REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ce sunt antifungicele și ce tratează?

Ce sunt antifungicele și ce tratează?

Replica API 28 septembrie 2021 | 00:00 696

Antifungicele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor fungice. Află în cele ce urmează de câte feluri sunt aceste medicamente și cum acționează pentru tratarea infecțiilor, scrie doc.ro

Există multe tipuri de medicamente antifungice, dintre care unele pot fi luate de la farmacie fără prescripție medicală și unele pentru care este nevoie de rețetă. Oricine are un sistem imunitar slăbit și crede că poate avea o infecție fungică ar trebui să contacteze imediat medicul de familie. Fungii pot provoca o varietate de afecțiuni, dar cei mai mulți cauzează erupții sau alte afecțiuni ale pielii. Unii pot provoca infecții mai grave, cum ar fi cele pulmonare sau meningita.

Ce sunt medicamentele antifungice?

Medicamentele antifungice sunt folosite pentru a trata infecțiile fungice. Acestea se iau pe cale orală, pot fi aplicate local sau se pot administra intravenos.

Cum funcționează medicamentele antifungice?

Medicamente antifungice acționează prin neutralizarea celulelor fungice sau prin oprirea creșterii și multiplicării acestora. Părți ale celulei vizate de medicamentele antifungice includ membrana celulară fungică și peretele celular fungic. Ambele compomente sunt părți de protecție ale celulei care pot provoca moartea acesteia atunci când este deteriorată. Organismul uman nu are aceste structuri, ceea ce înseamnă că medicamentele antifungice pot viza fungii fără a afecta celulele corpului.

Tipuri de medicamente antifungice

Medicamentele antifungice vin sub mai multe forme și sunt recomandate în funcție de tipul de infecție pe care îl are pacientul. Există patru tipuri principale de medicamente antifungice: polienele, azolii, alilaminele și echinocandinele. Iată câteva informații despre fiecare:

Polienele

Acestea funcționează prin modificarea peretelui celulelor fungice pentru a le face mai poroase și mai susceptibile la a exploda. Exemple de poliene și afecțiunile fungice pe care le tratează includ:

Nistatina (un antifungic local și oral care tratează infecțiile cu Candida care implică pielea sau cavitatea bucală)

Amfotericina B (tratează o mare varietate de afecțiuni fungice, inclusiv aspergiloza invazivă, blastomicoza, candidoza, coccidioidomicoza, meningita criptococică, criptococoza, histoplasmoza, mucormicoza, sporotricoza și altele)

Azolii

În categoria medicamentelor antifungice azolice există două subcategorii: imidazoli și triazoli. Câteva exemple de imidazoli și afecțiunile fungice pe care le tratează includ:

Clotrimazol (tratează infecțiile cu Candida cutanate, orale și vaginale)

Ketoconazol (infecții fungice sistemice cauzate de Candida, blastomicoză, coccidioidomicoză, histoplasmoză, cromomicoză și paracoccidioidomicoză)

Miconazol (infecții vaginale, cutanate și unghiale)

Câteva exemple de triazoli și afecțiunile fungice pe care le tratează includ:

Fluconazol (pentru tratamentul infecțiilor fungice cauzate de Candida și criptococ)

Isavuconazol (pentru tratamentul infecțiilor invazive cu aspergiloză și mucormicoză)

Itraconazol (blastomicoză, aspergiloză, histoplasmoză, candidoză și diferite micoze superficiale)

Posaconazol (aspergiloză și Candida)

Voriconazol (aspergiloză și Candida)

Alilaminele

Alilaminele funcționează prin inhibarea unei enzime pe care membrana celulei o necesită pentru a funcționa corect. Fără această membrană, este posibil ca celula să nu poată funcționa. Un exemplu de alilamină este terbinafina, care tratează infecțiile fungice ale pielii.

