rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 6 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce trebuie să știi despre chisturile ovariene: cauze, tipuri, tratament

Chisturile ovariene sunt niște săculeți cu lichid aflați la nivelul ovarelor. Femeile au câte două ovare care, în mod normal, au dimensiunea și forma unei migdale și sunt localizate de o parte și de alta a uterului.

Sursă foto: Shutterstock

În ovare se dezvoltă și se maturizează, în fiecare lună, o serie de ouă (ovocite), care se eliberează în cursul ciclului menstrual în toată perioada fertilă a femeii. Ovocitele se formează în mici spații cu lichid care poartă numele de foliculi. Atunci când un folicul crește mai mare de 2 centimetri, el devine chist ovarian, scrie doc.ro.

Majoritatea femeilor dezvoltă chisturi ovariene în cursul vieții. Cele mai multe chisturi ovariene nu produc disconfort și sunt inofensive și, totodată, cele mai multe dintre ele dispar fără tratament în decurs de câteva luni. Există, însă, și chisturi ovariene - în special cele care se rup - care pot produce o simptomatologie semnificativă. Cea mai bună cale de a te menține sănătoasă este să cunoști simptomele care pot semnala o problemă serioasă și să mergi periodic la un control ginecologic.

Tipuri de chisturi ovariene

Există mai multe tipuri de chisturi ovariene, iar fiecare tip vine cu o serie de caracteristici specifice. Cele mai des întâlnite tipuri de chisturi ovariene sunt: chistul funcțional (simplu), chistul endometriozic (endometriom) și chistul dermoid (teratom).

Chisturile funcționale

Chisturile funcționale, sau chisturile simple, sunt cele mai puțin problematice chisturi ovariene. Acestea reprezintă o reacție normală a organismului în preajma ciclului menstrual și, de regulă, dispar de la sine, fără necesitatea unui tratament. Majoritatea femeilor vor avea, la un moment dat în viață, chisturi funcționale, dar adesea acestea trec neobservate pentru că se retrag spontan. Există două tipuri de chisturi funcționale, și anume chisturi foliculare și chisturi de corp luteal.

Chisturile foliculare

Chisturile foliculare sunt cele mai des întâlnite tipuri de chisturi. Acestea apar ca urmare a supradezvoltării foliculului și umplerea acestuia cu lichid. Chisturile foliculare nu sunt problematice și, de cele mai multe ori, se retrag de la sine.

Chisturile de corp luteal

Chisturile de corp luteal sunt mai puțin frecvente și apar, de obicei, în țesutul rămas în urma ovulației, numit și corp galben. Și acest tip de chisturi se pot retrage de la sine, în mod spontant, dar există și cazuri în care, atunci când se rup, pot cauza hemoragie internă și dureri semnificative.

Chisturile patologice

Chisturile patologice înglobează toate formele mai problematice ale chisturilor ovariene. Există 3 tipuri de chisturi patologice, și anume chisturile dermoide, chistadenoamele și chisturile endometriozice. Complicația ovarelor polichistice intră, de asemenea, în spectrul chisturilor patologice.

Chisturile dermoide

Chisturile dermoide apar frecvent la femeile cu vârste până în 30 de ani și se caracterizează prin faptul că pot cuprinde componente solide, de exemplu țesut epitelial sau păr. Chisturile dermoide necesită tratament, cel mai des este nevoie de intervenție chirurgicală, și nu se retrag de la sine.

Chistadenoamele

Chistadenoamele se caracterizează printr-un proces de formare ușor inedit, și anume din țesutul de la exteriorul ovarului. Chistadenoamele sunt, de obicei, mari în dimensiune și diferă prin conținut, așadar există chistadenoame cu conținut lichidian sau mucinos. Chistadenoamele apar cel mai des la femeile cu vârste de peste 40 de ani și necesită intervenție chirurgicală.

Chisturile endometriozice

Chisturile endometriozice poartă această denumire deoarece sunt alcătuite din țesut endometrial, ajungând să invadeze ovarul. Chisturile endometriozice sunt condiționare de modificările hormonale care apar la ciclul menstrual, așa încât pot căpăta o culoare maronie din cauza faptului că se umplu cu sânge menstrual. Acest tip de chisturi sunt adesea asimptomatice, dar pot fi, uneori, dureroase pe parcursul menstruației sau în timpul actului sexual.

