REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce spune DIRECTORUL RADET despre AVARIILE zilnice care vă lasă FĂRĂ apă CALDĂ

Ce spune DIRECTORUL RADET despre AVARIILE zilnice care vă lasă FĂRĂ apă CALDĂ

Replica API 8 iulie 2020 | 07:46 1972

A devenit deja o tradiție ca aproape în fiecare zi să anunțăm constănțenii din anumite zone ale orașului că nu vor beneficia de apă caldă din cauza avariilor RADET. Tradiția este uneori schimbată cu comunicate care anunță că se oprește apa în tot orașul, nu doar în anumite zone, așa cum s-a întâmplat și în cursul săptămânii trecute. Constanța încă se bazează pe o rețea de 77 de kilometri de conducte vechi de aproape jumătate de secol, care generează pierderi de sute de tone de apă pe oră.

Liviu Popa

Rețeaua e veche de jumătate de secol

În luna decembrie, Primăria Municipiului Constanța a cumpărat rețeaua de transport de la Electrocentrale Constanța, întrucât gradul avansat de uzură a acestei rețele periclita funcționarea sistemului în iarna trecută. Reprezentanții RADET spun că fără acest pas, nu s-ar fi putut finaliza sezonul rece cu furnizare de căldură populației, întrucât numărul mare de avarii apărute genera pierderi care nu mai puteau fi ținute sub control și atunci nu se mai putea furniza.

“Această rețea este din anii 1970-1980, iar majoritatea conductelor au ruginit. Până când intră proiectul de finanțare europeană în funcțiune și începe redimensionarea și înlocuirea integrală a rețelei de transport, suntem obligați să întreprindem măsuri de reparație, de anihilare a fiecărei avarii, pentru a nu ajunge în situația în care din veniturile pe care le producem să nu mai putem achita acele costuri suplimentare generate de avarii. Acesta este motivul deselor opriri. Cedează rețeaua, trebuie să oprim și să reparăm.” a declarat, pentru “Replica”, Liviu Popa, directorul general RADET Constanța.

“S-au tergiversat lucrurile”

La începutul anului, nivelul apei de adaos era undeva la 392 de tone pe oră (apa care dispărea din sistem). Pentru a completa această apă, spun reprezentanții RADET, este nevoie de gaze naturale arse suplimentar pentru a aduce apa rece la temperatura de furnizare a agentului termic. Rețeaua are 77 de kilometri de conducte până la 1 metru și înregistrează pierderi reduse zilnice de 200 de tone de apă pe oră, față de 392 de tone pe oră înregistrate la începutul anului.

„Dacă s-ar fi făcut înlocuirea conductelor cu 10-15 ani în urmă, când perioada de viață a acestor conducte a expirat, nu eram în situația de față. S-au tegiversat lucrurile, a fost foarte dificilă trecerea proprietății rețelei de transport de la minister la primărie. Prin modernizarea rețelei, în următorii 20 de ani, nu au cum să mai apară avarii. Asta înseamnă că dispar costurile cu reparațiile avariilor, costurile generate de pierede și de funcționare, dispare disconfortul clientului și dispar șantierele din oraș pentru intervenție la avarii. Dispărând aceste costuri care în prezent există și sunt de neocolit va scădea prețul total al energiei termice, ceea ce va duce la un grad de suportabilitate al gigacaloriei la un preț incomparabil mai bun decât în prezent.”, a mai precizat Liviu Popa.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O fi Covid 19 de vina si aici ?!
1
0
un hot de al meu ce nu se vrea a fi prins.
0
0
Salariu director Radet: 23000 ron net luna.
0
0
Sa nu mai perceapa taxe de debransare.
3
1
S-ar cuveni niste ,,multumiri" si echipei Mazare cu cei doi viceprimar!In rest,scuze de tip,,greaua mostenire" tot auzim de vreo treizeci de ani!
3
2
trec des pe strada unde acest om sarac locuieste intr-o vila in valoare de cel putin 7-8 sute de mii euro... chestia tare este ca viloiul este racordat la... gaze , neavand vroe treaba cu sistemul de incalzire centralizat , respctiv radet de unde s-a imbogatit din lucrarile facute la tzevi doar pe hartie cu firme de casa fantoma...
11
0
spalam bani
5
0
doar o intrebare .Viloiul individului tot la radet e bransat ? sau are centrala pe gaze .Defapt e vre-unul din sefii de la radet cuplat la radet ?
19
1
Vedeti zproape saptamanal , cel putin o gaura si o lucrare pe strada traian, de zeci de ani se baga bani in acest tronson , fatra rezultate, la fel si pe Lahovari, de ce nu faceti o lucrare de inlocuire, si to va auzim de ORAS SMART....!!! vai vai
14
1
Maaaaai dar ce tupeu ai ai sa vorbesti de greaua mostenire cand tu tu din 2006 faci parte din conducerea acestei unitati, adica de 14 ani.
15
1
Acolo unde se mai poate si exista cerere faceti centrale de cvartal, alimentate pe gaze. Se livreaza apa calda si caldura la cateva blocuri, nu mai sunt retele intinse cu pierderi enorme. Se dau fonduri europene pentru asa ceva. Centralele sunt automatizate, nu mai trebuiesc sute de oameni si zeci de sefi
15
0
Daca , daca, ne- am saturat de justificari nesimtite, toti care ati fost la conducere ati venit la jupuit ,nu v-a interesat cu adevarat soarta orasului .
15
0
de 30 de ani, dupa revoultie, inca se fura cu buna stiinta din banii constantenilor! Orasul are un buget enorm comparativ cu alte orase ale tarii, exista fonduri europene, insa NU se doreste sa se inchida gaura neagra CET! e simplu, centrale pe gaz in toate punctele termice, inseamna inchiderea gaurii negra, reducrea cu sute de km de conducte vechi si pret bun la gigacalorie! Dar primarii orasului nu au dorit acest lucru!
13
0
Pai Tovarase director , in loc sa tot carpesti conductele , fa domnule o schimbare , inlocuieste un tronson cap coada , ce mare stiinta!!!!!
19
2
ne spune si noua tovarasul director ce salariu are?
15
2
ce varsta are asta ? de ce n-a iesit inca la pensie? sunt foarte multi care au peste 65 sau chiar 70 de ani si ocupa locuri dintr-astea bine platite si multi s-au si pensionat si au si salariu, asta in conditiile in care multi nu au loc de munca si pleaca din Romania.Multe scheme dintr-astea au ruinat tara asta, mizerii ca asta care s-au profilat in mulgatori ai banului public
17
3
Ce salariu aveti dle director general
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367