REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce spune premierul Victor Ponta despre laptele toxic

Ce spune premierul Victor Ponta despre laptele toxic

Replica API 12 martie 2013 | 00:00 180

Premierul Victor Ponta a declarat, referitor la laptele contaminat descoperit la o fermă în România, că este foarte bine că MADR şi ANSVA au luat imediat măsuri radicale şi a arătat că e important să se continue controalele şi dacă se găsesc nereguli să se închidă fabrica sau să se retragă produsele. "Eu discut cu ministrul Agriculturii, care a coordonat până în acest moment toate eforturile şi ale ANSVA şi ale altor instituţii. E foarte bine că se fac controale, e foarte bine că se iau măsuri radicale imediat ce se găsesc asemenea probleme. Până acum sistemul a funcţionat. Sunt probleme nu numai în România, în toată Europa, important e să continuăm controalele, acolo unde găsim să închidem imediat fabrica sau să se retragă produsele respective. (...) Nu toate standardele se respectă şi cred că e un lucru foarte important, fiecare om, fie că e român, fie că e britanic sau francez are dreptul când se duce şi cumpără un produs din supermarket sau dintr-un alt magazin să ştie că ceea ce cumpără e sănătos. Din punctul acesta de vedere, şi ANSVA şi Ministerul Agriculturii au tot sprijinul meu să ia măsuri cât mai radicale", a precizat Victor Ponta, luni, la Parlament.

Joi, ANSVSA a anunţat că a oprit de la livrare laptele crud produs de o fermă, după ce a depistat în produs aflatoxină peste limitele admise, dispunându-se verificări în toată ţara, de la producători la unităţi de procesare a laptelui.

Decizia a fost luată în urma depistării depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.

Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje.

În aceste condiţii, în 5 martie, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocată, fiind totodată stopate livrările de lapte crud către toate unităţile de procesare lapte şi vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos pentru sănătate, în condiţiile consumului unor cantităţi mari, pentru o perioadă îndelungată.

Precizările ANSVSA din 7 martie au fost făcute vin după ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că o cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din Ungaria, şi o alta aflată la un procesator din România au fost identificate şi retrase de pe piaţă.

"Au început controalele în România. Pe măsură ce facem aceste controale, descoperim noi şi noi lucruri. Sunt câteva situaţii de alertă, ultima vizează zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care conţine aflatoxină. S-a identificat şi un procesator din România cu lapte cu aflatoxină", a spus Constantin.

Sursa:Realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367