul că sunt trimise și la ore târzii din noapte, pe telefoanele personale, iar hârtiile înaintate unității de detenție, pentru a fi scoși din lista de destinatari, nu au fost luate în seamă. La solicitarea „Replica de Constanța”, conducerea ANP a explicat de ce a fost demarată campania de conștientizare a riscurilor, dar și de ce SMS-urile sunt trimise pe telefoanele personale ale angajaților.

În sistemul de penitenciare din țara noastră, precum în alte domenii, nemulțumiri sunt multe. În primul rând, sindicaliștii atrag atenția că deja s-au acumulat, în întreg sistemul penitenciare, peste un milion de ore suplimentare neplătite. În schimb, angajații sunt asaltați cu mesaje pe telefoanele mobile personale, uneori și până la ora 22,00, deși sunt în timpul liber, prin care li se atrage atenția cum să se comporte în timpul programului pentru evitarea riscurilor.

„În aproximativ 98% dintre cazuri, mesajele sunt trimise pe numele de telefon personale. Dar oamenilor nu li s-a cerut acordul să primească astfel de mesaje și sunt situații când primesc SMS-urile și până la ora 22.00. Am luat legătura cu reprezentanții ANP și le-am semnalat că sunt angajați care nu doresc să primească astfel de mesaje și ni s-a indicat ca fiecare angajat care nu dorește să transmită o adresă în acest sens. Oamenii au transmis adresele încă de la începutul lunii iunie a.c., dar în continuare primesc aceste mesaje”, ne-a precizat Virgil Cîrstea, președintele Sindicatului Național SINPEN 2016 Constanța, care consideră că angajații sunt „hărțuiți” cu astfel de mesaje, după cum prezentam într-o ediție anterioară a „Replica”.

Angajații din penitenciare vor mai primi SMS-uri până la sfârșitul lunii noiembrie

În urma solicitării transmise de „Replica de Constanța”, comisarul șef de penitenciare Marian Dobrică, director general Administrația Națională a Penitenciarelor, a precizat că mesajele tip text (SMS) fac parte dintr-o campanie cu rol preventiv care se va desfășura până în luna noiembrie a.c..

„La nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost demarată o campanie de informare, cu rol preventiv, prin transmiterea de mesaje tip text (SMS) către funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Astfel, au fost definite mesajele și a fost stabilit un calendar, pentru perioada 13.03 – 20.11. 2018, conform căruia angajații sistemului penitenciar primesc informații și recomandări succinte, referitoare la riscurile profesionale și la conduita pe care este indicat să o adopte. În cadrul acestei campanii de informare sunt prezentate minime indicații de abordare a anumitor situații cu care se pot confrunta lucrătorii de penitenciare, atât în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, cât și în timpul liber, fiind vizate îmbunătățirea modalității de gestionare a situațiilor neprevăzute și o mai bună adaptare a reacțiilor, conduitei și a modului de interacțiune cu diferite categorii de persoane (colegi de serviciu, deținuți, aparținători ai deținuților, persoane cu rele intenție sau provenite din mediul infracțional), în vederea reducerii efectelor negative ale potențialelor incidente”, se arată în răspunsul ANP.

Cât privește intervalul orar în care sunt trimise mesajele, având în vedere că angajații au reclamat că primesc SMS-uri și noaptea, directorul ANP a precizat: „Inițial, intervalul orar stabilit pentru transmiterea mesajelor a fost între 9,00 și 11,00, acesta fiind modificat, ulterior, în urma unor solicitări adresate Administrației Naționale a Penitenciarelor, actuala recomandare fiind ca mesajele să fie transmise în intervalul orar 14,00 – 16,00.

Facem precizarea că transmiterea mesajelor se face de la nivelul fiecărei unități penitenciar, prin personalul anume desemnat”.

„Statutul special” dă dreptul ANP-ului să trimisă mesaje pe telefoanele personale

Indignarea oamenilor survenea și din faptul că SMS-urile sunt transmise pe telefoanele personale. Directorul ANP susține că este perfect legal, având în vedere statutul special al profesiei. Dar că cei care doresc să nu mai primească astfel de mesaje, pot face o solicitare în acest sens. „În ceea ce privește primirea mesajelor pe telefoanele personale, subliniem faptul că, în virtutea statutui special pe care personalul din sistemul administrației penitenciare îl are potrivit Legii 293/2004, acestuia îi sunt conferinte drepturi specifice, însă pot exista situații care impun și privațiuni punctuale.

În situația în care anumiți angajați ai sistemului penitenciar nu doresc să mai primească mesaje din cadrul campaniei de informare prin SMS, a fost identificată posibilitatea ca aceștia să înainteze directorului unității, în mod personal și individual, o cerere scrisă prin care să solicite acest lucru, urmând ca, după înregistrare, solicitarea să fie avută în vedere pentru ca mesajele planificate în cadrul campaniei să nu mai fie trimise celor care au solicitat acest lucru (prin debifare din lista completă a angajaților unității)”, a arătat Marian Dobrică.

De remarcat că mai mulți angajați au transmis solicitări pentru a fi scoși din lista de destinatari ai SMS-urilor încă de la începutul lunii iunie a.c., fără rezultat însă.

Florentina BOZÎNTAN

Vezi şi:

Gardienii de la Poarta Albă, HĂRȚUIȚI de șefi cu SMS-uri?

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand sa infiintat puscaria din Guyana franceza Napoleon a fost untrebat de cineva...Cine o sa i pazeasca pe acesti banditi ?.Raspunsul dat de Napoleon a fost.Alti banditi mai mari decat ei.Concluzia este ca paznicii din puscarii sunt mai banditi de cei care sunt ascunsi acolo.
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218