Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre vânzarea insignelor cu stema Rusiei
Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre vânzarea insignelor cu stema Rusiei
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn urma articolului apărut în Replica de Constanța unde semnalam vânzarea în cadrul magazinului de lumânări și suveniruri insigne cu stema Rusiei, Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat în care într-un fel încearcă să se delimiteze de acel magazin, folosindu-se de niște explicații puerile. Cu toate acestea, Arhiepiscopia a hotărât retragerea stemei din rândul obiectelor expuse.
Puteți citi întregul comunica mai jos:
”Față de articolul publicat în ziarul Replica Online intitulat „De ce vinde Arhiepiscopia Tomisului insigne cu stema...Rusiei?” în care, printre altele, se afirmă: „Cu toate că statul și populația României și-au arătat solidaritatea față de refugiații din Ucraina, care au fugit din calea obuzelor, iată că la Arhiepiscopia Tomisului, în cadrul magazinului de unde se pot achiziționa lumânări și diverse suveniruri, printre iconițe, brățări și alte obiecte bisericești se regăsește și o insignă cu stema Rusiei”, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări în interesul restabilirii adevărului:
1. Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Constanța are statut de mănăstire, unitate subordonată Arhiepiscopiei Tomisului, însă cu personalitate juridică proprie, dobândită încă din anul 2001. Deși este de înțeles ca o persoană nefamiliarizată cu elementele de bază ale credinței ortodoxe să opereze confuzii între o Arhiepiscopie și o mănăstire, totuși ni se pare curios (și pe alocuri comic) faptul că o investigație jurnalistică nu e în stare să deosebească magazinul
„Sfântul Ierarh Nicolae” al Arhiepiscopiei Tomisului (situat în strada Arhiepiscopiei, nr. 23) de pangarul mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Prin urmare, așa-zisul „magazin al Arhiepiscopiei” (așa cum este prezentat în articolul sus-amintit) este de fapt pangarul acestei mănăstiri învecinate cu Arhiepiscopia Tomisului.
2. Arhiepiscopia Tomisului a verificat astăzi informațiile puse la dispoziție de publicația sus-amintită, comisia de cercetare identificând o insignă cu vulturul bicefal care poate fi asemănată cu stema Federației Ruse. Deși vulturul bicefal, ca simbol heraldic, nu aparține în exclusivitate statului rus, ci unui spectru mult mai larg de identități statale și non-statale, pentru a se evita o potențială și nedorită inflamare a spiritului civic, s-a dispus Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” retragerea din rândul obiectelor expuse la pangar a insignei cu simbolul respectiv.
3. Arhiepiscopia Tomisului respinge cu fermitate orice asociere a sa cu un stat străin, indiferent ce titulatură poartă acesta, apreciind ca nefondate și jignitoare toate afirmațiile de natură acuzatoare vehiculate cu privire la ea și la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie în legătură cu acest subiect.
4. Deși principiul discreției faptei bune este respectat în general, în această situație excepțională Arhiepiscopia Tomisului este obligată să afirme că a oferit, prin preoții și prin așezămintele acesteia, o puternică și constantă susținere spirituală și materială fraților de credință și de umanitate din Ucraina care au fugit din calea unui război injust.”
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.