Cauze și factori de risc ai chisturi ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene se dezvoltă în cadrul unor cicluluri menstruale normale (chisturile funcționale) și, de regulă, sunt inofensive, nu produc dureri și cel mai frecvent dispar de la sine în următoarele 2-3 cicluri menstruale.

Chisturile ovariene problematice apar, de regulă, pe fondul vârstei. Așadar, chisturile de mici dimensiuni apar în mod frecvent la fetițele care nu au ajuns la vârsta pubertății și, de cele mai multe ori, se retrag fără probleme. Uneori, chisturile de dimensiuni mai mari pot indica pubertarea precoce. La adolescente și tinere adulte, care au ciclu menstrual, chisturile functionale sunt, de asemenea, destul de frecvente, iar în majoritatea cazurilor, nu prezintă complicații.

În ceea ce privește femeile adulte și/sau premenopauzice, chisturile ovariene pot apărea ca urmare a unor afecțiuni sau factori de risc, cum ar fi endometrioza, afecțiune ce presupune migrarea endometrului în afara uterului, mai precis, la nivelul ovarelor, intestinelor, trompelor uterine, etc. Alți factori de risc ce pot dicta apariția chisturilor ovariene, indiferent de vârstă, includ tulburările hormonale (cel mai frecvente sunt la pubertate și premenopauză), infecțiile pelviene (în special cele critice), sarcina sau istoricul familial de chisturi ovariene.

Complicații chisturi ovariene

Unele chisturi ovariene nu produc simptome, ci sunt descoperite întâmplător în cursul unui examen genital. Chisturile ovariene care se dezvoltă în menopauză pot fi maligne (canceroase), de aceea este important că pacienta să meargă la medic, pentru controale ginecologice regulate.

Complicațiile chisturilor ovariene nu sunt frecvente, dar ele pot fi:

• Torsiunea ovariană - unde chisturile voluminoase pot deplasa ovarul din poziția să normală. Aceste chisturi predispun la torsiuni dureroase de ovare. Este cazul chisturilor dermoide și chistadenoamelor.

• Ruptura de chist – atunci când un chist ovarian se rupe și produce durere severă și hemoragie internă.

Sindromul ovarelor polichistice

Acest sindrom apare de regulă la femeile care nu au ovulație regulată, ceea ce va duce la formarea unor chisturi multiple. La sindromul ovarelor polichistice, ovarele se măresc și se inflamează, adesea, din cauza acumulării de chisturi sub capsula ovariană, care devine mai groasă. Sindromul ovarelor polichistice poate impune probleme în sarcină (creșterea dificultății de a rămâne însărcinată) și este asociat cu anumite tulburări hormonale.

Semne și simptome chisturi ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene nu cauzează simptome și dispar fără tratament. Un chist ovarian voluminos poate cauza disconfort sau durere abdominală ori pelvină. Dacă un chist ovarian voluminos comprimă vezica urinară, apare senzația de urinare frecventă, deoarece se reduce capacitatea vezicii.

Semnele și simptomele chisturilor ovariene, dacă sunt prezente, pot include:

• durere pelvină - o durere surdă care poate iradia în spate sau coapse

• durere pelvină înainte de apariția menstruației sau înainte de terminarea ei

• durere pelvină în cursul contactului sexual (dispareunie)

• durere abdominală

• greață, vărsături sau tensiune în sâni

• senzație de abdomen plin sau greu

• micțiuni frecvente sau dificultate în golirea completă a vezicii urinare

Când să te prezinți urgent la medic

Este recomandat să te prezinți imediat la medic, dacă ai:

• durere pelvină sau abdominală bruscă și severă

• durere pelvină sau abdominală însoțită de febră sau vărsături

• frisoane, amețeli

Cum se pune diagnosticul de chisturi ovariene?

În cazul suspiciunii de chist ovarian medicul va recomanda, de obicei, o serie de investigații suplimentare pentru a putea determina tipul chistului și stabili un tratament adecvat. Așadar, înaintea stabilirea diagnosticului și a unui tratament corespunzător, medicul va trebui să aibă informații legate de:

mărimea chistului

compoziția chistului (lichidă, solidă)

alte particularități relevante (cum sunt cele în cazul chistului dermoid)

istoricul medical

Chisturile lichide nu sunt, de regulă, canceroase. Cele solide sau mixte (fluid și solid) necesită investigații suplimentare pentru cancer. Pentru a identifica tipul unui chist, medicul poate recomanda următoarele teste sau proceduri:

Test de sarcină

Un test pozitiv sugerează un chist functional.

