rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce trebuie să știm despre cancerul gastric

Cancerul gastric reprezintă a două cauza de deces prin cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar. Incidența este estimată la aproximativ 870.000 cazuri noi, iar mortalitatea la 650.000, adică în jur de 10% din totalul deceselor prin cancer.

La nivelul țărilor din vestul Europei, incidența a înregistrat o scădere potențial datorită modificărilor de dietă, a preparării mâncării sau a altor factori ambientali. Cea mai mare incidența se întâlnește în Japonia, Asia de Sud-Est, America de Sud și Europa de Est.

Prognosticul rămâne rezervat și acesta derivă din absența unor factori de risc concret definiți, precum și a unor simptome specifice, motiv pentru care depistarea este făcută în stadii avansate de boală. În Japonia, unde cancerul gastric este endemic, majoritatea pacienților sunt diagnosticați în stadii incipiente, că urmare a unui screening de masă și drept urmare, rată de supraviețuire aici este ridicată. Observațional, imigranții în mod progresiv asimilează ratele de incidența ale țărilor gazdă, ceea ce sugerează că factorii ambientali sunt importanți în etiologie, scrie doc.ro.

În privința localizării tumorii la nivelul diverselor segmente ale stomacului, se pare că factorii etiologici sunt diferiți pentru cancerele joncțiunii esogastrice și ale porțiunii proximale gastrice, spre deosebire de cele ale porțiunii distale.

Cauzele cancerului gastric

Dintre factorii ambientali incriminați, s-ar părea că aportul crescut de sare și nitrați, precum și aportul scăzut de vitamina A și vitamina C cresc riscul de cancer gastric. Consumul constant sau excesiv de mezeluri sau carne preparată prin prajire sau frigere reprezintă o sursă mare de nitrați și nitriti regășiți de asemenea și în alimentele afumate sau conservate la sare.

Fumatul, alcoolul, infecția cu Helicobacter pylori sunt, de asemenea, factori de risc incriminați. În general, leziunile corpului gastric se asociază cu hipoclorhidria (scăderea producerii de acid clorhidric) și infecția cu Helicobacter pylori.

Dintre factorii genetici, se pare că grupul sangvin A este predispus pentru o asemenea neoplazie. De asemenea, un istoric familial (rudă de gradul 1 cu cancer gastric) sau cancer gastric difuz ereditar (mutațîi CDH1), cancer de colon nonpolipos, Polipoza adenomatoasa familială, Sindromul Li-Fraumeni, mutațiile BRCA1 și BRCA 2, precum și prezența unor leziuni precursoare, cum ar fi gastrică cronică atrofică sau polipii gastrici adenomatosi, sunt strâns legați de riscul de a dezvoltă un cancer gastric.

Simptome și manifestări

Simptomatologia cancerului gastric este polimorfă și include greață, vomă, dificultăți la înghițire, senzația de plenitudine abdominală postprandială (după masă), pierderea apetitului, hematemeză, adică vărsături cu aspect de zat de cafea, melena, adică scaun cu aspect negru-păcură, scădere ponderala, etc.

Din punctul de vedere al semnelor clinice, tabloul clinic variază de la normal, până la palparea unei formațiuni abdominale epigastrice sau a unei formațiuni supraclaviculare ori axilare stângi.

Diagnosticul este sugerat de examinarea endoscopică, ce evidențiază formațiunea tumorală gastrică, precum și extensia acesteia la nivelul peretelui gastric. Ecoendoscopia, care se practică numai în centre specializate, este o procedura utilă în aprecierea mai precisă preoperatorie a stadiului tumorii. Examenele imagistice de înalta performanță (Computer Tomograf ori RMN) contribuie la aprecierea extensiei bolii.

Markerii tumorali recomandați, în general, de către medici de alte specialități decât specialitatea oncologică nu au valoare diagnostica și nici prognostică. Se dozează frecvent CEA, pe care îl regăsim crescut doar la aproximativ 40% din cazuri, și CA19-9, care este modificat doar în 20% din cazuri.

Diagnosticul de certitudine este cel anatomopatologic, obținut prin biopsia endoscopică a formațiunii tumorale. În anumite situațîi bine definite, se recurge la laparatomie exploratorie, în vederea examinării maselor intraabdominale prin inspecție directă. De asemenea, această procedura permite biopsierea țesuturilor suspecte, precum și o serie de intervenții cu scop terapeutic. Întotdeauna, examenul histologic va fi însoțit de examenul imunohistochimic și punctual, în situații particulare de analize de depistare a unor mutații care ar putea avea ecou terapeutic.

