REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ce trebuie să faci pentru a avea plămâni puternici

Ce trebuie să faci pentru a avea plămâni puternici

Replica API 28 martie 2020 | 00:00 1945

Infecţia cu noul coronavirus este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu afecţiuni pulmonare preexistente, dar există şi alte categorii expuse riscului de infecţie. Dacă ai avut în trecut probleme cu plămânii, cum ar fi pneumonia, este bine să ţii cont de anumite sfaturi pentru a-ţi menţine sănătatea acestor organe. Odată ce te-ai recuperat după un episod de pneumonie, funcţia pulmonară se recuperează mai greu şi trebuie să iei anumite măsuri, scrie csid.ro.

Exerciţii de respiraţie pentru plămâni sănătoşi

Pentru a-ţi îmbunătăţi funcţia pulmonară, este recomandat să faci zilnic exerciţii de respiraţie. Acestea pot consta în:

- respiraţie profundă: stai în şezut, în poziţia turceşte, cu mâinile pe talie. Inspiră cât de mult aer poţi, ţine-ţi respiraţia pentru 5 secunde, apoi expiră lent. Se recomandă ca acest exerciţiu să fie făcut timp de 10 minute, în 3-4 şedinţe pe parcursul întregii zile.

- inspiră pe nas timp de 3 secunde, apoi expiră lent prin buzele ţuguiate, uşor întredeschise, timp de aproximativ 6 secunde.

- respiraţie diafragmatică: aşază-te confortabil pe spate, pe un covor, o saltea sau pe pat, apoi ţine genunchii îndoiţi, îndreptaţi în sus, o mână pe piept şi alta pe abdomen. Inspiră (3 secunde) şi expiră (6 secunde) profund timp de 1-2 minute, concentrându-te pe zona abdominală, dar nu ţine gura larg deschisă.

- exerciţii de respiraţie cu simulare a tusei: plasează palmele pe piept şi simulează tusea sub formă de serii scurte de 3-5 respiraţii.

Schimbări în stilul de viaţă pentru menţinerea sănătăţii plămânilor

Pentru a avea plămâni sănătoşi, pe deplin funcţionali, este esenţial să faci anumite modificări în stilul de viaţă. Asta înseamnă:

- renunţarea la fumat

- consumul crescut de lichide (cel puţin 8 pahare de apă pe zi)

- exerciţiile fizice zilnice (mers pe jos, înot, jogging, ciclism etc.)

- alimentaţia sănătoasă, bogată în vitaminele A, B, C, D, E, acid folic, fier, zinc, seleniu, care întăreşte sistemul imunitar şi te protejează de infecţii, aşa cum este pneumonia

- respectarea tratamentului indicat de medic – dacă ţi-au fost recomandate antibiotice, ia-le exact aşa cum ai fost îndrumat, în doza potrivită şi pe perioada menţionată, chiar dacă, aparent, te simţi mai bine

Prevenirea recidivelor de natură pulmonară

- Pentru a reduce riscul de recidive în ceea ce priveşte afecţiunile pulmonare, ţine cont de următoarele sfaturi:

- Evită sau limitează consumul de alcool

- Vaccinează-te împotriva gripei şi pneumoniei

Respectă regulile de igienă – strănută/tuşeşte în pliul cotului sau acoperă-ţi nasul şi gura cu un şerveţel de unică folosinţă, apoi aruncă-l la gunoi, spală-te frecvent pe mâini cu apă şi săpun, dezinfectează regulat locuinţa şi spală rufele la o temperatură adecvată pentru a distruge virusurile şi bacteriile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pulmonara se dezvolta prin sport si munca in aer liber, nepoluat , oamenii de la munte agricultorii, ciobanii care nu fumeaza traesc mult si bine!
0
0
bei si fumezi?!?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920