REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ce trebuie să știi despre proteza auditivă

Ce trebuie să știi despre proteza auditivă

Replica API 12 iunie 2020 | 00:00 952

Hipoacuzia sau scăderea capacității de auz este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, atât în rândul persoanelor tinere, cât și în cel al persoanelor vârstnice. Având în vedere că numai un sfert din populația care suferă de hipoacuzie este la vârsta de pensionare, iar majoritatea pacienților sunt adolescenți și adulți tineri, protezele auditive trebuie luate în considerare pentru orice caz de hipoacuzie timpurie, scrie doc.ro.

Tipuri de Hipoacuzie

Există 3 tipuri de hipoacuzie: hipoacuzia de transmisie, neurosenzorială, mixtă și neuronală. Hipoacuzia de transmisie este, de obicei, temporară, cu o pierdere de auz moderată și poate fi, cel mai adesea, tratată.

Hipoacuzia neurosenzorială sau surditate cauzată de nerv poate fi ușoară, moderată sau gravă, iar aparatul auditiv sau implantul cochlear sunt cele mai recomandate metode tratament.

Hipoacuzia mixtă reprezintă o combinație între hipoacuzia neurosenzorială și cea de transmisie, iar tratamentul diferă în funcție de factorii determinanți și gravitatea pierderii de auz.

Nu în ultimul rând, hipoacuzia neuronală apare în urma afectării nervului auditiv și este, în majoritatea cazurilor, permanentă, astfel încât ea poate fi tratată cu ajutorul unui implant auditiv de trunchi cerebral (ABI).

Cauze care determină apariția hipoacuziei

Există numeroase cauze care pot determina apariție hipoacuziei, unele temporare, altele permanente. Printre cele mai importante cauze și factori favorizanți se numără dopurile de cerumen sau dopurile de ceară care se pot forma în una sau ambele urechi, și otita externă. În cazul dopurilor de cerumen, cele mai comune simptome sunt senzația de ”ureche înfundată” și cea în care vocea proprie se aude ”în cap”. În ceea ce privește otita externă, aceasta este o afecțiune medicală care necesită tratament medicamentos. Simptomele asociate cu otita externă sunt durerea pulsatilă, secreția gălbuie provenită din interiorul urechii, alături de înroșirea urechii și posibile tumefieri locale.

Există numeroase alte cauze ale pierderii auzului, cum ar fi: anumite afecțiuni inflamatorii (gripă, rinită, sinuzită, oreon), afectarea izolată a timpanului, traumatisme ale timpanului provocate de corpi străini introduși în ureche (bețișoare de urechi, cel mai des) sau lovituri la nivelul craniului, expunerea la altitudine ridicată sau modificări de presiune, traumatisme sonore (expunerea la zgomote foarte puternice) sau chiar cauze endocrinologice, precum hipotiroidismul.

Abordarea corectă în cazul hipoacuziei este consultul ORL. În mod normal, medicul specialist va recomanda o serie de teste pentru a determina nivelul de hipoacuzie și tipul acesteia. Aceste teste pot fi însoțite de examene radiologice și consultații interdisciplinare, precum un consult neurologic, cardiologic, sau analize de sânge pentru depistarea anumitor boli interne sau infecțioase, care pot fi corelate cu pierderea auzului.

Proteza auditivă - de câte tipuri este

Proteza sau aparatul auditiv este un dispozitiv de mici dimensiuni care are capacitatea de a procesa și de a amplifica sunetele provenite din exterior, așa încât acestea să poată fi auzite de persoana purtătoare. Componentele de bază ale unei proteze auditive sunt: un microfon, un amplificator de sunet, un dispozitiv de recepție al sunetelor și o sursă de energie (baterie).

În prezent, tehnologia digitală pune la dispoziția consumatorilor 3 categorii de aparate auditive diferite: invizibil, sau IIC, situat în conduct, retroauricular, sau BTE, aflat în spatele urechii, și în ureche, sau ITE. Aceste categorii înglobează o varietate de dimensiuni, culori și forme, pentru fiecare preferință.

Cum alegeți o proteză auditivă?

Înainte de a porni în căutarea unui aparat auditiv este important să aveți rezultatul testelor recomandate de medicul specialist. Astfel, în funcție de rezultatul audiogramei, se poate identifica tipul și gradul hipoacuziei, iar acestea sunt principalele coordinate după care vă puteți ghida în alegerea protezei potrivite.

Alți factori importanți sunt stilul de viață, aspectul estetic, dar și capacitatea de a vă obișnui cu tipul de dispozitiv pe care vi-l doriți. Este important să discutați toate aceste aspecte cu medicul specialist, întrucât el este persoana cea mai indicată în a vă recomanda un aparat auditiv potrivit.

Protezele de auz de ultimă generație sunt extrem de fiabile, dar au și un design ergonomic, ceea ce înseamnă că sunt aproape invizibile și foarte comode. Sunetul este transmis în ureche printr-un tub extrem de subțire, iar proteza poate avea culoarea dorită, în așa fel încât să nu existe nicio discrepanță între culoarea pielii și aparat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218