REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ce trădează poftele care apar la menopauză

Ce trădează poftele care apar la menopauză

Replica API 8 octombrie 2020 | 00:00 1435

Din nefericire, poftele din timpul premenopauzei și menopauzei ne pot păcăli pe noi, femeile, fiind generate de tulburările metabolice legate de schimbările hormonale care au loc în organism în acești ani din viață noastră.

Menopauza poate aduce în cazul multor femei probleme legate de creșterea în greutate, dar și din zona alterării sănătății - de la osteoporoză, boli circulatorii sau de inima, hipertensiune sau diabet, de care femeia tânăra este mai ferită, grație unui nivel echilibrat și ridicat de hormoni sexuali, scrie doc.ro.

De ce apar poftele la menopauză

În primul rând, metabolismul este afectat atunci când nivelul de estrogen și de progesteron scade, iar femeile pot dezvoltă, printre altele, fenomenul de rezistență la insulină, care duce la o nevoie crescută de zahăr.

Rezistență la insulină înseamnă că celulă nu mai răspunde bine la acțiunea acesteia pentru a introduce glucoză din sânge în mușchi și ficat, sub formă de glicogen sau în celulele adipoase, sub formă de grăsime. Odată cu instalarea rezistenței la insulină, pancreasul produce o cantitate mai mare de insulină pentru a menține glicemia normală, fenomen ce va duce la dislipidemie (trigliceride mărite, colesterol "rău" crescut și colesterol “bun” scăzut), dar și creșterea tensiunii arteriale și îngrășare.

Dereglările hormonale care au loc în această perioada fac că organismul să încerce să suplinească această disfuncție și să simtă nevoia unui aport crescut de dulciuri, care să crească nivelul de serotonină și de plăcere.

Unele dintre alimentele care pot îmbunătăți răspunsul la insulină sau intoleranță la glucoză sunt cele care conțin crom, un oligoelement strâns corelat cu instalarea prediabetului și a diabetului.

Cromul se cuplează cu insulină și mărește considerabil eficientă acestui hormon, până la peste 100 ori, de aceea se poate recomandă și un aport prin alimente și suplimente de 20-30 mcg de crom, zilnic, care în cazul diabeticilor poate reduce la jumătate nevoia de insulină și ferește persoanele sănătoase, cu predispoziție la această boală, de instalarea diabetului.

Atenție, însă, la dozele prea mari (peste 200 mcg zilnic) care pot provoca amețeală, iritabilitate, lipsa coordonării, deși situațiile sunt rare. Însă suplimentele de crom și, în general, orice supliment pentru diabetici și prediabetici trebuie administrate și monitorizate de către un medic.

Și magneziul, zincul și potasiul sunt elemente minerale care interferează cu reducerea moderată a secreției sau acțiunii insulinei. Un rol important îl joacă și manganul și vanadiul, de aceea există în farmacii formule complete cu aceste doze, dacă alimentația nu le poate asigura în dozele optime.

Pentru că, din păcate, chiar dulciurile sunt alimentele ce conțin câteva din aceste alimente, femeile la menopauza se confruntă cu diverse pofte, în principal de cele care au gustul puternic dulce, dar și acru sau sărat.

Pofta de dulce

Trebuie autoimpusă o dietă care să conțină ovăz, orz, germeni de grâu, de exemplu, bogate în crom. Cerealele integrale pot fi consumate dimineață în iaurt sau în timpul zilei, una două felii de pâine integrală cu orz, ovăz și germeni de grâu.

Prânzul și cină pot conține broccoli, conopidă, fasole verde, carne de vițel, ardei iute, piper negru. De asemenea, sunt eficiente că surse proteice peștele, mai ales sardinele, scrumbia, fructele de mare, scoici și stridii.

Ca deșert, se preferă fructele cât mai puțin dulci - căpșune, puține fructe de pădure, mure, fragi, afine, papaya, mere verzi, citrice. La masă de dimineață se pot amestecă în bolul de cereale și iaurt, iar pentru femeile care nu vor să renunțe complet la gustul dulce și nu au diabet, maxim două prune uscate mărunțite, care conțin multe fibre și sorbitol, un glucid complex. Amestecul poate fi completat cu două trei miezuri de nuca, însă pe parcursul zilei fructele uscate trebuie evitate din cauza conținutului crescut în zaharuri.

Zahărul, insulina și cancerul

Se pare că țesuturile implicate în cancerele cele mai frecvente, inclusiv cancerul mamar și la colon, prezintă pe suprafață lor receptori de insulină, care o atrag. Astfel, insulină atașată de acești receptori va trimite un semnal către țesutul tumoral să consume glucoză, iar organismului să aducă un aport suplimentar de dulciuri, condiție care situează zahărul în categoria catalizatorilor pentru cancer.

Pofta de sărat

Trebuie acordată o mare atenție să nu ne urmăm poftă de sărat la menopauză, întrucât sarea în exces determina retenție de lichide, edem, hipertensiune arterială. Poftă de alimente sărate (alune prăjite și sărate, sărățele, sticksuri și covrigi sărați, telemea veche, etc.) poate fi înlocuită consumând sare care conține potasiu în loc de sodiu și realizăm două lucruri bune deodată, întrucât potasiul ajută mușchi inimii să funcționeze corect. Brânză trebuie desărata, alunele sau semințele consumate în stare crudă, legumele și carnea trebuie preparate la abur sau în cuptor și condimentate cu ierburi diverse și înainte de a fi servite, cu sare medicinală (clorură de potasiu) și, în acest fel, poftă și gustul se pot reeducă.

Pofta de acru

Dacă ne este poftă de murături și gogonele, precum și gravidelor li se face poftă de ceva acru, este momentul să nu ne repezim la borcanul de murături direct, ci să le desăram câteva ore bune. Chiar și varză acră, înainte de a fi gătită, trebuie desărata!

Poftă de acru poate fi satisfăcută sănătos cu o porție de chefir, sana, iaurt sau lapte bătut care, în plus, au un aport de probiotice eficiente în problemele de tranzit intestinal și constipație. Pe de altă parte, lactatele acre, fermentate natural, aduc în organism calciul și vitamina D care ne ajută să prevenim osteoporoză, o altă problema de sănătate a sistemului osos, ce se poate instala odată cu menopauza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369