REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce tratamente sunt folosite pentru infertilitate, la femei și la bărbați

Ce tratamente sunt folosite pentru infertilitate, la femei și la bărbați

Replica API 10 iulie 2020 | 00:00 693

Dacă ai probleme de fertilitate, tratamentul pe care ți-l oferă medicul specialist va depinde de ce anume cauzează problema ta și de ce tratamente sunt disponibile la clinică la care mergi împreună cu partenerul tău, scrie doc.ro.

Există 3 tipuri principale de tratamente pentru fertilitate, potrivit experților de peste hotare:

1. medicamente

2. intervenții chirurgicale

3. reproducere asistată - sunt incluse aici și inseminarea intrauterină și fertilizarea în vitro (FIV).

Tratamentul ales de cuplu va depinde de mulți factori, inclusiv de vârstă persoanei care dorește să conceapă copilul, de câți ani durează infertilitatea, de preferințele personale și de starea generală de sănătate a femeii sau a bărbatului.

Frecvența actului sexual este importantă

Cuplurile vor fi sfătuite să facă sex mai des în preajma ovulației. Spermatozoizii pot supraviețui în interiorul femeii până la 5 zile, în timp ce un ovul poate fi fecundat până la cel mult 1 zi după ovulatie. În teorie, este posibil că un cuplu să conceapă un copil în oricare dintre aceste 6 zile care există înaintea și în timpul ovulației.

Tratamente pentru bărbații cu infertilitate

Tratamentul va depinde de cauza infertilității, care de multe ori nu este o cauza ușor de detectat.

Pentru disfuncția erectilă sau ejacularea prematură, medicul poate recomandă fie medicamente, fie unele abordări comportamentale. Uneori, ambele metode ar putea ajută la îmbunătățirea fertilității.

Dacă este vorba de varicocel, îndepărtarea pe cale chirurgicală a venei varicoase din scrotul pacientului poate să ajute.

În cazul în care există un blocaj în canalul ejaculator, perma poate fi extrasă direct din testiculele pacientului și poate fi apoi injectată într-un ovul, în laborator.

Dacă bărbatul suferă de ejaculare retrogradă (numită și ejaculare "uscată"), spermă poate fi luată direct, printr-o anumită procedura, și injectată apoi în ovul, în laborator.

Dacă există un blocaj epididimal, acesta poate fi reparat pe cale chirurgicală. Epididimul este o structura ce există în testicule, care ajută la stocarea și transportarea spermei. Dacă epididimul este blocat, spermă nu poate fi ejaculatâ în mod corespunzător.

Tratamente pentru femeile cu infertilitate

Medicamentele pentru fertilitate ar putea fi prescrise pacientelor, pentru a regla sau pentru a induce ovulația. Aceste medicamente includ: clomifen, metformina, gonadotropina umană menopauzala (hMG), hormonul de stimulare foliculara, gonadotropina corionica umană (HCG), analog al hormonului de eliberare a gonadotropinei (Gn-RH), bromocriptina.

Femeilor cu infertilitate inexplicabilă (acolo unde cauza problemei nu este cunoscută) nu ar trebui să li se administreze medicamente care stimulează ovarele (cele pentru stimularea ovariană), pentru că se crede că acestea sunt un tratament ineficient pentru acestea.

Intervenții chirurgicale pentru femeile care suferă de infertilitate

Dacă trompele uterine sunt blocate sau prezintă țesut cicatricial, repararea pe cale chirurgicală poate ajută, în sensul că ovulelor le va fi mai ușor să treacă prin trompele uterine.

Dacă pacienta suferă de endometrioza, boală poate fi tratată cu ajutorul chirurgiei laparoscopice (care este o procedura minim-invazivă). O mică incizie este făcută în abdomen, iar un tub subțire și flexibil, cu o sursă de lumina la capăt (numit laparoscop), este introdus prin acea incizie. Medicul chirurg poate să îndepărteze țesutul cicatricial care s-a format și implantele, iar această procedura poate reduce durerea și poate ajută fertilitatea să revină la normal.

Reproducere asistată - tratamente utile

Următoarele metode sunt în prezent disponibile pentru reproducerea asistată:

Inseminarea intrauterină

La momentul ovulației, un cateter subțire este introdus prin cervix (colul uterin) în uter, pentru a introduce o mostră de spermă direct în uterul femeii. Spermă este combinată cu un lichid și, astfel, cele mai bune specimene de spermatozoizi sunt selectate. Femeii i se poate da o doză mică de hormoni pentru stimularea ovariană.

Fertilizarea în vitro (FIV)

Spermatozoizii sunt așezați împreună cu ovulele nefecundate într-un vas special, în laborator, acolo unde fecundarea poate să aibă loc. Embrionul este apoi introdus în uterul femeii, pentru a începe astfel sarcina. Uneori, embrionii sunt congelați, pentru a fi folosiți pe viitor.

Injecție intracitoplasmatica cu spermă (ICSI)

Un singur spermatozoid este injectat într-un ovul pentru a se obține fecundarea acestuia, în timpul unei proceduri de fertilizare în vitro (FIV). Probabilitatea fecundării și obținerii unei sarcini se îmbunătățește semnificativ în cazul bărbaților cu o concentrație mică de spermatozoizi.

Donarea de spermă sau de ovule

Dacă este necesar, un cuplu poate să primească spermatozoizi sau ovule de la anumiți donatori. Tratamentul pentru fertilitate cu ovule de la donator este, de obicei, realizat prin fertilizarea în vitro.

Eclozarea asistată

Embriologul facă o mică gaură în membrană exterioară a embrionului. Această "deschizătura" îmbunătățește capacitatea embrionului de a se implanta în membrană uterină. Această procedura îmbunătățește șansele că embrionul să se implanteze sau să se atașeze de pereții uterului. Metodă poate fi folosită dacă fertilizarea în vitro nu a fost eficientă sau dacă femeia are o vârstă mai înaintată.

Stimularea pe cale electrică sau prin vibrații, pentru a se obține ejacularea

Ejacularea este obținută printr-o stimulare. Această metodă poate să ajute bărbații care nu pot ejacula pe cale normală, de exemplu, din cauza unei leziuni la măduva spinării.

Colectarea spermei (aspirația) pe cale chirurgicală

Spermă este colectată dintr-o parte a tractului reproducător al bărbatului, cum ar fi testiculele, epididimul ori canalul deferent.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614