Ecografie pelvină

Poate oferi detalii legate de uter și ovare, poate confirma prezența unui chist, identifica localizarea lui, precum și compoziția)

Examen laparoscopic

Cu ajutorul laparoscopului, un instrument subțire introdus în cavitatea abdominală, medicul poate vizualiza direct ovarele și îndepărta chistul ovarian. Aceasta este o intervenție chirurgicală care necesită anestezie.

Test de sânge CA 125

La femeile cu cancer ovarian, antigenul pentru cancer numit CA 125 este de multe ori crescut. Acest test este recomandat în cazul în care chistul ovarian are compoziție parțial solidă și/sau pacienta prezintă risc crescut pentru cancer ovarian. De precizat este faptul că valorile CA 125 pot fi crescute și în afecțiuni necanceroase, cum ar fi fibromul uterin, endometrioza sau boala inflamatorie pelvină.

Opțiuni de tratament pentru chistul ovarian

Tratamentul depinde de vârsta, tipul și mărimea chistului, și simptomatologia prezentă. În cele mai multe cazuri se recomandă, mai întâi, monitorizarea atentă a chisturilor. Acest process implică reexaminarea regulată, pentru a se observa evoluția chistului. Aceasta este conduita, indiferent de vârstă, atunci când nu există simptome, iar ecografia arată un chist mic lichidian. Se vor face controale și ecografii regulate, pentru a monitoriza evoluția chistului.

În alte situații, se poate imune nevoia de tratament medicamentos.

Tratament medicamentos

În ceea ce privește tratamentul medicamentos, principala opțiune constă în pastille anticoncepționale. Aceasta este o opțiune utilă pentru a reduce riscul de a dezvolta noi chisturi ovariene în viitor. În plus, anticoncepționalele oferă beneficiul de a reduce riscul de cancer ovarian, proporțional cu durata administrării pilulelor.

Tratament laparoscopic

Laparscopia operatorie este o intervenție minim invazivă care presupune eliminarea chistului ovarian prin intermediul unei incizii foarte mici la nivelul abdomenului. Întregul proces este vizualizat pe un monitor, care afișează imaginile redate de o cameră microscopică, ce este conectată la laparoscop, ustensilă folosită în operație. Intervenția este scurtă (în medie, 30 minute), și recuperarea rapidă (pacienta poate fi externată chiar de a doua zi). Intervenția laparoscopică este preferată celei chirurgicale clasice, atunci când este posibilă, deoarece complicațiile intraoperatorii sunt semnificativ reduse.

Intervenția chirurgicală

Dacă chistul ovarian este voluminos, nu are aspect de chist functional și evoluează în creștere, atunci medicul va opta pentru extirparea chirurgicală a chistului. De asemenea, dacă acesta este încă prezent, după 2-3 cicluri menstruale, și produce dureri sau alte simptome severe, operația se impune ca un pas necesar.

Unele chisturi pot fi extirpate fără a se compromite și ovarul - această intervenție se numește chistectomie. În alte situații, însă, se va recurge și la extirparea ovarului aferent, lăsând intact ovarul celălalt - această intervenție se numește ovarectomie.

Dacă un chist este malign (canceros), se va indica extirparea ambelor ovare și a trompelor uterine, plus extirparea uterului în totalitate. De asemenea, un chist ovarian dezvoltat în menopauză poate fi suspus unui tratament chirurgical.

Tratament naturist și remedii

În ceea ce privește remediile naturiste pentru chisturile ovariene, se poate consuma polen, în mod regulat, deoarece acesta protejează sănătatea sistemului reproducător și poate preveni formarea chisturilor. Ceaiul de coada șoricelului promovează un ciclu menstrual regulat și poate diminua congestia pelviană, datorită proprietăților puternic antiinflamatoare. Nu în ultimul rând, planta agnus castus, sau mielarea, este singurul remediu natural dovedit științific să acționeze în mod benefic asupra simptomelor sindromului premenstrual. Agnus castus reduce debitul hormonului stimulator folicular și poate preveni formarea de chisturi ovariene.

