REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce suplimente pot fi utile pentru tiroida?

Ce suplimente pot fi utile pentru tiroida?

Replica API 30 noiembrie 2021 | 00:00 699

Cea mai bună modalitate de a susține sănătatea tiroidei este o dietă hrănitoare. Totuși, unele suplimente pot ajuta tiroida în cazul persoanelor cărora le este dificil să urmeze o dietă echilibrată, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Alimentația echilibrată susține sănătatea generală, inclusiv a glandei tiroide. Cu toate acestea, unii nutrienți suplimentari, sub formă de supliment pentru tiroidă, le-ar putea fi utili persoanelor care au dificultăți în a menține o dietă echilibrată, cum ar fi femeile însărcinate sau care alăptează, pacienții cu boli tiroidiene sau persoanele cu probleme de sănătate subiacente.

E bine de reținut că, înainte de a lua orice suplimente nutriționale, e indicat să se ceară sfatul medicului de familie sau al medicului curant, în cazul celor care se află în anumite tratamente medicamentoase. Medicul poate ajuta la identificarea dozei corecte și poate preveni pacientul dacă suplimentele îi vor afecta în vreun fel tratamentul curent.

Ce efect are iodul asupra tiroidei?

Lipsa de iod poate cauza tulburări tiroidiene. Persoanele cu tiroida sănătoasă trebuie să aibă niveluri adecvate de iod în corp; aportul zilnic recomandat de iod este relativ mic, 150 mcg pentru persoanele de peste 19 ani. Cu toate acestea, adolescentele și femeile însărcinate necesită o doză puțin mai mare, de 220 mcg, iar mamele care alăptează au nevoie de 290 mcg.

Prea mult iod sub formă de supliment pentru tiroidă poate cauza hipotiroidism sau o tiroidă subactivă și hipertiroidism sau o tiroidă hiperactivă. La persoanele cu hipotiroidism și hipertiroidism, administrarea de suplimente de iod poate fi inutilă sau potențial dăunătoare. Medicii prescriu de obicei medicamente care conțin hormoni T3 și T4 (glanda tiroidă folosește iod pentru a produce acești hormoni).

Surse de iod disponibile în mod natural există în alge, cod, iaurt grecesc și ouă.

Ce efect are seleniul asupra tiroidei?

Organismul are nevoie de seleniu pentru funcția antioxidantă și pentru metabolismul hormonilor tiroidieni, iar o lipsă de seleniu poate duce la disfuncție tiroidiană. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să sugereze dacă suplimentele cu seleniu pot reduce riscul unei persoane de apariție a tulburărilor tiroidiene. Aceste suplimente par să fie benefice pentru persoanele cu boala Hashimoto .

Atenție, aportul prea mare de seleniu la persoanele fără carență poate duce la diverse afecțiuni, cum ar fi hiperglicemia, ateroscleroza sau cancerul. Aportul recomandat de seleniu este de 55 mcg pe zi la copiii peste 14 ani și adulți, și de 60 mcg pe zi la femeile însărcinate.

Surse alimentare de seleniu includ fructele de mare, carnea, ouăle, lactatele, pâinea, cerealele.

Ce efect are zincul asupra tiroidei?

Organismul are nevoie de zinc pentru funcționarea tiroidei, acest mineral jucând un rol în sinteza și metabolismul hormonilor tiroidieni. Însă, a lua prea mult zinc pentru perioade îndelungate poate provoca simptome digestive sau poate conduce la niveluri scăzute de cupru ori la scăderea imunității. Doza recomandată de zinc este de 8 mg pe zi femeile și 11 mg bărbații.

Sursele alimentare de zinc includ stridile, carnea roșie, carnea de la păsări de curte, fructele de mare, cum ar fi crabul și homarii, cereale fortificate pentru micul dejun.

Ce efect are fierul asupra tiroidei?

Tabletele cu fier și multivitaminele care conțin fier pot afecta capacitatea organismului de a absorbi tiroxina. Unii oameni cu hipotiroidism, gușă sau cancer tiroidian pot lua tiroxina ca medicament. Prin urmare, unii specialiști recomandă să se aștepte câteva ore după administrarea tiroxinei înainte de a se lua un supliment de fier.

Surse bune de fier din alimentație sunt carnea slabă, fructele de mare, fasolea albă și roșie, mazărea, lintea, spanacul.

Ce efect are vitamina D asupra tiroidei?

Unele studii au arătat posibile legături între nivelurile scăzute de vitamina D în cancerul tiroidian și bolile tiroidiene autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto și boala Graves. Cu toate acestea, conexiunile nu sunt foarte clare și se desfășoară alte studii pentru a le confirma.

E bine să se evite suplimentele cu vitamina D luate după ureche, deoarece prea multă vitamina D din suplimente poate duce la insuficiență renală. Este indicat ca vitamina D să fie luată în principal de la soare și din alimentație (pește gras, ulei de ficat de cod, ouă), iar suplimentele să fie administrate doar cu acordul medicului, când este nevoie.

Ce efect are vitamina A asupra tiroidei?

Vitamina A reglează metabolismul hormonilor tiroidieni și inhibă hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Lipsa de vitamina A poate agrava tulburările tiroidiene care au apărut din cauza deficienței de iod. Retinoizii, un tip de vitamina A, pot afecta negativ metabolismul iodului.

Surse alimentare de vitamina A sunt ficatul de vită, somonul, legumele frunzoase, lactatele.

Ce suplimente pot fi utile în tiroidita Hashimoto?

Unele suplimente pot susține funcționarea sănătoasă a tiroidei la o persoană cu boala Hashimoto și anume seleniul, fierul și mio-inozitolul. Un studiu din 2018 a descoperit că administrarea a 200 mcg de supliment de seleniu pe zi ar putea scădea anticorpii tiroidieni la persoanele cu boala Hashimoto. Efectele secundare au fost, de asemenea, minime. Un alt studiu din 2017 a arătat că administrarea a 600 mg de mio-inozitol și 83 mcg de seleniu bolnavilor de Hashimoto ar putea contribui la sănătatea tiroidei.

Ce suplimente pot fi utile în boala Graves?

Seleniul, vitamina D și vitamina B12 le pot fi de ajutor pacienților cu boala Graves, deoarece acești pacienți tind să aibă carențe în ceea ce privește aceste elemente.

Ce suplimente pot fi utile în cancerul tiroidian?

O revizuire din 2020 a analizat relația dintre cancerul tiroidian, factorii nutriționali și obiceiurile alimentare. Autorii analizei au concluzionat că o corectare a deficitului de iod poate face subtipurile de cancer tiroidian mai puțin agresive.

În concluzie, anumite suplimente pentru tiroidă le pot fi de ajutor pacienților, dar este foarte important ca persoanele care au boli tiroidiene să urmeze indicațiile medicului în ceea ce privește tratamentul și să ceară detalii despre suplimente și despre cum interacționează cu tratamentul.

Nici persoanele sănătoase, care nu au probleme cu tiroida, ar trebui să nu ia suplimente alimentare după ureche, ci doar dacă medicul le prescrie ceva anume pentru o corecta o carență; ori, dacă au intenția de a lua un supliment preventiv, să ceară mai întâi sfatul medicului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920