Echinocandinele

Echinocandinele interferează cu o enzimă implicată în crearea peretelui celular fungic. Câteva exemple de echinocandine și afecțiunile fungice pe care le tratează includ:

Anidulafungina (tratează candidoza esofagiană și candidoza invazivă)

Caspofungina (aspergiloză, candidoză esofagiană și candidoză invazivă)

Micafungina (candidoza esofagiană și candidoza invazivă)

Tipuri de infecții fungice

Dermatofitoza: este o infecție comună a pielii care poate fi cauzată de aproximativ 40 de tipuri de agenți patogeni, care poate apărea pe scalp, picioare sau în orice alt loc al pielii.

Afta orală: cauzată de Candida, această infecție apare atunci când este afectat mediul din gură, gât sau esofag.

Infecția vaginală: fungii care trăiesc de obicei în organism și pe piele provoacă această infecție; dacă mediul din interiorul vaginului este pertrurbat, fungii se înmulțesc și pot provoca o infecție.

Onicomicoza: infecțiile fungice ale unghiilor de la picioare (mai rar ale unghiilor de la mâini).

Coccidioidomicoza: un tip de fungi din solul din sud-vestul SUA provoacă coccidioidomicoză, cunoscută și sub denumirea de „febră de vale”.

Există câteva infecții mai rare, dar care pot fi mult mai grave pe care le pot provoca fungii și anume: aspergiloza, blastomicoza, infecția cu cryptococus gattii, meningita fungică, pneumonia fungică, histoplasmoza, mucormicoza, paracoccidioidomicoza, talaromicoza.

Care sunt simptomele unei infecții fungice?

Dermatofitoza este o erupție în formă de inel care provoacă mâncărime, roșeață, piele solzoasă și crăpată. În funcție de localizare, persoana afectată se poate confrunta și cu căderea părului.

Aftele sunt mici formațiuni de culoare albă, cu o nuanță de roșu în jur, care pot apărea în interiorul gurii și gâtului, inclusiv pe limbă și care pot provoca dureri persoanei afectate în timp ce înghite sau mănâncă.

Mâncărimea Jock se caracterizează nu doar prin mâncărime, ci și prin pete solzoase, roșii, de obicei pe părțile interioare ale pliurilor din pielea coapsei.

Piciorul de atlet (tinea pedis) duce la simptome precum piele roșie, umflată, mâncărime și uneori cojirea pielii dintre degetele de la picioare.

Infecția vaginală cauzată de fungi are drept simptome secreția vaginală anormală, mâncărime vaginală, durere în timpul contactului sexual și durere la urinare.

Onicomicoza face ca persoana afectată să se confrunte cu unghii groase, galbene, maronii, albe sau lipsite de orice culoare. De asemenea, unghiile pot fi fragile sau crăpate.

Coccidioidomicoza are drept simptome oboseala, durerile de cap, dificultățile de respirație, transpirațiile nocturne și durerile musculare. De asemenea, persoanele bolnave se pot confrunta cu tuse și pot observa o erupție cutanată.

Când trebuie mers la un consult medical?

Dermatofitoza se poate rezolva prin utilizarea unor creme, loțiuni sau pulberi fără prescripție medicală. Dacă este localizată pe scalp, boala necesită de obicei tratament cu medicamente antifungice pe bază de rețetă. Majoritatea medicamentelor antifungice sunt eliberate numai pe bază de rețetă, astfel încât orice persoană care consideră că ar putea avea o infecție fungică ar trebui să solicite sfatul medicului cât mai repede posibil și să nu se trateze după ureche.

Trebuie să fie cât mai repede consultați de un medic mai ales pacienții care trăiesc cu SIDA, care sunt internați în spital, care au efectuat transplanturi de organe și iau medicamente antirejective, care urmează un tratament pentru cancer sau care iau medicamente cu efecte secundare care pot slăbi sistemul imunitar, cum ar fi corticosteroizii și inhibitorii factorilor de necroză tumorală. Unele infecții fungice pot duce la complicații pe termen lung, ceea ce este deosebit de periculos în cazul oamenilor cu sistem imunitar slăbit.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367