Informații utile despre chisturile ovariene

Posibile forme de prevenție ale chistului ovarian

Cu toate că nu există o metodă clară de a preveni dezvoltarea și creșterea unui chist ovarian, controalele genitale periodice reprezintă o modalitate de a depista, cât mai precoce, orice modificare la nivelul ovarelor. În plus, este important să fii atentă la schimbările ciclului menstrual, precum și la simptomele care însoțesc menstruația, și informează medicul despre aceste schimbări, în special dacă ele te îngrijorează. Un alt aspect important este menținerea unei greutăți corporale în limitele normoponderabilității. Sindromul ovarelor polichistice este adesea asociat cu obezitatea.

Chisturile ovariene și sarcina

În mod normal, chisturile ovariene nu reprezintă un risc pentru sarcină, chiar și în eventualitatea în care acestea se rup. Dacă suferi de chisturi ovariene și ești însărcinată, medicul va monitoriza parcursul chistului cu atenție, pentru a se asigura că se află în parametri normali. De obicei, chisturile problematice sunt rezolvate, prin tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală, după naștere și/sau perioada de alăptare.

Chisturile ovariene la menopauză

În ceea ce privește chisturile ovariene apărute la menopauză, atât timp cât nu depășesc dimensiunea de 3 cm, acestea nu ar trebui să impună niciun risc pentru sănătate. Ca la orice altă vârstă, se recomandă monitorizarea atentă a chisturilor, pentru evitarea unor posibile complicații.

Boli asociate cu chisturile ovariene

Chisturile ovariene pot crește posibilitatea de a dezvolta torsiune ovariană, din cauza greutății exercitate pe ovar, ceea ce îl face să se răsucească. De asemenea, sindromul ovarelor polichistice se numără pe lista afecțiunilor asociate cu chisturile ovariene.

miercuri, 20 octombrie 2021288
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
Comentarii
mai mult...Sănătate
6 dec 00:00Sănătate17 remedii pentru dureri de urechi

Durerile de urechi pot fi deranjante, dar nu toate infecțiile urechii sunt bacteriene sau necesită medicamentație. De...165

6 dec 00:00Sănătate5 alimente care ne ajută să întărim sistemul imunitar în sezonul rece228
6 dec 00:00SănătateViolența psihică: simptome și repercusiuni162
6 dec 00:00Sănătate7 trucuri alimentare care te ajută de Sărbători

Mâncarea este în centrul atenției în sezonul sărbătorilor, după ce a fost pregătită cu drag și servită...195

6 dec 14:01SănătateRafila: În cazul persoanelor infectate cu Omicron, simptomele sunt minore sau chiar inexistente443
6 dec 14:02SănătateOMS anunță că varianta Omicron a coronavirsului se întinde în zeci de țări411
6 dec 14:03SănătateCum a fost descoperită varianta „Omicron” de oamenii de știință din Africa de Sud

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele...388

6 dec 14:05SănătateParadox românesc: Avem anticorpi monoclonali, dar nu îi putem folosi513
6 dec 14:06SănătateRaed Arafat, despre testele din școli: 'Nu există posibilitatea unei contaminări'389
6 dec 14:07SănătateRaed Arafat preconizează creșterea numărului de cazuri Covid-19 după sărbători

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că numărul de cazuri Covid-19 ar putea să crească după sărbătorile de iarnă....397

6 dec 14:07SănătateSfaturile OMS pentru România: „Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite!“457
6 dec 14:08SănătateMS: Testarea gratuită SARS-CoV-2 la medicul de familie, în curs de evaluare423
Vremea
10.4°10.4° - 13.2° luni, 6 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 84%
Vânt: 7.83 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4916101518404
5/40313937292122
joker8530361713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
6 dec 00:00SportFotbal - Liga I: FCSB - UTA Arad 2-1

FCSB a învins-o pe UTA Arad cu scorul de 2-1 (1-0), duminică seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, într-un meci...252

6 dec 23:41SportAccident grav pe pistă la cursele de F1 și F2 din Arabia Saudită. Mick Schumacher, implicat. VIDEO