Tratamentul în cancerul gastric

În ceea ce privește tratamentul, acesta este complex și poate include intervenție chirurgicală și/sau chimioterapie, radioterapie sau terapie biologică ori imunoterapie și este determinat, firește, de stadiul bolii la momentul diagnosticului. Este evident că abordarea unui pacient cu cancer gastric depinde de mai mulți factori, dintre care unii țîn de boală - cum ar fi stadiul bolii, dar și de gazdă - și aici se ține cont de starea generală a acestuia, dar și de afecțiunile asociate. După efectuarea bilanțului lezional, se explică pacientului opțiunile terapeutice, iar decizia terapeutică este în acord și cunoșțînță de cauza.

În stadiile incipiente și localizate, intervenția chirurgicală rămâne baza terapiei. Abordarea chirurgicală depinde de localizarea, mărimea și caracterele invazive locale ale tumorii. Intervențiile pot fi deschise sau laparoscopice, tendința actuală fiind de minimizare a intervenției, dar cu respectare riguroasă a principiilor chirurgiei oncologice. În acest sens, se recurge la gastrectomii totale sau subtotale, în funcție de situația particulară a pacientului, însoțite sau nu de disecția ganglionilor limfatici perigastrici. Întotdeauna se va ține cont de starea clinică a pacientului și de morbiditatea fiecărui tip de intervenție în parte.

În privința limfadenectomiei, în vederea diminuării efectelor secundare inerente operațiilor de anvergură, se recurge actual la mapping-ul ganglionilor santinelă. În linii mari, această înseamnă injectarea unei substanțe trasor colorate sau radioactive la nivelul patului tumoral. Această substanță se concentrează, în general, la nivelul ganglionilor limfatici, care sunt prima poartă de diseminare. Dacă acești ganglioni captează substanță, se recurge la limfadenectomie extinsă. Dacă nu există captare în ganglionii perigastrici, atunci intervenția este mult mai limitată și nu include acești ganglioni.

Chimioterapia rămâne în continuare o terapie de baza în cancerul gastric, datorită progreselor modeste în ceea ce privește terapiile target și a imunoterapiei și în ciuda unor rate de răspuns relativ modeste. Chimioterapia se poate folosi preoperator, și atunci se numește neoadjuvanta, iar rolul sau în general este de a micșora volumul tumoral pentru a transformă bola într-una operabilă.

De asemenea, se poate recurge la chimioterapie postoperator, și atunci se numește adjuvantă și se adresează așa-zisei boli minim reziduale, adică bolii nevizualizabile, dar intuită că prezența prin prisma unor factori de prognostic pe care terapeutul îi regăsește în examenul final anatomopatologic postoperator. În anumite situații limitate, rolul chimioterapiei este strict paleativ.

Radioterapia se folosește mai rar în această localizare a bolii oncologice și în anumite cazuri concrete în completarea unei intervențîi curative sau cu viza paleativa, antalgică sau hemostatică.

În ultimii ani, studiile clinice au arătat rezultate promițătoare ale unor molecule țintă. Unele cancere gastrice prezintă o cantitate mai mare de proteină HER2 pe suprafață celulelor componente care le stimulează creșterea. În acest sens, molecule ce au drept țintă aceste proteine pot avea un rol în tratamentul modern al cancerului gastric HER2 pozitiv. În acest sens, în anumite țări deja, Trastuzumab este aprobat în tratamentul cancerului gastric metastatic HER2 pozitiv. Alte molecule precum Lapatinib, Pertuzumab sau Trastuzumab Emtasine sunt încă obiect al studiilor clinice.

O altă țintă în vizor este EGFR (endotelial growth factor receptor), proteină evidențiată în anumite celule ale cancerului gastric și unele studii clinice au drept target această proteină.

În privința imunoterapiei, după "boom-ul" deosebit din cancerele pulmonare și melanomul malign, cercetările se extind cu repeziciune către majoritatea localizărilor ale bolii neoplazice, iar rezultatele preliminare sunt mai mult decât promițătoare.

În concluzie, în ciuda progreselor evidente în terapie, cancerul gastric reprezintă încă o boală redutabilă cu un prognostic infaust de cele mai multe ori. Rămâne șansă unei depistări precoce și această prin eforturile conjugate ale factorilor de decizie și a specialiștilor implicați în depistarea și tratamentul acestei afecțiuni.

De asemenea, stă în puterea noastră de a conștientiza necesitatea unui stil de viață sănătos, cu un aport alimentar cât mai bogat în fructe și legume și cât mai sărac în aditivi alimentari și substanțe toxice curente. Și de a ne prezența la medic în momentul în care sesizăm orice modificare în starea de sănătate.

