REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce spune Serviciul Român de Informaţii despre dispozitivele de interceptare care se vând pe Internet

Ce spune Serviciul Român de Informaţii despre dispozitivele de interceptare care se vând pe Internet

Replica API 9 septembrie 2013 | 00:00 236

În atenţia detectivilor de ocazie:

În atenţia detectivilor de ocazie:

Experienţa prin care a trecut preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Iulian Surugiu, a alarmat o ţară întreagă. Facem referire la dispozitivul de interceptare, ce a fost găsit pe autoturismul sindicatului, moment în care liderii de sindicat şi-au dus autoturismele la control. Însă, astfel de dispozitive se găsesc la vânzare liberă pe internet, preţul fiind unul accesibil, şi anume 300 de euro. Despre legalitatea acestor dispozitive ne-a vorbit purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava.

"În ziua de astăzi, oricine poate asculta pe oricine", sunt cuvintele liderilor de sindicat, care au dat declaraţii cu privire la dispozitivul de interceptare descoperit pe autoturismul lui Iulian Surugiu. Însă, legat de comercializarea acestora pe internet, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, pentru "Replica", faptul că este important şi scopul pentru care sunt folosite. Ca atare, lozinca: oricine poate asculta pe oricine - pică! "Atât persoanele fizice, cât şi autorităţile publice sunt obligate să respecte secretul corespondenţei precum şi viaţa intimă, familială şi privată, aşa cum sunt consacrate în art. 26 si 28 din Constituţie. Deschiderea unei corespondenţe adresate altei persoane, ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă (inclusiv poşta electronică), fără drept, constituie infracţiunea de violare a secretului corespondentei", a spus Sorin Sava. Potrivit acestuia, excepţia de la regulă, dacă o putem numi aşa, se face numai prin lege şi dacă se impune pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. "De asemenea, în conţinutul acestei infracţiuni intră şi sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare", a adăugat purtătorul de cuvânt al SRI. De menţionat este şi faptul că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate ce se adresează organului de cercetare penală sau procurorului.

Oricine poate deţine mijloace de interceptare, dar comite o INFRACŢIUNE

De asemenea, potrivit lui Sorin Sava, menţionăm ca, din punct de vedere tehnic, există posibilitatea confecţionării, deţinerii şi utilizării de mijloace ilegale de interceptare a convorbirilor telefonice de către orice persoană interesată. În acest sens, norma de la art. 19 din Legea nr. 51/1991 incriminează deţinerea, confecţionarea sau folosirea ilegală de mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor, iar art. 20 din acelaşi act normativ prevede ca desfăşurarea fără mandat, a activităţilor de interceptare a comunicaţiilor este infracţiune. "Facem precizarea că în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 22/ 2009 punerea în aplicare a politicii naţionale în domeniul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, inclusiv prin reglementarea tehnică în aceste domenii, precum şi controlul asupra îndeplinirii obligaţiilor privind utilizarea resurselor tehnice, respectiv al pieţei echipamentelor radio şi echipamentelor terminale de telecomunicaţii sunt realizate de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în condiţiile O.U.G. nr. 111/ 2011 privind comunicaţiile electronice. În legătură cu eventualele probleme privind integritatea convorbirilor telefonice, în temeiul prevederilor Legii nr. 506/ 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, persoanele interesate pot solicita sprijinul operatorilor de comunicaţii la care sunt abonate. Menţionăm că activitatea Serviciului Român de Informaţii este circumscrisă dispoziţiilor legale pentru realizarea siguranţei naţionale", a mai specificat Sorin Sava.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367