REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ce trebuie să știi despre implantul cohlear

Ce trebuie să știi despre implantul cohlear

Replica API 16 mai 2020 | 00:00 1098

Un implant cohlear este un mic dispozitiv electronic, cu o partea internă și una externă, care stimulează electric nervul cohlear (pentru auz). Este destinat persoanelor care se confruntă cu dificultăți grave de auz, pentru a le îmbunătăți calitatea vieții, scrie doc.ro.

Când dispozitivul este reglat în mod corespunzător și destinatarul este angajat în terapia de reabilitare, implantul cohlear poate crește semnificativ auzul la adulți. Implanturile cohleare la sugari și copiii mici îi pot ajuta să asculte și să învețe să vorbească.

Cine are nevoie de un implant cohlear?

Candidații pentru un implant cohlear includ persoane care:

Se confruntă cu pierderi de auz și aparatul auditiv (proteza auditivă) nu le ajută.

Aud cu ambele urechi, dar cu o claritate slabă.

Pierd jumătate sau mai multe dintre cuvintele rostite de cineva, fără citirea buzelor, chiar și atunci când poartă aparate auditive.

Depind foarte mult de citirea buzelor, în ciuda purtării aparatului auditiv.

În cazurile de pierdere auditivă moderată, un implant cohlear parțial inserat este utilizat pentru a păstra auzul, astfel încât atât un aparat auditiv, cât și un implant cohlear pot fi utilizate simultan în aceeași ureche. În cazurile mai severe de pierdere a auzului, însă, este necesar un implant cohlear complet inserat pentru a obține un beneficiu complet.

Cât de mult ajută implanturile cohleare variază de la o persoană la alta. Majoritatea indivizilor observă o creștere semnificativă a conștientizării sunetelor în câteva zile după ce implantul lor coclear este pornit, adică la aproximativ patru până la șase săptămâni după operație. Înțelegerea vorbirii se îmbunătățește treptat, majoritatea persoanelor înregistrând cele mai mari progrese în primele șase luni. Îmbunătățiri în înțelegerea vorbirii se pot face și cu terapie auditivă după operație.

Implantul cohlear este pentru oricine?

Un implant cohlear nu este potrivit pentru toată lumea, motiv pentru care pacientului i se va recomanda să treacă prin teste fizice și auditive pentru a evalua pierderea auzului și prin teste imagistice (radiografie sau RMN), pentru a se observa structura urechii. De asemenea, pacientului i se poate indica să discute cu specialiștii în implanturi cohleare și poate chiar cu un psihoterapeut.

Cum ajută implantul cohlear?

Cu o intervenție chirurgicală de succes și cu reabilitare, o persoană poate fi în măsură să:

Audă diferite sunete, cum ar fi pașii, închiderea unei uși sau un telefon care sună.

Înțeleagă vorbirea cu o nevoie scăzută de a citi pe buze.

Înțeleagă vocile la telefon.

Asculte muzică.

Precauții legate de implantul cohlear

Este posibil să fie nevoie de baterii noi (sau care să fie reîncărcate) în fiecare zi.

Partea externă a implantului trebuie îndepărtată când persoana face baie sau înoată.

Este posibil să fie necesară o procedură specială înainte de a face un RMN.

Implantul poate fi deteriorat în timpul unui accident sau în timpul jocului sportiv.

Deși se întâmplă rar, implantul poate să nu funcționeze și să fie nevoie de o nouă intervenție chirurgicală pentru a-l înlocui implantul.

Care sunt riscurile operației?

Intervenția chirurgicală pentru inserarea implantului cohlear este o procedură sigură și bine tolerată. Rar, la fel ca în cazul tuturor operațiilor, pot apărea riscuri, precum:

Sângerare

Umflătură

Infecție în zona implantului

Tinitus

Amețeală

Modificări ale gustului

Gură uscată

Leziunea nervului facial, care poate provoca probleme de mișcare a feței

Scurgere a lichidului spinal

Infecția membranei care acoperă creierul (meningită)

Necesitatea eliminării ulterioare a implantului din cauza unei infecții.

Ce se întâmplă în timpul operației de inserare a implantului cohlear?

Operația se face într-un spital sau o clinică și durează două-patru ore. În prealabil, pacientul este anunțat dacă e nevoie să oprească o anumită medicație sau să nu mănânce înainte de operație. Pacientului i se face anestezie generală pentru a fi adormit în timpul procedurii. Chirurgul face o tăietură în spatele urechii, în osul mastoid, identifică nervii faciali și creează o deschidere între ei pentru a accesa cohleea, care este și ea deschisă. Medicul inserează electrozii implantului în cohlee, apoi plasează un dispozitiv electronic numit receptor sub pielea din spatele urechii, fixându-l pe craniu în acea zonă. Inciziile sunt apoi închise și pacientul e mutat în zona de recuperare și ținut sub observație. Externarea se face după după cel puțin două ore.

Ce se întâmplă după o intervenție chirurgicală?

La ieșirea din spital, pacientului i se dau instrucțiuni despre modul de îngrijire a inciziilor (cum să schimbe pansamentele, cum să protejeze cusăturile etc). Urechea va putea fi spălată normal după o zi sau două. O programare de urmărire este făcută pentru aproximativ o săptămână mai târziu pentru a inspecta inciziile și a scoate cusăturile. Medicul trebuie anunțat dacă în urma procedurii apar durere, scurgeri sau febră.

La aproximativ patru până la șase săptămâni de la operație, se vor adăuga părțile externe ale implantului coclear. Acestea includ un microfon și un procesor de vorbire. În acel moment, procesorul de vorbire este programat și activat, ceea ce face ca dispozitivul intern să stimuleze nervul cohlear ca răspuns la sunete. Pacientul este învățat elementele de bază ale utilizării și îngrijirii implantului. Este posibil să fie nevoie de mai multe vizite în următoarele a zile pentru ajustări, apoi, următoarea reglare va avea loc peste câteva luni.

Implantul cohlear la copii

Dacă dezvoltarea limbajului vorbit este un obiectiv important pentru familia unui copil mic cu pierderi de auz semnificative, trebuie luat în considerare un implant cohlear. Reabilitarea auditivă săptămânală ar trebui să fie asigurată de profesioniști extrem de bine pregătiți, specializați în domeniul ascultării și vorbirii. Acest lucru este esențial pentru a ghida reabilitarea pentru atingerea rezultatului dorit.

Există mai mulți factori care influențează dezvoltarea capacității copilului de a asculta și de a vorbi cu un implant cohlear:

Vârsta la momentul intervenției chirurgicale (cu cât copilul este mai mic, cu atât rezultatele vor fi mai bune)

Experiența cu auzul și limbajul înainte de operație

Terapia de reabilitare consecventă și un mediu familial în care se discută mult.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102