Francezul Theo Pourchaire (Art Grand Prix) şi brazilianul Enzo Fittipaldi (Charouz Racing System) au fost transportaţi...550

6 dec 00:00SportFotbal: Karim Benzema de la Real Madrid, accidentat, incert pentru partida cu Inter

Atacantul francez Karim Benzema (Real Madrid) este incert pentru partida cu Inter Milano, de marţi seara, din Grupa D a...162

6 dec 00:00SportBox: Americanul Devin Haney şi-a apărat cu succes titlul WBC la categoria uşoară

Boxerul american Devin Haney şi-a conservat centura mondială WBC a categoriei uşoare, după ce l-a învins la puncte...207

Local
6 dec 11:15LocalCâți BANI trebuie să SCOȚI din BUZUNAR pentru a împodobi BRADUL de CRĂCIUN

Au mai rămas mai puțin de 20 de zile până la Crăciun, iar goana după cadouri și tradiționalul brad natural este...515

6 dec 23:37LocalIată noile MĂSURI pentru a limita RĂSPÂNDIREA tulpinii OMICRON

Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat,...1284

6 dec 23:37LocalBEȚI și FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanța

970

6 dec 23:35LocalCoronavirus: Polițiștii constănțeni au aplicat AMENZI de aproape 20.000 de lei, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...274

6 dec 23:35LocalCoronavirus la Constanța: 1.395 de persoane, în carantină, și 847, izolate la domiciliu

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 68.737 de persoane...323

6 dec 23:36LocalRezultatele Loto 6/49, 5/40 şi Joker din 5 decembrie. Trageri speciale de Moș Nicolae

Loteria Română a organizat duminică, 5 decembrie, trageri duble pentru jocurile Loto 6/49, Joker și Loto 5/40,...769

6 dec 23:38LocalAu "fugit" de acasă, deși erau CARANTINAȚI la domiciliu

La data de 4 decembrie a.c., polițiști din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian au desfășurat activități...506

6 dec 23:38LocalRAZII în CONSTANȚA; au curs AMENZILE

La data de 4 decembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța au desfășurat activități pe...1709

6 dec 23:39LocalMINOR CONDAMNAT pentru TÂLHĂRIE CALIFICATĂ, ÎNCARCERAT într-un CENTRU EDUCATIV

361

Politică
6 dec 19:23PoliticăCum vor petrece românii Revelionul? Rafila: Nu vor fi luate măsuri stupide

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu recomandă petreceri cu număr mare de persoane de Revelion și recomandă...645

6 dec 19:25PoliticăNicolae Ciucă s-a întâlnit cu responsabilii din sănătate

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții...378

6 dec 19:27PoliticăGrindeanu anunță investiții în infrastructură: Zeci de miliarde de euro până 2030

382

6 dec 19:27PoliticăSCANDAL! Un primar și-a trimis viceprimarul PNL să lucreze într-un birou insalubru. Video

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel care ocupă şi funcţia de preşedinte al PNL Mehedinţi, a reacţionat în...672

6 dec 19:28PoliticăKelemen Hunor, după discuția cu ambasadorul Germaniei: 'Am cerut încetarea MCV'

Vicepremierul Kelemen Hunor s-a întâlnit, vineri, cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, cu care a...486

6 dec 19:29PoliticăRaed Arafat ar putea pierde din atribuții. Grindeanu: „Nu e suficient un singur om”

535

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3392

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1989

3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video

1611

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5024

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2452

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2532

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1588

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1875

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

3664

Monden
6 dec 00:00MondenABBA a lansat single-ul 'Little Things', prima melodie cu tematică de Crăciun a trupei

ABBA a lansat ''Little Things'', prima melodie cu tematică de Crăciun a legendarei trupe suedeze, în format single pe...279

6 dec 17:13MondenCătălin Botezatu, petrecere exclusivistă cu ocazia zilei sale de naștere

Cătălin Botezatu a împlinit zilele trecut frumoasa vârstă de 55 de ani! În cursul zilei de sâmbătă, 4...961

6 dec 14:43MondenPrima expoziţie de artă a lui Fuego, un proiect caritabil pentru artişti şi tineri talentaţi

325

6 dec 14:34MondenMașina Vicăi Blochina, lovită de o basculantă: „S-a urcat pe mine efectiv“

