REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ce trebuie să știți despre cardurile pentru plata facturilor la energie?!

Ce trebuie să știți despre cardurile pentru plata facturilor la energie?!

Virgil STOIAN 29 ianuarie 2023 | 00:00 4838

În 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Cardurile se vor distribui de la 1 februarie 2023, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor intra pe ele de la 20 februarie, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Ce trebuie sa stiti despre cardurile pentru plata facturilor la energie?!

Valoarea totală a ajutorului de stat dat prin cardul de energie este de 1.400 de lei pe loc de consum sau gospodărie. Banii vor fi împărțiți însă în două tranșe de 700 de lei fiecare, care se vor acorda în februarie și septembrie 2023. Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, cum se numește oficial acest ajutor, poate fi utilizat până la 27 decembrie 2023 (data inițială era 31 decembrie).

Ce trebuie sa stiti despre cardurile pentru plata facturilor la energie?!Card de energie

Cum se acordă ajutorul

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se folosește

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie. Atenție, sumele nu pot fi preschimbate în bani.

Cine beneficiază

De acest ajutor beneficiază pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani, cu un venit de sub 2000 de lei, pensionarii de invaliditate sau cei cu handicap grav, mediu sau accentuat precum și familiile cu alocație de susținere și familiile sau persoanele cu ajutor social. Venitul net per persoană, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie sa depășească 2.000 lei.

Cum se primesc cardurile de energie pentru plata facturilor la curent, căldură și gaze?

Nu trebuie să depuneți nicio cerere pentru a primi cardurile de energie. Lista beneficiarilor este alcătuită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și transmisă Poștei Române. Poșta emite cardul de energie, care este un practic un voucher fără valoare nominală, cu valabilitate doar pe teritoriul României și doar în rețeaua Poștei Române. Prin acest card i se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea preţului la energie.

Cum se plătesc facturile la electricitate și gaze cu cardul de energie?

După ce primește cardul, fiecare beneficiar va putea hotărî ce facturi va plăti, fie că sunt curente sau restante. Plata se va face prin mandat poștal, la oficiile Poștei Române sau chiar la factorul poștal, beneficiarul primind o dovadă de plată. Ulterior, Poșta va opera plățile respective către furnizorii de energie sau gaze naturale. Pentru folosirea cardurilor de energie, poștașii vor fi dotați cu cititoare optice, pentru a putea scana facturile, astfel ca beneficiarii să nu mai fie nevoiți să meargă la poștă. Dat fiind că există și un termen de livrare a cititoarelor, doar de la 20 februarie încolo mecanismul de plată cu cardul de energie la poștași va începe să funcționeze efectiv. Iar plățile se vor putea face doar de la 1 martie.

În concluzie, de la 1 februarie încep distribuirea cardurilor însă cum se va implementa acest program este încă o necunoscută. Vor putea pensionarii sau chiar poștașii să se descurce? Rămâne de văzut.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce of poștale nu încasează plata fact cu card de energie pnt eon energii
0
0
Cum recuperăm banii cu care am achiziționat lemne de foc? Nu ne informează nimeni.
0
0
Exista formulare tip de declaratie pe propria raspundere ca nu ai domiciliul la adresa din buletin ...sau dam declaratia la asociatia de proprietari?
0
2
Scrie in noianul de hg uri ca dupa 31 decembrie 2023 se anulează, chiar dacă nu s- a epuizat contul. Facturile la energie electrică si gaz aferente lunii decembrie 2023 se emit in ianuarie 2024. Deci nu vor putea fi platite cu magistralele vouchere. Ăştia nu gândesc, nu au plătit niciodată nici- o utilitate ( a platit governu prin rapps ). Deci, decembrie 2023 va fi probabil alta cartela de saracie.
2
0
De ce numai 8 plăți efectuate pe fiecare card?? Facturile la căldură de exemplu sunt pe parcursul a 6 luni pe an, dar anul acesta se preconizează începerea plăților din 1.03.2023. O să fie o mare BRAMBUREALĂ cu servicile Poștei r*mâne
0
1
Este un mecanism foarte complicat pentru toată lumea. Cum se decontează butelia și lemnul de foc la tara domnule Boloș? Se putea da bani sau bonuri valorice și omu cumpăra ce ii trebuia acum va fi haos total
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614