Prevenția în cancerul gastric

Prevenția primară include o dietă sănătoasă, spun oamenii de știință, și terapiile anti- Helicobacter pylori, chimio-prevenția și screeningul pacienților pentru a se depista timpuriu boală. Factorii ce țîn de alimentație au un impact important asupra carcinogenezei gastrice, în special în cazul adenocarcinomului intestinal. Cercetatorii1 spun că obiceiurile ce definesc o alimentație sănătoasă, cum ar fi un aport mare de fructe și legume, o dietă mediteraneană, o dietă săracă în sare, fără alimente conservate în sare, fără carne roșie și fără cărnuri afumate, consumul moderat de alcool și menținerea unei greutăți normale ar putea fi asociate cu un risc scăzut de cancer gastric.

sâmbătă, 10 aprilie 2021604
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
12 mai 00:05SănătateDupă un an JUMĂTATE și MILIOANE de morţi, cercetătorii anunţă: Coronavirusul NU e o boală respiratorie

Milioane de oameni au murit la nivel mondial, din cauza complicațiilor generate de coronavirus. Tratați în spitale,...2606

12 mai 00:00SănătateRaed Arafat, despre afecţiunile incompatibile cu vaccinurile anti-COVID243
12 mai 00:00SănătateStudiu: Peste 10% dintre persoanele vaccinate își pierd anticorpii la doar 3-4 luni de la vaccinare224
12 mai 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și...203

12 mai 00:00SănătateDieta de slăbire la menopauză: alimente recomandate și exemple de meniu208
12 mai 00:00SănătateInfecția urinară: cum o previi în timpul sarcinii?206
12 mai 00:00SănătateDurere în piept: simptome, cauze, tratament

Există o paletă largă de probleme de sănătate care pot provoca durere în piept. În multe cazuri, cauza de la...215

12 mai 00:00SănătateVeganii și vegetarienii slăbesc mai ușor fără să numere calorii201
12 mai 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile165
12 mai 00:00SănătateBăuturi care stimulează memoria și concentrarea

După-amiezile moleșitoare pot fi un real obstacol în calea terminării sarcinilor zilnice, mai ales după o masă...206

12 mai 02:00SănătateTestarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii348
12 mai 01:15SănătateAsistenta invitată obligatoriu la nunți și evenimente, începând cu 1 iunie7190
Vremea
12.9°12.9° - 15.7° miercuri, 12 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 54%
Vânt: 2.16 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/4940312414347
5/4034291821422
joker5293814239
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 mai 00:00SportCând va avea loc meciul Simonei Halep din turul al doilea de la Roma

Organizatorii de la Roma au anunțat programul zilei de miercuri (n.r. 11 mai), una în care va avea loc și partida...2

12 mai 00:00SportManchester City, campioana Angliei pentru a șaptea oară - Rivala United, învinsă de Leicester

Manchester City a profitat de înfrângerea suferită de rivala Manchester United, marţi, pe teren propriu, cu...22

12 mai 00:00SportIrina Begu s-a calificat în turul doi al probei de dublu

Perechea Irina Begu/Sara Errani (România/Italia) s-a calificat, marți, în turul doi al probei de dublu din cadrul...24

12 mai 23:08SportTenis: Tecău şi Krawietz s-au calificat în optimile probei de dublu la Roma

Perechea româno-germană Horia Tecău/Kevin Krawietz s-a calificat, marţi, în optimile de finală ale probei de dublu...278

Local
12 mai 22:43LocalPoliția Locală Constanța, precizări cu privire la gunoiul menajer

Pentru păstrarea unui oraș curat și civilizat, Direcția Generală Poliția Locală aduce la cunoștință...624

12 mai 22:43LocalCOVID-19: 50 de NOI CAZURI de INFECTARE la CONSTANŢA

Pe teritoriul României, până marţi, 11 mai, au fost confirmate 1.067.887 de cazuri de persoane infectate cu noul...741

12 mai 00:00LocalPERCHEZIŢII la CONSTANŢA! BĂRBAT cercetat pentru TĂINUIRE ŞI DELAPIDARE

2366

12 mai 22:43LocalPERCHEZIŢII la CONSTANŢA privind COMERŢUL CU ANIMALE

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bistrița-Năsăud desfășoară 13 percheziții,...806

12 mai 00:00LocalALTE loturi de DEȘEURI PERICULOASE, descoperite în Portul Constanța. VIDEO

Oamenii legii din Constanța au procedat marți, 11 mai, la efectuarea altui controlul fizic asupra deșeurilor din mai...1535

12 mai 22:43LocalUnul dintre jandarmii români care s-au întors recent din Afganistan este din Constanța