Vica Blochina a trăit momente de coșmar! Bolidul vedetei a fost grav avariat în urma unui accident de circulație ce...289

6 dec 00:00MondenAna de Armas o va înlocui pe Scarlett Johansson în filmul 'Ghosted'

Ana de Armas o va înlocui pe de Scarlett Johansson în "Ghosted", după ce actriţa americană a abandonat filmările...201

6 dec 00:00MondenFilmele de Crăciun 'Silent Night' şi 'Twas the Night', propunerile cinematografelor din SUA

"Silent Night" şi "Twas the Night (2021)" sunt noile propuneri ale cinematografelor din SUA, care dau startul filmelor...156

6 dec 14:44MondenUn pian folosit de Queen va fi scos la licitaţie

Un pian folosit la înregistrarea albumului „The Works”, lansat în 1984 de Queen, şi vândut apoi unei trupe...254

6 dec 14:45MondenDragoș Săvulescu si Angela Martini au devenit părinți!

Angela Martini și Dragoș Săvulescu au devenit părinți! Vedeta a dat vestea cea mare pe contul său personal de...999

6 dec 14:45MondenLovitură dură pentru Anamaria Prodan! Fotografii cu impresara goală au devenit virale

2244

Mapamond
6 dec 13:53MapamondAvertisment transmis de Angela Merkel în mesajul de adio: "Urmează săptămâni grele!"

După ceremonia de adio în care a primit trandafiri și i s-au cântat piese punk-rock, Angela Merkel le-a transmis...430

6 dec 13:48MapamondTuriștii, obligați să prezinte certificatul verde în staţiunile de ski din Franţa

Obligativitatea prezentării unui certificat verde pentru COVID-19 în staţiunile de ski franceze a intrat în vigoare...346

6 dec 13:50MapamondRusia vorbește despre invadarea Ucrainei, după dezvăluirile SUA

591

6 dec 13:51MapamondLiderul suprem taliban interzice căsătoriile forțate

Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a cerut vineri Guvernului, printr-un decret, ”să ia măsuri...379

6 dec 13:47MapamondLiderul anti-vacciniștilor din Italia a ajuns la ATI: 'Am o viziune diferită despre lume şi mă voi vaccina'

Unul dintre liderii mişcării antivacciniste din Italia şi-a schimbat opiniile legate de datele ştiinţifice privind...525

6 dec 13:47MapamondORICE pentru certificatul verde: Un bărbat a cerut să fie INJECTAT în proteza pe care o purta în loc de braț

2084

Sănătate
6 dec 14:03SănătateCum a fost descoperită varianta „Omicron” de oamenii de știință din Africa de Sud

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele...388

6 dec 14:05SănătateParadox românesc: Avem anticorpi monoclonali, dar nu îi putem folosi

Numărul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 care sunt internaţi în spital şi care beneficiază de tratament cu...513

6 dec 14:06SănătateRaed Arafat, despre testele din școli: 'Nu există posibilitatea unei contaminări'

389

6 dec 00:00Sănătate7 trucuri alimentare care te ajută de Sărbători

Mâncarea este în centrul atenției în sezonul sărbătorilor, după ce a fost pregătită cu drag și servită...195

6 dec 14:01SănătateRafila: În cazul persoanelor infectate cu Omicron, simptomele sunt minore sau chiar inexistente

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, duminică dimineața, că, în cazul persoanelor din România...443

6 dec 14:02SănătateOMS anunță că varianta Omicron a coronavirsului se întinde în zeci de țări

Varianta omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 a fost detectată în cel puţin 38 de ţări şi niciun deces nu a fost...411

6 dec 14:07SănătateRaed Arafat preconizează creșterea numărului de cazuri Covid-19 după sărbători

Șeful DSU, Raed Arafat, susține că numărul de cazuri Covid-19 ar putea să crească după sărbătorile de iarnă....397

6 dec 14:07SănătateSfaturile OMS pentru România: „Testele ar trebui să fie la orice colţ de stradă şi gratuite!“

Expertul trimis de OMS în România să evalueze situația pandemică, medicul Heather Papowitz, a declarat vineri că...457

6 dec 14:08SănătateMS: Testarea gratuită SARS-CoV-2 la medicul de familie, în curs de evaluare

423

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT