REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ce sunt testările combinate de grup și cum pot ajuta la combaterea COVID-19

Ce sunt testările combinate de grup și cum pot ajuta la combaterea COVID-19

Replica API 27 iulie 2020 | 00:00 900

O nouă metodă de depistare a COVID-19, așa-numita testare combinată de grup (pooling), adică un fel de testare colectivă, captează interesul epidemiologilor americani. Avantajul este că ar permite ca mai mulți oameni să fie testați simultan, ar fi un proces mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat în urmă cu trei zile un ghid provizoriu de recomandări pentru folosirea procedurilor de testare combinată de grup pentru diagnosticarea și monitorizarea SARS-CoV-2.

În Statele Unite, a fost autorizată deja, printr-o procedură de urgență, compania Quest Diagnostics pentru a folosi testarea combinată de grup.

Ce presupune testarea combinată de grup?

Testarea de grup sau testarea de lot, cum mai este denumită, presupune combinarea probelor prelevate din aparatul respirator (exsudate) de la mai mulți oameni, acestea urmând să fie analizate în cadrul unui singur test de laborator pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.

De ce se folosește testarea combinată de grup?

Testarea de grup ar permite laboratoarelor să testeze mai multe probe odată, folosind, deci, mai puțini reactivi.

Ar putea fi o metodă folositoare, de pildă în cazul unui grup de muncitori care ar reveni la locul de muncă, în cazul loturilor de sportivi, în cazul studenților/elevilor care s-ar întoarce în colectivitate etc.

Ce se întâmplă dacă testul de grup se negativează?

Dacă un test combinat de grup are rezultat negativ, atunci toate probele care au fost folosite la acel unic test se presupune că sunt negative. Cu alte cuvinte, toți oamenii cărora le-au fost prelevate probe pentru lotul respectiv sunt considerați sănătoși.

Ce se întâmplă dacă testul de grup este pozitiv?

Dacă testul combinat de grup este pozitiv, atunci va trebui depistată proba sau probele pozitive. Și atunci, fie fiecare probă folosită pentru testul colectiv va trebui să fie retestată individual, fie se poate folosi o reîmpărțire pe grupuri mai mici pentru respectivele probe, pentru a depista, din aproape în aproape, care exact sunt cele pozitive.

Când ar trebui folosită testarea combinată de grup?

Această metodă de testare ar trebui să fie folosită numai în zone sau situații în care este de așteptat ca numărul testelor pozitive să fie mic, adică acolo unde există o prevalență scăzută a infecțiilor cu noul coronavirus.

Este un tip de testare care ar funcționa cu rezultate bune mai ales când ai o populație asimptomatică sau când, într-o anchetă epidemiologică, faci o testare a contacților unui pacient în cazul cărora expunerea a fost mai mică, au explicat experții.

Care sunt avantajele testării în grup?

Avantajul este că ai putea obține dintr-o singură testare o mulțime de rezultate negative, spun specialiștii.

Ar fi o metodă care ar mai ușura și presiunea asupra laboratoarelor și spitalelor, care se confruntă cu tot mai multe solicitări de testare, iar încărcarea lor duce automat și la timpi mai mari de așteptare a rezultatelor.

În plus, această testare masivă ar fi utilă și pentru încetinirea răspândirii virusului, pentru că i-ar identifica mai repede dintr-o colectivitate pe purtători și ei ar fi izolați mai repede, înainte de a mai infecta și alți oameni.

Nu în ultimul rând ar fi o economie de reactivi, ceea ce ar duce la reducerea costurilor pe care le presupune testarea.

Când ar fi ineficientă testarea combinată de grup?

În cazul unei comunități unde există o rată mare de infecții, în jurul a 10 la sută, atunci testarea combinată de grup devine ineficientă, pentru că ar fi nevoie de prea multe teste ulterioare de identificare a celor infectați.

Un alt dezavantaj este că rezultatele unor astfel de teste colective ar putea fi într-o măsură mai mare fals negative. Probele combinate au o concentrație mai mică de material viral, făcând mai dificilă depistarea urmelor genetice ale noului coronavirus. Totuși, compania Quest, care a testat deja metoda, spune că nu a avut niciun rezultat fals negativ dintr-un total de 3.000 de specimene folosite.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369