739

Politică
12 mai 00:00PoliticăVosganian: Ciudat că reîntoarcerea la normalitate nu se măsoară în numărul de cazuri, ci în numărul de vaccinați

Fostul ministru Varujan Vosganian consideră că reducerea numărului de infecții cu noul coronavirus este mult mai...219

12 mai 00:00PoliticăDan Barna: „Mă voi retrage din funcțiile publice, dacă DNA începe urmărirea penală“

Până în acest moment nu am nicio informație oficială de la DLAF privind implicarea mea în vreo notă de constatare...262

12 mai 00:00PoliticăDeputat USR reclamă „caracatița lui Dragnea“ din Inspecția Judiciară

215

12 mai 23:20PoliticăLucian Bode anunță că numește un șef NOU în fruntea Poliției Române

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat marţi, la Satu Mare, că premierul Florin Cîţu va numi în...649

12 mai 23:22PoliticăValeriu Gheorghiţă: EMA ar putea autoriza vaccinarea la copii de 12-15 ani la sfârşit de mai - început de iunie

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu...368

12 mai 23:20PoliticăExplicațiile lui Valeriu Gheorghiță despre relaxarea restricțiilor începând cu 1 iunie

675

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6708

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53108

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2404

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4042

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3896

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5039

Monden
12 mai 00:00MondenBrit Awards 2021: Taylor Swift va deveni prima femeie recompensată cu trofeul Global Icon

Vedeta pop americană Taylor Swift va deveni marţi prima femeie recompensată cu trofeul pentru întreaga carieră -...195

12 mai 00:00MondenABBA va lansa noi melodii în acest an

Bjorn Ulvaeus, unul dintre cei patru componenţi ai ABBA a confirmat că formaţia va lansa noi melodii anul acesta, la...206

12 mai 00:00MondenFilmul de acţiune „Wrath of Man“, în fruntea box-office-ului nord-american

188

Mapamond
12 mai 00:00MapamondIncendiu în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim

Un incendiu, vizibil de la peste doi kilometri, a izbucnit luni seara în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim,...217

12 mai 00:00MapamondPopulaţia Chinei a crescut cu 5,38% în 10 ani, ajungând la 1,41 miliarde de locuitori

Populaţia Chinei a ajuns anul trecut la 1,41 miliarde de locuitori, a anunţat marţi cea mai populată ţară din...211

12 mai 12:05MapamondSUA, pe cale să aducă pandemia de Covid-19 sub control

524

12 mai 12:06MapamondRăzboi în toată regula în Israel. Au fost lansate zeci de rachete

În contextul conflictelor din Ierusalim - amintim violențele dintre palestinieni și ofițerii israelieni, zeci de...3487

12 mai 12:07MapamondCoronavirus: Certificatul european de vaccinare a intrat în etapa testelor tehnice

Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile...485

12 mai 01:17MapamondZeci de cadavre ale unor presupuşi morţi de COVID-19 au eşuat pe malurile Gangelui, în India. VIDEO

762

Sănătate
12 mai 00:00SănătateDurere în piept: simptome, cauze, tratament

Există o paletă largă de probleme de sănătate care pot provoca durere în piept. În multe cazuri, cauza de la...215

12 mai 00:00SănătateVeganii și vegetarienii slăbesc mai ușor fără să numere calorii

Potrivit unui nou studiu1, dieta vegetariană poate fi la fel de eficientă în menținerea unei siluete armonioase și...201

12 mai 00:00SănătateBoli endocrine care afectează femeile

165

12 mai 00:00SănătateCum să mănânci sănătos atunci când nu ai timp: 4 sfaturi utile

Foarte multă lume îmi spune, și pe bună dreptate, că alimentația sănătoasă necesită foarte mult timp. Și...203

12 mai 00:00SănătateDieta de slăbire la menopauză: alimente recomandate și exemple de meniu

Multe femei la menopauză se confruntă cu acumularea unui număr de kilograme. Dacă acesta este și cazul tău, cum...208

12 mai 00:00SănătateInfecția urinară: cum o previi în timpul sarcinii?

Infecțiile tractului urinar sunt destul de frecvente, iar femeile însărcinate sunt mai predispuse la acestea în...206

12 mai 00:00SănătateBăuturi care stimulează memoria și concentrarea

După-amiezile moleșitoare pot fi un real obstacol în calea terminării sarcinilor zilnice, mai ales după o masă...206

12 mai 02:00SănătateTestarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19, aprobată de Ministerul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat luni ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste...348

12 mai 01:15SănătateAsistenta invitată obligatoriu la nunți și evenimente, începând cu 1 iunie

7190

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT