REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ce spune Macovei despre viitorul său partid. De luni, începe strângerea de semnături

Ce spune Macovei despre viitorul său partid. De luni, începe strângerea de semnături

Replica API 1 decembrie 2014 | 19:51 207

Europarlamentarul Monica Macovei vorbeşte pentru prima dată despre detaliile privind viitorul partid pe care intenţionează să îl pună pe picioare în viitorul apropiat. Macovei n-are timp pentru vorbe goale şi munceşte de zor, alături de apropiaţii şi voluntarii săi, pentru un nou partid, inspirat din „generaţia Facebook”.

Întrucât mediul online s-a dovedit a fi o armă letală în cadrul ultimei campanii electorale, Macovei a dat tonul mobilizării şi vom asista cu toţii la naşterea unui nou partid pe scena politică din România.

De asemenea, Macovei mai are un proiect vis-a-vis de partidele din ţara noastră. La începutul anului, europarlamentarul anunţa modificarea criteriilor pe baza cărora se pot înfiinţa partidele politice, prin reducerea drastică a numărului de membri fondatori.

„Unde am pus tabelul, cu expunerea de motive, pe site, pe prima pagină este un tabel scurt cu dreptul comparat. În Germania, înfiinţezi (un partid – n.r.) cu trei membri; în Spania, cu unul; în Marea Britanie, cu trei; în Belgia, cu trei; în Olanda, cu trei; în nu ştiu care, cu două. Deci, cred că jumătate din ţări sunt aşa, la noi e nenorocire. E bine să vadă oamenii cum este în alte ţări. Să ştiţi că sunt prieteni ai mei care s-au speriat, dar când au aflat că, de fapt, în majoritatea Europei e cu până în trei (fondatori – n.r.) şi-au schimbat opinia. O să apară multe partide, dar o să moară! Dacă nu convingi electoratul, să îl creşti, mor şi nici nu primesc bani de la stat. Nu ai cum să îl faci pentru bani, de la stat primeşti după un anumit nivel de mărime”, a spus Macovei, pentru Replica.

În acest sens, europarlamentarul s-a adresat preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, care i-a răspuns cu un sec „da, ok”. „Domnul Iohannis a zis că susţine cele zece puncte şi, ca atare, el şi partidele care îl susţin. De aceea m-am adresat lui. Dacă vrea şi PSD, n-am nimic împotrivă. Clasa politică trebuie să susţină. Sunt lucruri normale: liberalizarea vieţii politice din România! Ar trebui toată lumea să scrie, pentru că e singura ţară din UE cu 25.000 de membri fondatori. Următoarea şi singura, cu 1.500, este Portugalia şi restul sunt toate cu mult mai puţini. Până şi Federaţia Rusă, care avea 40.000 cerinţă la înregistrare, a scăzut la 400 sau 500! Deci, suntem anacronici pe acest continent”, a mai spus Macovei, pentru Replica.

În ceea ce priveşte partidul pe care europarlamentarul îl pune pe picioare, am aflat şi paşii pentru acesta. „Sigur că facem! Facem o asociaţie, că nu vrea toată lumea să fie în partid şi, oricum, asociaţia merge mult mai repede. După aceea, partid, ne apucăm să strângem semnături, de luni încolo”, a mai spus Macovei, care a refuzat să divulge numele viitoarei formaţiuni politice. De altfel, nici cea mai apropiată persoană nu cunoaşte denumirea. „Dacă vei spune vreodată cuiva vreo denumire, inclusiv unui prieten foarte apropiat, a doua zi ar fi luate toate domeniile! (râde). La noi aşa se întâmplă. Îmi aduc aminte, în 2009, când m-am dus şi eu să-mi iau monicamacovei.eu am văzut că e luat din 2007! Mi l-am luat înapoi, într-un final. Numele partidului e doar în mintea mea”, a concluzionat Macovei, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614